Ikke beroliget om vikardirektiv

Nå har SV-politiker Karin Andersen lest de rettslige vurderingene rundt vikarbyrådirektivet. Hun er ikke beroliget.

2012021713150120131216182539

per.flakstad@fagforbundet.no

Karin Andersen roser Arbeidsdepartementet for å offentliggjøre de rettslige vurderingene som gjør at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm føler seg trygg på at arbeidsmiljøloven ikke vil bli svekket om Norge sier ja til EUs vikarbyrådirektiv.

– I en sak som angår så mange, er det viktig at alle har det samme grunnlaget å vurdere ut fra. Så får vi heller respektere hverandre for å ha ulike vurderinger, sier hun til Fagbladet.

Ikke beroliget

Hun er nemlig ikke beroliget, og uenig med arbeidsministerens konklusjon, etter å ha lest en oppsummering av juristenes vurderinger rundt EUs vikarbyrådirektiv som ble offentliggjort på Arbeidsdepartementets hjemmeside onsdag.

– Jeg er tvert imot blitt styrket i min bekymring om at Norge risikerer å svekke arbeidsmiljølovens bestemmelser om faste ansettelser og vikarbruk hvis vi sier ja til direktivet, sier Karin Andersen.

Norsk handlingsrom?

Stridens kjerne er vikarbyrådirektivets artikkel 4 nr 1, som sier at det er ulovlig med forbud eller restriksjoner på vikararbeid, men at det likevel kan være lov hvis det er begrunnet i å beskytte vikaransatte, helse og sikkerhet på arbeidsplassen, behovet for å sikre et velfungerende arbeidsmarked eller å forebygge misbruk.

Juristene har vurdert dette slik at regjeringen har et handlingsrom som gjør at arbeidsmiljøloven kan beholdes som i dag, med svært strenge regler for når vikarer kan brukes.

Internasjonalt trykk

Andre har vurdert dette annerledes, og mener unntakene i direktivet ikke er sterke nok til beholde dagens arbeidsmiljølov slik den er formulert i dag.

NHO har allerede varslet at de vil bringe arbeidsmiljølovens bestemmelser om vikarbruk inn for Eftas overvåkingsorgan ESA, og om nødvendig inn for Efta-domstolen.

– Vi i SV og en bortimot samlet fagbevegelse mener dette er sterkt bekymringsfullt. Hvis vikarbyrådirektivet blir innført, og Efta-domstolen gir NHO rett, vil et av de viktigste fundamentene i norsk arbeidsliv bli borte; nemlig begrensningen på muligheten for å bruke vikar- og bemanningsbyråer i stedet for faste ansettelser, sier Karin Andersen.

I en økonomisk krisetid, der mange vil stå i kø for å få jobbe i Norden og Norge, vil vi få et stort internasjonalt trykk der vi risikerer at både private bedrifter og det offentlige leier inn folk på usikre vilkår i stedet for å ansette sine egne medarbeidere, fortsetter hun.

Tiltakspakke

–At vikarer og fast ansatte skal likebehandles er vi alle sammen enige om, understreker Andersen.

– Derfor er det viktig å få på plass den tiltakspakken som blant andre LO har krevd uansett hva som skjer med vikarbyrådirektivet.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy