JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private barnehager bruker mindre på de ansatte

Offentlige barnehager koster mer enn private. Det skyldes at de private bruker mindre på personalet.

2012021413224120131216182320

vegard.velle@fagforbundet.no

– Vi visste at private barnehager var billigere enn offentlige. Men det overrasket oss at så å si hele forskjellen lå i personalkostnadene, sier prosjektleder Trond Erik Lunder i Telemarksforskning.

De private bruker hele 22.000 kroner mindre per barnehageplass enn det offentlige. I all hovedsak skyldes dette at de private barnehagene sparer inn på utgifter til medarbeiderne.

Private ikke mer effektive

Tallene kommer fra en større undersøkelse, Analyse av kostnader i barnehagene i 2010, gjennomført av Telemarksforskning på vegne av Kunnskapsdepartementet. Barnehager i 50 kommuner over hele landet er undersøkt.

Forskerne har gjort den samme analysen av kostnader i barnehagene hvert år siden 2001. Nytt av året er at de sammenligner hvorfor private barnehager driver billigere enn offentlige.

Ser man vekk fra personalkostnadene, bruker de offentlige barnehagene faktisk mindre penger enn de private, viser det seg. Noe som står i motstrid til de ofte gjentatte utsagnene om at private driftere er mer effektive enn offentlige.

Tar ut profitter fra driften

– Funnene styrker ideen om at de private barnehagene sparer inn på personalkostnadene. Spesielt har de større private aktørene incentiver til å ta ut penger fra driften, mener Trond Erik Lunder.

Offentlige barnehager har flere ansatte per barn, noe som blant annet skyldes at de har flere barn med spesielle behov, for eksempel funksjonshemmede eller barn med minoritetsbakgrunn. Men også lavere lønn og lavere utgifter til pensjon og sosiale kostnader er med på å trekke utgiftene ned i private barnehager.

Tarifflønn i alle barnehager

De private barnehagene bruker i snitt 15 prosent mindre til personalet enn de offentlige.

– Et tiltak for å rette på denne skjevheten kunne være å innføre tarifflønn for alle ansatte i barnehagebransjen. Ellers satses det mye på at knappheten på barnehagearbeidere, og spesielt førskolelærere, skal jevne ut forskjellene mellom det offentlige og det private.

Barnehagene vokser

Undersøkelsen viser også at barnehagene vokser. Snittstørrelsen på en barnehage lå i 2004 på 44 plasser i private barnehager og 47 plasser i kommunale. I 2010 er det ca 67 barn i kommunale barnehager og 63 i private. Da teller 0-2-åringene som to plasser.

Fra 2009 til 2010 vokste barnehagene med rundt fem prosent, både i private og kommunale barnehager. Familiebarnehager legges ned, ettersom det blir bedre dekning av ordinære barnehager.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy