To av tre får ikke medhold
Deltidsansatte som ønsker å bruke fortrinnsretten for å utvide stillingen sin får sjelden medhold i tvisteløsningsnemnda.
per.flakstad@fagforbundet.no
Arbeidsgiveren får medhold i to av tre saker i tvisteløsningsnemnda etter at ansatte i deltidsstillinger har ønsket å bruke fortrinnsretten til å utvide stillingen sin, ifølge en fersk undersøkelse fra Fafo.
Ny arbeidsmiljølov
Av 149 tvistesaker som ble realitetsbehandlet fra 1. januar 2006 og fram til 2. september i fjor, endte 101 med at arbeidsgiver fikk medhold, mens den ansatte fikk medhold i 48 av sakene.
Da arbeidsmiljøloven ble revidert i 2005, kom det inn en bestemmelse om at ansatte i deltidsstillinger skulle ha fortrinn til å utvide stillingen i stedet for at arbeidsgiver foretok en nyansettelse. Intensjonen var at folk i små stillinger skulle få en mulighet til å skaffe seg større eller fulle stillinger.
Samtidig innehold lovbestemmelsen også krav om at den ansatte må være kvalifisert til stillingen og at en utvidelse ikke måtte være til vesentlig ulempe for arbeidsgiver.
Uthuler lovens intensjon
– Lovens intensjon er veldig klar. Men når vi nå ser resultatene av tvisteløsningsnemndas behandling, er det nærliggende å spørre om deltidsansatte virkelig har en reell mulighet til å bruke fortrinnsretten for å utvide stillingen sin, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse.
Mange av tvistesakene dreier seg om at arbeidsgiver mener det vil medføre en vesentlig ulempe hvis deltidsansatte får bruke fortrinnsretten til å utvide stillingen sin. I over halvparten av disse saken har tvisteløsningsnemnda gitt arbeidsgiver medhold.
– Dette bidrar etter min mening til å uthule lovens intensjon, mener Guldbrandsen.
Det er Arbeidsdepartementet som har bestilt Fafo-undersøkelsen. En større utredning om effekten av fortrinnsrett skal etter planen være ferdig i juni.