Deler ut millioner til de aller rikeste

Paraply var nødvendig da finansminister Siv Jensen i morges bega seg fra Finansdepartmentet til Stortinget for å presentere regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

Paraply var nødvendig da finansminister Siv Jensen i morges bega seg fra Finansdepartmentet til Stortinget for å presentere regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

Tri Nguyen Dinh

De ti rikeste her i landet kan vente skatteletter på i gjennomsnitt 12,5 millioner kroner neste hvis regjeringens forslag til statsbudsjett blir vedtatt.

2014100812000020141008133507

einar.fjellvik@lomedia.no

I det første statsbudsjettet hun har snekret selv, helt fra bunnen av, bruker Siv Jensen mer oljepenger enn noen tidligere finansminister. 164 milliarder kroner.

Det gir rom for både å finansiere en rekke nye tiltak og for å gjennomføre skatteletter på til sammen 8,6 milliarder kroner.

Det viktigste enkelttiltaket i skatteopplegget for neste år er kutt i formuesskatten. Prosentsatsen senkes fra en prosent til 0,75 prosent. I tillegg økes det såkalte innslagspunktet slik at det fra neste år bare skal betales formuesskatt av formuer på over 1,2 millioner kroner (en million i dag). Til sammen vil disse endringene redusere statens inntekter fra formuesskatten med 4,1 milliarder kroner.

– Forslaget gjør det mer lønnsomt å spare og kan gjøre det lettere å finansiere investeringer for bedrifter som er avhengig av norsk egenkapital, er regjeringens begrunnelse for kuttene i formuesskatten.

Mest til de rikeste

VG har fått gjennomført beregninger som viser at disse endringene vil bety skatteletter på i underkant av 4.000 kroner for en gjennomsnittlig husholdning med en formue på to millioner kroner.

For de ti rikeste personene her i landet vil endringene bety skatteletter på i gjennomsnitt 12,5 millioner kroner.

Også Unio har regnet på fordelingsprofilen på kuttene i formuesskatten:

• 760 personer med nettoformue over 100 millioner kroner får en gjennomsnittlig lette i formuesskatten på 815.000 kroner

• 1.180 personer med en nettoformue mellom 50 og 100 millioner kroner får en gjennomsnittlig lette i formuesskatten på 170.000 kroner

• 14.000 personer med en nettoformue mellom 10 og 50 millioner kroner får en gjennomsnittlig lette i formuesskatten på 48.000 kroner

Småendringer i inntektsskatten

Regjeringen foreslår også en del mindre endringer i inntektsskatten:

• Minstefradraget økes med tusen kroner utover lønnsveksten.

• Trygdeavgiften for lønn og trygd og næringsinntekt reduseres med 0,1 prosentenhet.

• Innslagspunktet for toppskatten heves med 7.500 kroner.

I finanstralen påpekte finansministeren at den blåblå regjeringen nå har foreslått skatteletter på til sammen 15 millairder kroner.

– Dette er en markant endring av skatteopplegget, og det er en god omlegging fordi den stimulerer vekst og velferd. konkluderte finansministeren.

Ifølge henne vil endringene regjeringen foreslår i skatteopplegget for neste år bety at norske borgere i gjennomsnitt vil få skatten reedusert med 1.600 kroner neste år - hvis regjeringens forslag blir vedtatt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy