per.flakstad@fagforbundet.no
Karin Andersen roser Arbeidsdepartementet for å offentliggjøre de rettslige vurderingene som gjør at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm føler seg trygg på at arbeidsmiljøloven ikke vil bli svekket om Norge sier ja til EUs vikarbyrådirektiv.
– I en sak som angår så mange, er det viktig at alle har det samme grunnlaget å vurdere ut fra. Så får vi heller respektere hverandre for å ha ulike vurderinger, sier hun til Fagbladet.
Ikke beroliget
Hun er nemlig ikke beroliget, og uenig med arbeidsministerens konklusjon, etter å ha lest en oppsummering av juristenes vurderinger rundt EUs vikarbyrådirektiv som ble offentliggjort på Arbeidsdepartementets hjemmeside onsdag.
– Jeg er tvert imot blitt styrket i min bekymring om at Norge risikerer å svekke arbeidsmiljølovens bestemmelser om faste ansettelser og vikarbruk hvis vi sier ja til direktivet, sier Karin Andersen.
Norsk handlingsrom?
Stridens kjerne er vikarbyrådirektivets artikkel 4 nr 1, som sier at det er ulovlig med forbud eller restriksjoner på vikararbeid, men at det likevel kan være lov hvis det er begrunnet i å beskytte vikaransatte, helse og sikkerhet på arbeidsplassen, behovet for å sikre et velfungerende arbeidsmarked eller å forebygge misbruk.
Juristene har vurdert dette slik at regjeringen har et handlingsrom som gjør at arbeidsmiljøloven kan beholdes som i dag, med svært strenge regler for når vikarer kan brukes.
Internasjonalt trykk
Andre har vurdert dette annerledes, og mener unntakene i direktivet ikke er sterke nok til beholde dagens arbeidsmiljølov slik den er formulert i dag.
NHO har allerede varslet at de vil bringe arbeidsmiljølovens bestemmelser om vikarbruk inn for Eftas overvåkingsorgan ESA, og om nødvendig inn for Efta-domstolen.
– Vi i SV og en bortimot samlet fagbevegelse mener dette er sterkt bekymringsfullt. Hvis vikarbyrådirektivet blir innført, og Efta-domstolen gir NHO rett, vil et av de viktigste fundamentene i norsk arbeidsliv bli borte; nemlig begrensningen på muligheten for å bruke vikar- og bemanningsbyråer i stedet for faste ansettelser, sier Karin Andersen.
I en økonomisk krisetid, der mange vil stå i kø for å få jobbe i Norden og Norge, vil vi få et stort internasjonalt trykk der vi risikerer at både private bedrifter og det offentlige leier inn folk på usikre vilkår i stedet for å ansette sine egne medarbeidere, fortsetter hun.
Tiltakspakke
–At vikarer og fast ansatte skal likebehandles er vi alle sammen enige om, understreker Andersen.
– Derfor er det viktig å få på plass den tiltakspakken som blant andre LO har krevd uansett hva som skjer med vikarbyrådirektivet.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik