Økningen i sykefraværet er tre ganger så høy blant de gravide som blant kvinner for øvrig og nesten sju ganger så høy som for menn.
Robert Schlesinger, NTB scanpix/ANB
frifagbevegelse@lomedia.no
Det viser tall som forsker Arnstein Mykletun har samlet.
Økningen i sykefraværet er tre ganger så høy blant de gravide som blant kvinner for øvrig og nesten sju ganger så høy som for menn. Siden 1993 er de konkrete tallene at gravides sykefravær har økt gjennomsnittlig 0,94 prosentpoeng per år, mot 0,29 for ikke-gravide kvinner og 0,14 for menn, sier psykolog og professor Mykletun til Aftenposten.
Menns legemeldte sykefravær lå på 4,2 prosent i første kvartal i år, og kvinners andel var på 7,3 prosent, viser tall fra Nav.
Forskeren har ingen god forklaring på den økte hyppigheten av sykmeldinger blant vordende mødre og ser ingen biologisk forklaring. Han peker på at flere kvinner enn menn nå tar høyere utdanning og at kvinner venter lenger med å få barn. Men at gravides økte alder forklarer ikke at det er unge gravide som er mer sykmeldt enn tidligere.
– Jeg har vært jordmor i 30 år og ser jo at til tross for at kvinner i dag slutter å jobbe tre uker før termin, så blir mange sykmeldte, sier lederen Kirsten Jørgensen i Den norske jordmorforening, som heller ikke har noen god forklaring.
Hun anslår at mange kvinner føler seg mer presset i arbeidslivet enn tidligere. I kommuner med god jordmorkapasitet er også erfaringen at sykefraværet går ned.
– I dag er det for få jordmødre i kommunehelsetjenesten. Å øke stillingene ute i kommunene er med i regjeringsplattformen. Blir det gjennomført, er mye gjort, tror Jørgensen. (ANB-NTB)
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Marie Louise Somby/Árvu
Tri Nguyen Dinh
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen