JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunens ansatte får ikke være med i konkurransen

Driften av et nytt bo- og servicesenter i Moss skal ut på konkurranse. Men kommunens egne ansatte får ikke legge inn anbud. De tillitsvalgte raser.

2012021013380720131216182135

per.flakstad@fagforbundet.no

Rådmannen mener tiden er for knapp til å organisere den kommunale driften i en bestiller- og utførermodell, slik at kommunens egne ansatte kunne ha lagt inn anbud på driften av Skoggata bo- og servicesenter som etter planen skal åpne 1. januar neste år.

I saksframlegget til helse- og sosialutvalgets møte 24. januar skriver derfor rådmannen at kommunens egne ansatte generelt bør få legge inn anbud i denne typen konkurranser, men at det bør gjøres et unntak i denne saken for å være sikker på at kommunen holder alle tidsfrister.

Kommunen ønsker å velge hvem som skal drive det nye sykehjemmet før sommerferien.

Ansatte ikke hørt

Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Frank Bergflødt, vil ikke være med på rådmannens beskrivelse av situasjonen.

– Da bystyret vedtok å sette driften ut på anbud, oppfattet vi det slik at den politiske ledelsen mente de ansatte skulle få være med i konkurransen. Dette skjedde i desember. Der og da burde arbeidet med å legge forholdene til rette for å legge inn anbud ha startet. I stedet er saken bare drøftet på rådmannsnivå og i kommunalavdelingen i helse og sosial, sier han til Fagbladet.

– De virksomhetene som ville ha blitt berørt av en slik omorganisering har ikke hørt noe, og det har ikke vært sjekket ut om det finnes kunnskap om konkurranseutsetting blant kommunens egne ansatte.

– Og nå er det altså for sent, fortsetter han.

Saken har vært drøftet med de tillitsvalgte i kommunen. Alle organisasjonene som har medlemmer i helse- og omsorgssektoren har skrevet under på en protokolltilførsel fra disse drøftingene, der de protesterer mot at kommunens egne ansatte ikke får være med i konkurransen.

Har erfaring

Moss har i dag et borgerlig flertall i bystyret, etter to perioder med rødgrønt flertall. I løpet av disse to periodene ble all drift av sykehjem tilbakeført til kommunal drift. Tidligere drev Norlandia et sykehjem, men ytterligere ett var konkurranseutsatt med kommunens egne ansatte som anbudsvinnere.

– Vi har folk i egen organisasjon med erfaring og kunnskap om konkurranseutsatt drift. Disse burde ha blitt kontaktet, mener Bergflødt.

– Når kommunen selv ikke får være med i konkurransen, mister vi muligheten til å sammenlikne privat og offentlig drift. Dermed blir det heller ikke mulig å påvise om et privat firma vil drive bo- og servicesenteret billigere eller dyrere enn kommunen selv, sier han.

Avgjøres i bystyret

Et flertall i helse- og sosialutvalget fulgte rådmannens forslag. Arbeiderpartiets og SVs representanter stemte imot. De anket også saken inn til bystyret. Der skal den behandles og endelig avgjøres 27. februar.

– Med et borgerlig flertall i bystyret kan det synes som om saken alt er avgjort. Men vi gir oss ikke ennå, og vil forsøke å påvirke resultatet og få fram våre synspunkter så godt vi kan fram til bystyremøtet, sier Frank Bergflødt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy