JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Urimelig avgjørelse

Rikslønnsnemda har avvist kravet om at sykepleiere ansatt i NHO Service skal få egen lønnsavtale. Kjellfrid Blakstad lover at Fagforbundet vil bidra til gode lønns- og arbeidsbetingelser også for sykepleierne.

2010051210452220131216131752

karin.svendsen@fagforbundet.no

Tariffavtalen mellom Fagforbundet og NHO Service i pleie- og omsorgssektoren gikk ut 30. april. Alle Fagforbundets medlemmer i området omfattes av tariffavtalen. Også sykepleierne i Fagforbundet omfattes av alle bestemmelser, men forbundet har ingen minstelønnsavtale for disse.

Kjennelse fra nemda

Fagforbundet hadde forståelse for Norsk Sykepleierforbund (NSF) da de tidligere i år streiket for å få tariffavtale med NHO Service. Etter 11 dagers streik bestemte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm at saken skulle bringes inn for Rikslønnsnemda.

Rikslønnsnemda kom i går med en kjennelse som innebærer at sykepleierne får samme tariffavtale som Fagforbundets medlemmer samt en garanti om minstelønn. Men sykepleierne i NHO Service-området har ikke fått de sosiale bestemmelsene som man finner i de områdene det er naturlig å sammenlikne seg med. Avtalen gjelder heller ikke for sykepleiere ansatt i attføringsbedrifter eller bedriftshelsetjeneste. Begrunnelsen for dette er at nemnda mener man skal ha profesjonsnøytrale overenskomster, og fordi det arbeider ulike profesjoner i slike virksomheter, kan de ikke få separate tariffavtaler.

Lønnsavtale for alle

Kjellfrid Blakstad mener gårsdagens kjennelse er urimelig, og at Fagforbundet i forhandlingene med NHO Service som starter i juni, går inn med krav om at alle ansatte må ha en lønnsavtale.

– Vi forutsetter at vi da også får en lønnsavtale for sykepleierne, sier hun. Blakstad støtter også kravet fra NSF om at en lønnsavtale også må gjelde sykepleiere ansatt i attføringsbedrifter og bedriftshelsetjeneste.

Etter gårsdagens kjennelse i Rikslønnsnemda sa NSF-leder Lisbeth Normann at hun regner med at Fagforbundet og NSF nå vil føre en felles kamp for å forhindre dårligere vilkår for helsearbeiderne som blir konkurranseutsatt.

Også lederen i Fagforbundet seksjon helse og sosial ser det som naturlig at de to forbundene samarbeider for å bedre lønns- og arbeidsvilkårene for sykepleierne innen NHO Service-området.

– Jeg forventer at sykepleierne i Fagforbundet og i NSF får like vilkår, selv om vi forhandler fram to selvstendige avtaler, sier Kjellfrid Blakstad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy