per.flakstad@fagforbundet.no
Rådmannen mener tiden er for knapp til å organisere den kommunale driften i en bestiller- og utførermodell, slik at kommunens egne ansatte kunne ha lagt inn anbud på driften av Skoggata bo- og servicesenter som etter planen skal åpne 1. januar neste år.
I saksframlegget til helse- og sosialutvalgets møte 24. januar skriver derfor rådmannen at kommunens egne ansatte generelt bør få legge inn anbud i denne typen konkurranser, men at det bør gjøres et unntak i denne saken for å være sikker på at kommunen holder alle tidsfrister.
Kommunen ønsker å velge hvem som skal drive det nye sykehjemmet før sommerferien.
Ansatte ikke hørt
Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Frank Bergflødt, vil ikke være med på rådmannens beskrivelse av situasjonen.
– Da bystyret vedtok å sette driften ut på anbud, oppfattet vi det slik at den politiske ledelsen mente de ansatte skulle få være med i konkurransen. Dette skjedde i desember. Der og da burde arbeidet med å legge forholdene til rette for å legge inn anbud ha startet. I stedet er saken bare drøftet på rådmannsnivå og i kommunalavdelingen i helse og sosial, sier han til Fagbladet.
– De virksomhetene som ville ha blitt berørt av en slik omorganisering har ikke hørt noe, og det har ikke vært sjekket ut om det finnes kunnskap om konkurranseutsetting blant kommunens egne ansatte.
– Og nå er det altså for sent, fortsetter han.
Saken har vært drøftet med de tillitsvalgte i kommunen. Alle organisasjonene som har medlemmer i helse- og omsorgssektoren har skrevet under på en protokolltilførsel fra disse drøftingene, der de protesterer mot at kommunens egne ansatte ikke får være med i konkurransen.
Har erfaring
Moss har i dag et borgerlig flertall i bystyret, etter to perioder med rødgrønt flertall. I løpet av disse to periodene ble all drift av sykehjem tilbakeført til kommunal drift. Tidligere drev Norlandia et sykehjem, men ytterligere ett var konkurranseutsatt med kommunens egne ansatte som anbudsvinnere.
– Vi har folk i egen organisasjon med erfaring og kunnskap om konkurranseutsatt drift. Disse burde ha blitt kontaktet, mener Bergflødt.
– Når kommunen selv ikke får være med i konkurransen, mister vi muligheten til å sammenlikne privat og offentlig drift. Dermed blir det heller ikke mulig å påvise om et privat firma vil drive bo- og servicesenteret billigere eller dyrere enn kommunen selv, sier han.
Avgjøres i bystyret
Et flertall i helse- og sosialutvalget fulgte rådmannens forslag. Arbeiderpartiets og SVs representanter stemte imot. De anket også saken inn til bystyret. Der skal den behandles og endelig avgjøres 27. februar.
– Med et borgerlig flertall i bystyret kan det synes som om saken alt er avgjort. Men vi gir oss ikke ennå, og vil forsøke å påvirke resultatet og få fram våre synspunkter så godt vi kan fram til bystyremøtet, sier Frank Bergflødt.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox