JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevernkompetanse får smekk for konsulentbruk

Arbeidstilsynet er kritisk til konsulentbruken i Barnevernkompetanse AS og ber firmaet vurdere å ansette samtlige av sine 58 konsulenter.

2012020720542820131216181935

vegard.velle@fagforbundet.no

Barnevernkompetanse tjener ifølge regnskapene godt på å leie ut og formidle personer til barneverntjenester over hele landet. Nylig gjennomførte Arbeidstilsynet en inspeksjon hos firmaet. I tilsynsrapporten kommenterer inspektørene den utstrakte konsulentbruken:

”Slik vi har forstått det skiller ikke konsulentgruppen i Barnevernkompetanse seg fra faste deltidsansatte eller midlertidig ansatte.”

Krever arbeidsavtale

På bakgrunn av dette funnet pålegger Arbeidstilsynet Barnevernkompetanse å gå gjennom tilknytningsforholdet til samtlige av sine konsulenter. I de tilfellene der forholdet reelt sett har karakter av et ansettelsesforhold, krever Arbeidstilsynet at firmaet lager en skriftlig arbeidsavtale.

– Problematikken rundt kontraktører har vi tidligere vært borte i innen bygg og anlegg, men ikke i barnevernsbransjen, sier avdelingsleder Morten Kjerstad Larsen i Arbeidstilsynet i Oslo.

Han forteller til at tilsynet av Barnevernkompetanse er et ledd i en større gjennomgang av private barnevernsfirmaer.

– I bygg- og anleggsbransjen har vi skjært gjennom mange ganger i tilfeller når vi har ment at et firma har prøvd å omgå lovgivningen om faste ansettelser, forteller han til Fagbladet.no.

Uenige om lovlighet

Barnevernkompetanse omtaler personene de leier ut som ”selvstendige underleverandører” eller ”frilansere” og oppgir at de har 37 selvstendige underleverandører og 21 frilansere tilknyttet virksomheten. Firmaet begrunner selv konsulentbruken med uforutsigbare økonomiske rammebetingelser. Det mener Arbeidstilsynet er irrelevant:

Det avgjørende er det reelle tilknytningsforholdet. ”Selv om en person utfører arbeid som selvstendig, skjærer domstolene igjennom hvis forholdet i realiteten har karakter av et arbeidsgiver-/arbeidstakerforhold.”

Hva er en arbeidstaker?

Arbeidstilsynet henviser til noen kriterier som taler for at det foreligger et arbeidstakerforhold:

- Arbeidstakeren har plikt til å stille sin personlige arbeidskraft til rådighet og kan ikke bruke medhjelpere for egen regning.

- Arbeidstakeren har plikt til å underordne seg arbeidsgivers ledelse og kontroll av arbeidet.

- Arbeidsgiveren bærer risikoen for arbeidsresultatet

- Arbeidstakeren får vederlag i en eller annen form for lønn

- Tilknytningsforholdet mellom partene har en noenlunde stabil karakter, og er oppsigelig med bestemte frister.

- Det arbeides hovedsakelig for én arbeidsgiver

Ingen kommentar

– Barnevernkompetanse har ingen kommentar til Fagbladet, men vil gi en tilbakemelding til Arbeidstilsynet innen fristen, sier organisasjonssjef Thomas Fossum.

Fristen for tilbakemelding er satt til 24. februar. Deretter blir saken endelig avgjort i midten av mai.

I et tidligere brev til redaksjonen sier daglig leder Stine Eriksen at: Barnevernkompetanse driver på alle måter en lovlig virksomhet innenfor de lover og regler som gjelder i Norge.

Tidligere har Fagbladet skrevet at Barnevernkompetanse AS har fått kommunale oppdrag titalls millioner av kroner, uten anbud.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy