per.flakstad@fagforbundet.no
Fafo offentliggjorde rett før jul en rapport som dokumenterer at mange som jobber deltid ønsker seg større stillinger.
Rapporten er basert på tall fra arbeidskraftundersøkelsen som Statistisk sentralbyrå (SSB) gjennomfører hvert kvartal, og tar for seg perioden fra 2006 og fram til annet kvartal i fjor. I disse undersøkelsene blir samme person intervjuet åtte ganger i løpet av to år, og det er derfor mulig å følge utviklingen til en arbeidstaker over tid.
Fafo-rapporten opererer med to typer ansatte som jobber ufrivillig deltid: De 71.000 til 80.000 som ønsker å jobbe mer, og de 40.000 til 50.000 som i tillegg har gjort noe aktivt for å få en større stilling.
Ikke uventet viser rapporten at de som har engasjert seg og jobbet aktivt for å få en større stilling også bruker kortere tid på å oppnå større stilling.
Men rapporten viser også at det er vanskelig å komme helt i mål for de som ønsker fulle stillinger. Flere av dem som klarer å få større stilling, opplever seg fortsatt som «undersysselsatt», og må stadig engasjere seg for å få en høyere stillingsprosent.
En hovedkonklusjon i rapporten er at de fleste som jobber ufrivillig deltid klarer å få en høyere stillingsprosent i løpet av en toårs-periode.
Tallene fra SSB viser for øvrig at antall deltidsansatte kvinner økte med ca. 16.000 i fjor
I den forbindelse sa KS-direktør Sigrun Vågeng til NRK at mange kvinner selv ønsker å jobbe deltid, og at «normalen» er at man jobber i 80 prosent stilling.
Til det svarte Mette Nord i Fagforbundets politiske ledelse at det må være noe galt med totalbelastningen og organiseringen av arbeidet hvis et stort flertall blant de ansatte bare orker å jobbe 80 prosent som «det normale».
Hun oppfordret derfor arbeidsgiverne til å legge forholdene bedre til rette for at folk skal orke å stå i hele stillinger.
Undersøkelsen fra Fafo er gjennomført på oppdrag fra Arbeidsdepartementet.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen