JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholdsmedlemmer i streik

Fem av Fagforbundets renholdere i Os kommune i Hordaland er i streik etter at meklingen mellom Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service ikke ga resultater.

2010052013174020131216132020

per.flakstad@fagforbundet.no

Dersom streiken fortsetter, vil Fagforbundet ha 18 renholdsmedlemmer i streik i neste uke.

Konkurranse

Os kommune konkurranseutsatte renholdet for rundt tre år siden, og Vibe Reingjeringsservice As overtok. De kommunale renholderene var alle organisert i Fagforbundet, og beholdt medlemskapet sitt, selv om en privat bedrift overtok arbeidsgiveransvaret.

De fagforbundsmedlemmene som er i førsteuttaket i konflikten, er renholdere ved en skolefritidsordning, to skoler og på biblioteket i Os kommune, opplyser tillitsvalgt blant renholderne, Siv S. Olsen, til Fagbladet.

Uenige om garanti

Totalt ble 1510 ansatte i den private delen av renholdsbransjen tatt ut i streik fra i dag tidlig.

Meklingen brøt sammen rundt klokka ett i natt etter at partene ikke ble enige om blant annet garantibestemmelsen som sikrer renholderne minst 85 prosent av en industriarbeiderlønn. Til nå har renholderne hatt en tariffbestemmelse om at de ikke skal lavere enn 85 prosent. Arbeidsmandsforbundet ønsket å øke dette, mens arbeidsgiverne ønsket å redusere det til 80.

Tilbudet om lønnsøkning lå på 2,70 kroner i timen, og ifølge Arbeidsmandsforbundets leder, Erna C. Hågensen, var det helt uaktuelt å godta et slikt tilbud.

– Dette oppgjøret skulle ha en lavlønnsprofil. Og så svarer arbeidsgiverne med å tilby 2,70 kroner, mens de fleste andre har fått mellom 3 og 3,50 kroner. De som tjener minst, skal også få det dårligste oppgjøret. Sånt blir jeg irritert over, sier Hågensen til NTB.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy