karin.svendsen@fagforbundet.no
– Det er mange fordeler ved at vi som er fast ansatte kan ta noen ekstra helger, og at vi får mer enn de vanlige helgetilleggene, mener Liv Rønning, hjelpepleier ved Nidarvoll helsehus i Trondheim. Selv er hun 56 år og har arbeidet helg i 37 år.
– Så jeg er vant til å jobbe i helgene. Årsaken til at mange slutter, eller aldri vurderer å arbeide i helsesektoren, er at de ikke ønsker å arbeide i helgene.
Rekruttering
Liv Rønning tror underbemannede sykehjem i helgene er en viktig årsak til den altfor lave rekrutteringen i kommunehelsetjenesten.
– Først og fremst fordi det er lite folk på jobb. Og mange av dem som arbeider i helgene, er vikarer. Da blir det slitsomt. Dessuten er det dårlig betalt. Du får mer for å arbeide mandag kveld enn søndag formiddag, sier hun oppgitt.
Rønning håper at prosjektet Hyppigere helg enn norm vil øke statusen til helsefagene og arbeidet på sykehjem, og dermed virke positivt på rekrutteringen.
Prosjektet innebærer at fast ansatte med fagutdanning kan velge å arbeide en eller flere ekstra helger i løpet av en turnusperiode på 24 uker. Målet er å få flere faste fagfolk på jobb i helgene.
Sårbare brukere
Den viktigste grunnen til at Liv Rønning støtter helhjertet opp om prosjektet, er hensynet til beboerne på Nidarvoll helsehus og de andre sykehjemmene som er med.
– Det er noe spesielt med det å være avhengig av andre. Jeg tenker bare på meg selv når jeg skal til frisøren. Jeg blir ikke glad hvis frisøren min er syk, og jeg får en vikar til å klippe og stelle håret. Hvor viktig er det ikke da for et menneske som er avhengig av andre for å få vasket og stelt hele kroppen, at det er kjente mennesker som gjør det?
– Derfor betyr det mye at helgene blir bemannet med folk som kjenner beboerne. Det er med på å øke kvaliteten på den omsorgen vi gir, mener hun.
Bedre på jobb
Liv Rønning mener 2000 kroner ekstra har betydd noe for mange av dem som har valgt å arbeide flere helger.
– Mange har jo bare en deltidsstilling, og særlig de som er enslige, lever ikke fett. Gjennom dette prosjektet får de økt stillingsprosenten i prosjektperioden, og de får mer å rutte med.
Men Rønning argumenterer for at også de som ikke selv trenger høyere inntekt, bør være glad for prosjektet.
– Vi får det alle bedre på jobb. Når jeg nå ser Morten eller andre kjente på vaktlista for de helgene jeg skal jobbe, blir jeg lettet.
Den Morten hun sikter til, er Morten Persen, hjelpepleieren på 28 år som har vært her i fire år.
Han tar fire ekstra helger i løpet av turnusperioden, og arbeider dermed annenhver helg. Liv Rønning har valgt å arbeide to ekstra helger.
Håper på forlengelse
Morten Persen bekrefter at det nå er flere fagfolk på jobb i helgene, og at arbeidet går lettere.
– Det er greit med kjente folk på vakt. De har rutinene inne, og vi som er faste, slipper å veilede når vi allerede er få folk på jobb.
28-åringen arbeider fast 50 prosent. Inkludert de ekstra helgene, blir det nesten 56 prosent. I tillegg plukker han vakter, slik at han vanligvis arbeider mellom 80 og 90 prosent. Det er han fornøyd med. Han er blant dem som ønsker en deltidsstilling for å kunne bestemme en del av sin egen arbeidstid.
Persen og Rønning håper begge at ord-ningen vil fortsette utover prosjektperioden.
– Endelig er det noe som går vår vei. Det er ikke ofte. Men dette bidrar til å heve standarden på tjenesten og bedre arbeidsmiljøet. Det kan fungere som ei gulrot for dem som vurderer å bli for eksempel helsefagarbeider, sier Liv Rønning.
Fagforbundet i Trondheim dekker kostnadene ved prosjektet som innebærer at fagutdanna, fast ansatte i mer enn 40 prosent stilling, får 2000 kroner ekstra for å arbeide en eller flere helger utenom turnus. De som påtar seg å arbeide ekstra i helgene, kan ikke bli pålagt å arbeide enda flere helger.
Prosjektet går over ett år og avsluttes i september 2010. Alle ansatte som oppfyller kriteriene, uansett organisasjonstilknytning, kan delta i prosjektet.
I styringsgruppa sitter to tillitsvalgte fra Fagforbundet, en fra Norsk Sykepleierforbund og tre fra rådmannens stab.
I de lokale prosjektgruppene sitter tillitsvalgt, verneombud og daglig leder.
Nidarvoll helsehus har vært med fra starten høsten 2009. Litt seinere sluttet Søbstad helsehus seg til. Brundalen helse- og velferdssenter har vært med siden desember.
Over 30 helsefagarbeidere og sykepleiere arbeider nå frivillig en eller flere ekstra helger i Trondheim.
Helgetillegget i KS-området ligger fast på 35 kroner timen fra døgnskillet natt til lørdag og fram til døgnskillet natt til mandag. Likt for alle.
Kvelds- og nattillegget varierer fra 45 til 56 kroner timen, avhengig av årslønn. Det gjelder alle dager fra klokka 17 til klokka 6.
70/30
Agnes Bridge Walton
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Herman Bjørnson Hagen