Her står 30 nye MAN-busser ubrukt
På Lørenskog utenfor Oslo står 30 splitter nye leddbusser fra MAN og snør ned. Ruter og Unibuss er nemlig uenige om kjøpsavtalen som de korrupsjonssiktede medarbeiderne inngikk i sommer.
ola.tommeras@fagforbundet.no
Det har lenge vært sprengt kapasitet på linje 21 og 54 i Oslo. Derfor bestilte Ruter og Unibuss 30 leddbusser fra MAN til 75 millioner kroner i sommer. De vanlige 12 meter lange bussene som trafikkerer linjene i dag, skulle byttes ut med langt mer romslige leddbusser på 18,75 meter. Etter planen skulle de allerede vært i trafikken.
Så langt har det ikke skjedd. Bussene er produsert, kjørt fra Tyskland til Norge og parkert ved MAN på Lørenskog. Lenger kom de ikke. Mens passasjerene slåss om plassene, diskuterer nemlig Ruter og Unibuss fortsatt kontrakten.
– Les også: SST-leder Stein Guldbrandsen: - Det er idiotien som rår
Uten penger ingen buss
Uenigheten går på hvorvidt det er inngått avtale om en gjenkjøpsgaranti for de 30 bussene. En slik avtale innebærer at Ruter løser inn bussene til nedskrevet pris når anbudskontrakten opphører.
For at Unibuss skal få busser, må MAN få 75 millioner kroner. For at MAN skal få penger må det foreligge en gjenkjøpsgaranti. For at gjenkjøpsgarantien skal gis, må det foreligge en avtale.
Og nettopp her er uenigheten stor, ikke bare om innhold i avtalen, men om det i det hele tatt finnes en formell avtale.
Har, har ikke
Unibuss mener de inngikk formell avtale med Ruter for de 30 bussene da disse ble bestilt i sommer.
- Vi har en formell avtale med Ruter fra i sommer, hvor bestillingen av 30 busser til linje 21 og 54 inngår. Det holder Unibuss fast ved, sier kommunikasjonssjef Merete Agerbak-Jensen i Unibuss.
Ruters informasjonssjef, Gry Isberg, fastslår på sin side: - Det ble ikke inngått noen formelt underskrevet avtale i juli 2011.
Etter planen skulle bussene vært i trafikk i januar. Denne uka begynte selskapene å forhandle, etter at Unibuss mottok et avtaleutkast fra Ruter på fredag.
Er i dialog
- Vi er i dialog nå, sier konstituert administrerende direktør i Unibuss, Øystein Svendsen.
- Hovedmålet vårt er at Ruter stiller gjenkjøpsgaranti. Det er helt nødvendig for at utbetaling skal kunne skje og bussene overtas, sier han.
Om hvorvidt det finnes en avtale eller ikke, sier Svendsen:
- Vi har hatt en formell avtale om kjøp av disse bussene siden i sommer.
Ruter fastholder at det kun dreier seg om utkast til avtaler.
- Ruter og våre eksterne advokater ønsket noe mer tid for å gå gjennom avtaleutkastene og kvalitetssikre alle ledd i bestillingen, opplyser Gry Isberg i Ruter.
Svendsen understreker at han håper de kan komme i havn så fort som mulig av hensyn til passasjerene på rutene 21 og 54.
- Jeg tør ikke å si noen dato for når bussene kan være i trafikk, sier han.
Inngått av korrupsjonssiktede
Handelen med MAN ble inngått av to av de nå korrupsjonssiktede i Unibuss samt den nå korrupsjonssiktede i Ruter. I vinter vakte det oppsikt at det var inngått avtale om kjøp av 30 busser fra korrupsjonsdømte MAN, rett før skandalen sprakk.
Selve bestillingen ble sendt fra Ruter til MAN på formiddagen 6. juli. Bare dager senere dømmes en salgssjef i MAN for korrupsjon. Så smeller korrupsjonsskandalen også i Unibuss, deretter i Ruter.
Det ble krevd en lengde på 18,75 meter i bestillingen, som er lengden kun MAN produserer. Også Volvo ble med i konkurransen, da de var villig til å legge om produksjonen for å kunne levere busser med denne lengden, som er 75 centimeter over standard. Volvo tapte imidlertid på pris og leveringstid.
Regningen har forfalt
Etter hva Fagbladet har fått opplyst skal regningen på 75 millioner kroner for de 30 bussene, ha forfalt til betaling lørdag 28. januar.
I løpet av uka har det vært møter mellom MANs ledelse i Norge, Ruter og Unibuss. MANs markeds og kommunikasjonssjef i Norge, Pål Bergstad, tar forsinkelsene med ro.
- For MAN sin del har Vi et avslappet forhold til at vi må vente litt på at det praktiske rundt avtalen skal falle på plass, sier han til Fagbladet.
- For publikum sin del, håper vi bussene kommer i trafikk så fort som mulig, slik at passasjerene får benytte seg av topp moderne busser, kommenterer Bergstad.
Bytter ut nye busser
De 30 vanlige bussene som er for små til disse rutene, er knappe tre år gamle. Etter hva Fagbladet får opplyst i bransjen, er markedet for å selge busser svært vanskelig. Ved en rekke anbud i andre kanter av landet, har relativt nye busser blitt enten skrotet eller solgt rimelig til Øst-Europa. Dette fordi de ikke har passet inn i nye kravspesifikasjoner.
Ruter har ansvaret for disse bussene, og informasjonssjef Gry Isberg svarer slik om de ganske nye bussenes framtidige skjebne:
- Ruter vil vurdere behovet for hvor disse bussene eventuelt kan settes inn.