JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Midlertidig ansatte pulveriserer arbeidslivet

– Ditt tiltak AS sin måte å organisere virksomheten på innebærer en pulverisering av den norske arbeidslivsmodellen, sier Mette Nord, nestleder i Fagforbundet.

2012021714054820131216182548

Å permanent bemanne virksomheten med midlertidig arbeidskraft underminerer både arbeidsmiljøloven og tariffavtalene. Alle ender opp som sin egen lykkes smed, mener hun.

Hårreisende pålegg

Etter et tilsyn gjennomført i fjor påla Arbeidstilsynet barnevernsfirmaet Ditt tiltak AS å rette opp så mange som 11 forhold i bedriften, inkludert å peke ut et verneombud og knytte til seg en bedriftshelsetjeneste. Men mest omfattende var kravet om å ansette en rekke av de innleide konsulentene og å lage nye arbeidsplaner.

Daglig leder Gunnar Holter mener påleggene er hårreisende, men føyer seg etter dem.

Graverende utnytting

– Jeg synes måten Ditt tiltak AS har utnyttet systemet på er graverende. Ille er det også at Oslo kommune har gitt firmaet oppdrag, på tross av at firmaet bryter arbeidsmiljøloven, markerer Mette Nord.

Slik skal det ikke være. Det offentlige må sikre at arbeidsmiljøloven og tariffbestemmelsene blir overholdt ved innkjøp av eksterne tjenester, mener hun.

Nord peker på at måten det norske arbeidslivet er organisert fungerer bra. At det handler om å bygge kompetansen i virksomheten over tid, ved hjelpe av faste og hele stillinger.

Mister konkurransefortrinnet

Ditt tiltak har også konkurrert på helt andre vilkår enn andre, siden de har sluppet å betale arbeidsgiveravgift, sykelønn og overtidsutbetaling, påpeker Mette Nord.

– Firmaets konkurransefortrinn baserer seg på å snike seg unna ansvar en arbeidsgiver har. Disse vil komme i fare på grunn av de økte kostnadene firmaet vil få når de må tilpasse seg de samme reglene som andre må følge. Når de må forholde seg til norsk arbeidslovgivning, vil konkurransefortrinnet rakne, mener hun.

Uenig med Ditt tiltak

Ifølge påtroppende leder i Ditt tiltak, Jon Sandvold, er arbeidsmiljøloven alt for rigid og ikke tilpasset dagens arbeidsliv. Her er Mette Nord uenig.

– Dagens arbeidsliv, hvor mange jobber med mennesker, gjør det enda viktigere enn før å være årvåken og ha et beskyttende regelverk. Skal arbeideren gjøre en forsvarlig jobb over tid, må hun ha energi til det. Jo lengre utover åtte timer omsorgsarbeideren jobber, jo sløvere blir hun.

Nord fremhever at det også innenfor dagens regelverk fins muligheter for å søke om unntak fra loven på et faglig grunnlag.

– De som er friske og raske kan sikkert jobbe på denne måten en stund. Men grunnleggende sett må vi ta hensyn til at arbeidere skal stå i arbeidslivet i 40 år uten å bli slitt ut.

Berømmer Arbeidstilsynet

Ifølge Mette Nord er utviklingen av et arbeidsliv med lengre arbeidsdager og midlertidig arbeidskraft en ønsket utvikling på høyresiden. Det samme gjelder privatiseringen.

– En privatisering betyr også at det offentlige mister muligheten til å styre barnevernet.

Hun berømmer Arbeidstilsynet for å ha gjort en god jobb i denne saken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy