Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk i KS, sier statsbudsjettet ikke inneholder store overraskelser i forhold til kommuneproposisjonen som ble lagt fram i vår.
Per Flakstad
nina.monsen@fagforbundet.no
Regjeringen foreslår en reell vekst i kommunesektorens samlete inntekter på 6,2 milliarder kroner neste år. Det er 1,2 milliarder mer enn varslet i kommuneproposisjonen i mai.
– Det er verken grunn til å rope varmt hurra eller klage høyrøstet i forbindelse med statsbudsjettets andel til kommunesektoren, sier Helge Eide, områdedirektør for interessepolitikk i KS.
Selv om reaksjonene på statsbudsjettet vil variere ut fra politisk ståsted, mener Eide svært få kommuner vil si at de har tilstrekkelig med midler.
– Spørsmål er hva det bør være rimelig å forvente, sier han.
Færre folk, lavere skatteinntekt
Med dette statsbudsjettet har regjeringen videreført veksten i frie inntekter som ble anslått i kommuneproposisjonen i vår. Det som har endret seg siden i vår, er beregningene for befolkningsveksten for 2014–2016.
– Kommunene trenger ikke like mye penger for å videreføre tjenestetilbudet som vi trodde i vår fordi nye tall fra SSB viser at befolkningen ikke vokser like mye som forventet, sier Eide.
Han er fornøyd med at regjeringen likevel beholder veksten i frie inntekter, men understreker at det ikke nødvendigvis betyr at kommunen får mer å rutte med.
– Det er veldig gode grunner til å beholde veksten i frie inntekter. Den viktigste er at kommunene opplever en skattesvikt i 2014, sier han.
Det anslås at kommunen vil tape 2,1 milliarder kroner i skattesvikt i 2014. Omtrent halvparten av dette vil være permanent tap av skatteinntekter.
– Det betyr at det som eventuelt spares på lavere befolkningsvekst jevnes ut med det som går bort i skattesvikt, sier Eide.
Helse og omsorg
Regjeringen foreslår å bevilge 199 millioner kroner mer til investeringstilskudd til heldøgns omsorgsplasser. Dette skal dekke første års tilskudd til utskifting, oppgradering og bygging av 2.500 heldøgns omsorgsplasser.
– Tallet som er satt av til dette er en ren budsjettutregning ut i fra satsene som gjelder, sånn sett er det tilstrekkelig, sier Eide.
– Men det er klart at omsorgsplassene skal driftes. Kommuneøkonomien er så presset at ingen bygger opp kapasitet uten å vite at det er tvingende nødvendig, avslutter Eide.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
Vidar Eriksen
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad