JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

To av ti deltidsansatte ønsker større stilling

Ufrivillig deltid er et problem for mange kvinner. To av ti ønsker seg større stilling.

2012020714250620131216181926

per.flakstad@fagforbundet.no

Fafo offentliggjorde rett før jul en rapport som dokumenterer at mange som jobber deltid ønsker seg større stillinger.

Rapporten er basert på tall fra arbeidskraftundersøkelsen som Statistisk sentralbyrå (SSB) gjennomfører hvert kvartal, og tar for seg perioden fra 2006 og fram til annet kvartal i fjor. I disse undersøkelsene blir samme person intervjuet åtte ganger i løpet av to år, og det er derfor mulig å følge utviklingen til en arbeidstaker over tid.

Fafo-rapporten opererer med to typer ansatte som jobber ufrivillig deltid: De 71.000 til 80.000 som ønsker å jobbe mer, og de 40.000 til 50.000 som i tillegg har gjort noe aktivt for å få en større stilling.

Ikke uventet viser rapporten at de som har engasjert seg og jobbet aktivt for å få en større stilling også bruker kortere tid på å oppnå større stilling.

Men rapporten viser også at det er vanskelig å komme helt i mål for de som ønsker fulle stillinger. Flere av dem som klarer å få større stilling, opplever seg fortsatt som «undersysselsatt», og må stadig engasjere seg for å få en høyere stillingsprosent.

En hovedkonklusjon i rapporten er at de fleste som jobber ufrivillig deltid klarer å få en høyere stillingsprosent i løpet av en toårs-periode.

Tallene fra SSB viser for øvrig at antall deltidsansatte kvinner økte med ca. 16.000 i fjor

I den forbindelse sa KS-direktør Sigrun Vågeng til NRK at mange kvinner selv ønsker å jobbe deltid, og at «normalen» er at man jobber i 80 prosent stilling.

Til det svarte Mette Nord i Fagforbundets politiske ledelse at det må være noe galt med totalbelastningen og organiseringen av arbeidet hvis et stort flertall blant de ansatte bare orker å jobbe 80 prosent som «det normale».

Hun oppfordret derfor arbeidsgiverne til å legge forholdene bedre til rette for at folk skal orke å stå i hele stillinger.

Undersøkelsen fra Fafo er gjennomført på oppdrag fra Arbeidsdepartementet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy