JUSTERINGER: Finansminister Siv Jensen hadde bare fire uker på seg i fjor, før hun presenterte endringene i Stoltenberg-regjeringens opprinnelige forslag til 2014-budsjett.
Kristian Brustad
oystein.braathen@lomedia.no
– Regjeringens forslag til skatte- og avgiftsopplegg for 2014 markerer en ny retning, sa finansminister Siv Jensen 8. november i fjor.
Da presenterte hun endringene Solberg-regjeringen rakk å gjøre i det statsbudsjettet forgjengeren Sigbjørn Johnsen hadde lagt fram 8. oktober.
Nå har de nye statsrådene hatt hele året på å bli enige om sitt forslag for 2015.
Personinntekt
Inntekter mellom 350 000 og 500 000 kroner får mellom 400 og 900 kroner mindre i skatt i 2014, sammenliknet med reglene som gjaldt i fjor.
De som tjener én million får en reduksjon på 3 200 kroner.
Halve befolkningen har inntekter mellom 350 000 og én million kroner, og her befinner de fleste lønnsmottakerne seg.
Halvparten av de samlede lettelsene i personbeskatningen ble gitt på dette nivået.
Forskjellige trinn
Siv Jensens endringer i prosentene slo mest ut for de 25 800 nordmennene som tjener over to millioner kroner. Denne gruppen får i gjennomsnitt 39 000 kroner i skattelette i år, av dette er 14 900 kroner i formuesskatten.
Stoltenberg-regjeringen foreslo en skjerpelse for disse inntektene, og en reduksjon for de under 250 000 kroner. I Solberg-regjeringens justeringer får de 10 prosentene av befolkningen med lavest inntekt beholde en prosentvis høy skattelette i 2014.
Penger på bok
For 2014 er det ikke skatt for nettoformue mellom 0 og én million kroner. Til kommunen betales 0,7 prosent og til staten 0,3 prosent for nettoformue over dette. For ektefeller med felles formue er grensen det dobbelte, to millioner kroner.
I 2013 var fribeløpet 870 000 kroner. Over det var prosentsatsen til staten 0,4 prosent.
Å fjerne arveavgiften ble anslått til reduserte inntekter for staten på 1,9 milliarder i 2014 sammenliknet med Stoltenberg-regjeringens forslag til fribeløp og avgift.
Dragkamp
De parlamentariske lederne på Stortinget regner med mange debatter om forslaget som kommer onsdag, ifølge NRK.
– Budsjettet kommer til å overskygge det meste i løpet av høsten, mener Harald Tom Nesvik i Frp.
– Vi har et avslappa forhold til skatteendringer, men tiden er ikke inne for store skattelettelser, sier Knut Arild Hareide i KrF.
– Spørsmålet er om regjeringen vil prioritere velferd til fellesskapet eller store skattekutt, sier Jonas Gahr Støre (Ap).
Høyres Trond Helleland tror budsjettdebattene vil dreie seg om helse, samferdsel, skole og justis.
– Jeg er spent på hva de sier om skatteendringer og økonomi, og om vi klarer å få på plass endringer i Stortinget som gjør at vi tar vare på pensjonspengene våre den dagen olja ikke er like attraktiv, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.
– Gjennom et mer utrygt arbeidsliv og ikke minst gjennom skattepolitikken fortsetter regjeringen å øke forskjellene i Norge, mener Audun Lysbakken i SV.
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Herman Bjørnson Hagen
Ansatte gikk opp i lønn da kommunen tok over. Nå kan sykehjemmene i Oslo bli private igjen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen