JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

6,2 milliarder mer til kommunene

Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk i KS, sier statsbudsjettet ikke inneholder store overraskelser i forhold til kommuneproposisjonen som ble lagt fram i vår.

Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk i KS, sier statsbudsjettet ikke inneholder store overraskelser i forhold til kommuneproposisjonen som ble lagt fram i vår.

Per Flakstad

– Forslaget til statsbudsjett er ingenting å rope hurra for, ifølge KS-direktør Helge Eide.

2014100812000020141009091124

nina.monsen@fagforbundet.no

Regjeringen foreslår en reell vekst i kommunesektorens samlete inntekter på 6,2 milliarder kroner neste år. Det er 1,2 milliarder mer enn varslet i kommuneproposisjonen i mai.

– Det er verken grunn til å rope varmt hurra eller klage høyrøstet i forbindelse med statsbudsjettets andel til kommunesektoren, sier Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk i KS.

Selv om reaksjonene på statsbudsjettet vil variere ut fra politisk ståsted, mener Eide svært få kommuner vil si at de har tilstrekkelig med midler.

– Spørsmål er hva det bør være rimelig å forvente, sier han.

Færre folk, lavere skatteinntekt

Med dette statsbudsjettet har regjeringen videreført veksten i frie inntekter som ble anslått i kommuneproposisjonen i vår. Det som har endret seg siden i vår, er beregningene for befolkningsveksten for 2014–2016.

– Kommunene trenger ikke like mye penger for å videreføre tjenestetilbudet som vi trodde i vår fordi nye tall fra SSB viser at befolkningen ikke vokser like mye som forventet, sier Eide.

Han er fornøyd med at regjeringen likevel beholder veksten i frie inntekter, men understreker at det ikke nødvendigvis betyr at kommunen får mer å rutte med.

– Det er veldig gode grunner til å beholde veksten i frie inntekter. Den viktigste er at kommunene opplever en skattesvikt i 2014, sier han.

Det anslås at kommunen vil tape 2,1 milliarder kroner i skattesvikt i 2014. Omtrent halvparten av dette vil være permanent tap av skatteinntekter.

– Det betyr at det som eventuelt spares på lavere befolkningsvekst jevnes ut med det som går bort i skattesvikt, sier Eide.

Helse og omsorg

Regjeringen foreslår å bevilge 199 millioner kroner mer til investeringstilskudd til heldøgns omsorgsplasser. Dette skal dekke første års tilskudd til utskifting, oppgradering og bygging av 2.500 heldøgns omsorgsplasser.

– Tallet som er satt av til dette er en ren budsjettutregning ut i fra satsene som gjelder, sånn sett er det tilstrekkelig, sier Eide.

– Men det er klart at omsorgsplassene skal driftes. Kommuneøkonomien er så presset at ingen bygger opp kapasitet uten å vite at det er tvingende nødvendig, avslutter Eide.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy