Travle døgn for beredskapsgruppa
Fagforbundets sentrale beredskapsgruppe organiserer streikeberedskapen over hele landet, og hjelper tillitsvalgte å finne svar på spørsmål og problemstillinger rundt en eventuell streik.
per.flakstad@fagforbundet.no
Helt siden forhandlingsbruddet 30. april har det vært travelt og stor pågang til beredskapsgruppa som består av Unni Rasmussen, Lise Ulseth, Bernth-Harry Eliassen, Inger Holøs, Thor Ivar Kristiansen, Kari Sofie Jenssen, Unni bjerregaard Moe, Grethe Sørensen og Mona Nesfeldt. De dekker alle forhandlingsområder, og samarbeider tett med Oslo, som har sin egen beredskap.
– Da forhandlingene ble brutt, ble det klart for alle hvor langt fra hverandre partene sto, og at streikefaren var overhengende. Det merket vi på antall henvendelser, forteller de.
Meget god beredskap
Deres inntrykk er at streikeberedskapen ute hos de lokale fagforeningene er meget god.
– Fagforbundet har gjennomarbeidede planer og systemer som er utviklet over mange år. Jeg tviler på at noen har noe bedre, sier Bernth-Harry Eliassen.
– Vi er forberedt på mange ulike eventualiteter, og har klare planer for både en kort og en lang konflikt, sier Unni Rasmussen.
Tidsplaner
Mange av spørsmålene som har kommet fra lokale tillitsvalgte, dreier seg om tidsplaner og de forskjellige fasene når det gjelder plassfratredelse.
– Folk lurer på om tidsplanene forskyves når det mekles svært mange timer på overtid, forteller de. Vi svarer på spørsmålene, men vi kan ikke si noe offentlig om dette, sier gruppa.
De siste dagene har det også kommet mange spørsmål om dispensasjoner. Når arbeidsgiver søker om dispensasjon fra en eventuell streik for enkelte medarbeidere, er dette noe som avgjøres lokalt. Likevel er det mange tillitsvalgte som velger å forhøre seg med den sentrale beredskapsgruppa før de godkjenner eller avslår søknaden.
Arbeidsgiver kan også anke avslag på dispensasjoner inn for beredskapsgruppa.
Ny teknikk
Tillitsvalgte og medlemmer bruker både e-post, telefon når de henvender seg til gruppa. I tillegg er det lagt ut spørsmål og svar på www.fagforbundet.no der beredskapsgruppa gir svar på de spørsmålene som de erfaringsmessig får flest av.
Medlemmer som ønsker oppdatert informasjon, kan også ringe grønt nummer: 800 33 410.
Nytt av året er at forbundet bruker medlemsregisteret Fane 2 i streikeberedskapen. Det betyr at foreningene lokalt må være nøye med å ha oppdaterte lister i medlemsregisteret.
– Samtidig letter dette arbeidet både for oss og ute i foreningene. Tidligere ble dette gjort manuelt, sier gruppa.