JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Deler ut millioner til de aller rikeste

Paraply var nødvendig da finansminister Siv Jensen i morges bega seg fra Finansdepartmentet til Stortinget for å presentere regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

Paraply var nødvendig da finansminister Siv Jensen i morges bega seg fra Finansdepartmentet til Stortinget for å presentere regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

Tri Nguyen Dinh

De ti rikeste her i landet kan vente skatteletter på i gjennomsnitt 12,5 millioner kroner neste hvis regjeringens forslag til statsbudsjett blir vedtatt.

2014100812000020230821171436

einar.fjellvik@lomedia.no

I det første statsbudsjettet hun har snekret selv, helt fra bunnen av, bruker Siv Jensen mer oljepenger enn noen tidligere finansminister. 164 milliarder kroner.

Det gir rom for både å finansiere en rekke nye tiltak og for å gjennomføre skatteletter på til sammen 8,6 milliarder kroner.

Det viktigste enkelttiltaket i skatteopplegget for neste år er kutt i formuesskatten. Prosentsatsen senkes fra en prosent til 0,75 prosent. I tillegg økes det såkalte innslagspunktet slik at det fra neste år bare skal betales formuesskatt av formuer på over 1,2 millioner kroner (en million i dag). Til sammen vil disse endringene redusere statens inntekter fra formuesskatten med 4,1 milliarder kroner.

– Forslaget gjør det mer lønnsomt å spare og kan gjøre det lettere å finansiere investeringer for bedrifter som er avhengig av norsk egenkapital, er regjeringens begrunnelse for kuttene i formuesskatten.

Mest til de rikeste

VG har fått gjennomført beregninger som viser at disse endringene vil bety skatteletter på i underkant av 4.000 kroner for en gjennomsnittlig husholdning med en formue på to millioner kroner.

For de ti rikeste personene her i landet vil endringene bety skatteletter på i gjennomsnitt 12,5 millioner kroner.

Også Unio har regnet på fordelingsprofilen på kuttene i formuesskatten:

• 760 personer med nettoformue over 100 millioner kroner får en gjennomsnittlig lette i formuesskatten på 815.000 kroner

• 1.180 personer med en nettoformue mellom 50 og 100 millioner kroner får en gjennomsnittlig lette i formuesskatten på 170.000 kroner

• 14.000 personer med en nettoformue mellom 10 og 50 millioner kroner får en gjennomsnittlig lette i formuesskatten på 48.000 kroner

Småendringer i inntektsskatten

Regjeringen foreslår også en del mindre endringer i inntektsskatten:

• Minstefradraget økes med tusen kroner utover lønnsveksten.

• Trygdeavgiften for lønn og trygd og næringsinntekt reduseres med 0,1 prosentenhet.

• Innslagspunktet for toppskatten heves med 7.500 kroner.

I finanstralen påpekte finansministeren at den blåblå regjeringen nå har foreslått skatteletter på til sammen 15 millairder kroner.

– Dette er en markant endring av skatteopplegget, og det er en god omlegging fordi den stimulerer vekst og velferd. konkluderte finansministeren.

Ifølge henne vil endringene regjeringen foreslår i skatteopplegget for neste år bety at norske borgere i gjennomsnitt vil få skatten reedusert med 1.600 kroner neste år - hvis regjeringens forslag blir vedtatt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy