UTSATT: Sosial- og helsearbeidere er blant de mest utsatte for vold og trusler på jobben, og dermed for høyt sykefravær. Politi og redningsmannskap rykket ut etter skyteepisoden ved Nav Gamle Oslo i 2012.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Vold og trusler om vold er en voksende risikofaktor i arbeidslivet. Det rammer særlig kvinner, skriver Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).
Studien anbefaler arbeidsplassene å fokusere på økt beskyttelse mot vold og trusler, skal de få ned fraværet.
FO-ere utsatt
Sosionomer, vernepleiere, helse og omsorgsarbeidere og sykepleiere er særlig utsatt, ifølge studien som ble publisert i BMC Public Health 29. september. Ansatte i alderen 25-34 år var mer utsatt enn andre. Det same gjaldt ansatte med nedsatt funksjonevne og røykere.
Forskerne fulgte over et års tid 186 personer med høyt sykefravær definert som minst 21 dager i året. Etter å ha justert for andre påvirkninger (alder, utdannning, livsstil) fant de at vold og trusler gir gjennomgående størst risiko for langstidsfraværet.
Kvinner og kommunal
Blant kvinner ansatt på Nav er sykefraværet 6,9 prosent, sammenliknet med 3,9 prosent for menn. (Legemeldt sykefravær 2. kvartal 2005-2014, ifølge nav.no)
Kommunale helse- og sosialtjenester melder sykefravær på 9,5 prosent (2. kvartal 2014, ssb.no). Tallene er noe lavere for statlige og private helse- og sosialtjenester (hhv. 7,4 og 8,2 prosent)
Muskel og skjelett
Vold og trusler om vold utløser ikke bare psykiske plager, ifølge STAMI, men også muskel- og skjelettplager. Det er tilstander det kan ta lang tid å komme ut av.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Tri Nguyen Dinh
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen