vegard.velle@fagforbundet.no
Barnevernkompetanse tjener ifølge regnskapene godt på å leie ut og formidle personer til barneverntjenester over hele landet. Nylig gjennomførte Arbeidstilsynet en inspeksjon hos firmaet. I tilsynsrapporten kommenterer inspektørene den utstrakte konsulentbruken:
”Slik vi har forstått det skiller ikke konsulentgruppen i Barnevernkompetanse seg fra faste deltidsansatte eller midlertidig ansatte.”
Krever arbeidsavtale
På bakgrunn av dette funnet pålegger Arbeidstilsynet Barnevernkompetanse å gå gjennom tilknytningsforholdet til samtlige av sine konsulenter. I de tilfellene der forholdet reelt sett har karakter av et ansettelsesforhold, krever Arbeidstilsynet at firmaet lager en skriftlig arbeidsavtale.
– Problematikken rundt kontraktører har vi tidligere vært borte i innen bygg og anlegg, men ikke i barnevernsbransjen, sier avdelingsleder Morten Kjerstad Larsen i Arbeidstilsynet i Oslo.
Han forteller til at tilsynet av Barnevernkompetanse er et ledd i en større gjennomgang av private barnevernsfirmaer.
– I bygg- og anleggsbransjen har vi skjært gjennom mange ganger i tilfeller når vi har ment at et firma har prøvd å omgå lovgivningen om faste ansettelser, forteller han til Fagbladet.no.
Uenige om lovlighet
Barnevernkompetanse omtaler personene de leier ut som ”selvstendige underleverandører” eller ”frilansere” og oppgir at de har 37 selvstendige underleverandører og 21 frilansere tilknyttet virksomheten. Firmaet begrunner selv konsulentbruken med uforutsigbare økonomiske rammebetingelser. Det mener Arbeidstilsynet er irrelevant:
Det avgjørende er det reelle tilknytningsforholdet. ”Selv om en person utfører arbeid som selvstendig, skjærer domstolene igjennom hvis forholdet i realiteten har karakter av et arbeidsgiver-/arbeidstakerforhold.”
Hva er en arbeidstaker?
Arbeidstilsynet henviser til noen kriterier som taler for at det foreligger et arbeidstakerforhold:
- Arbeidstakeren har plikt til å stille sin personlige arbeidskraft til rådighet og kan ikke bruke medhjelpere for egen regning.
- Arbeidstakeren har plikt til å underordne seg arbeidsgivers ledelse og kontroll av arbeidet.
- Arbeidsgiveren bærer risikoen for arbeidsresultatet
- Arbeidstakeren får vederlag i en eller annen form for lønn
- Tilknytningsforholdet mellom partene har en noenlunde stabil karakter, og er oppsigelig med bestemte frister.
- Det arbeides hovedsakelig for én arbeidsgiver
Ingen kommentar
– Barnevernkompetanse har ingen kommentar til Fagbladet, men vil gi en tilbakemelding til Arbeidstilsynet innen fristen, sier organisasjonssjef Thomas Fossum.
Fristen for tilbakemelding er satt til 24. februar. Deretter blir saken endelig avgjort i midten av mai.
I et tidligere brev til redaksjonen sier daglig leder Stine Eriksen at: Barnevernkompetanse driver på alle måter en lovlig virksomhet innenfor de lover og regler som gjelder i Norge.
Tidligere har Fagbladet skrevet at Barnevernkompetanse AS har fått kommunale oppdrag titalls millioner av kroner, uten anbud.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold