JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlige selskaper har ansvar for milliarder uten innsynsmulighet

Over tusen kommunale selskaper trenger ikke følge offentlighetsloven fordi de ikke har ansatte i administrasjonen. Totalt har de ansvar for ca. 24 milliarder kroner.

2012021315134520131216182238

tips@fagforbundet.no

Virksomheter der det offentlige eier mer enn halvparten, er som hovedregel underlagt offentlighetslovens bestemmelser.

Ifølge en undersøkelse som kommunal-rapport.no offentliggjør i dag, finnes det likevel 1044 kommunalt eide virksomheter som ikke er omfattet av loven, selv om det offentlig eier hele eller mer enn halvparten av virksomheten.

Årsaken er at selskapene ikke har egne ansatte i administrasjonen.

Unntaksregel

Da departementet laget forskrifter til den nye offentlighetsloven, ble det nemlig tatt inn en unntaksregel for selskaper «uten fast ansatte i administrativ stilling». Medieorganisasjonene advarte mot dette, men ble ikke hørt.

Selskapene bak vannverksskandalen på Romerike er blant de 1044 selskapene som ikke har administrativt ansatte, og som derfor ikke er underlagt offentlighetslovens bestemmelser.

Likevel har selskapet valgt å praktisere lovens regler.

– Noe annet ville ikke vært naturlig. Vi er i ferd med å fordele et overskudd på 300 millioner kroner til selskapenes eierkommuner, sier styreleder Per Sandvik i Romerike Vannverk AS og Sentralrenseanlegget RA2 til kommunal-rapport.no.

Forskriften bør endres

Advokat Harald Hove ledet utvalget som i sin tid laget forslag til ny offentlighetslov. Han er overrasket over opplysningene til kommunal-rapport.no.

– Departementet har neppe visst hvilke type virksomheter unntaket kunne komme til å gjelde, sier han til nettstedet, og mener det er åpenbart at unntaket i forskriften har fått et større anvendelsesområdet enn det som var tenkt.

– Det kan umulig ha vært departementets intensjon å unnta virksomheter som forvalter så store fellesskapsressurser. Dersom de gode intensjonene bak utvidelsen av loven skal fungere slik det var tenkt, bør departementet endre forskriften, sier han til kommunal-rapport.no.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy