JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

STREIK

Det blir streik i kommunene etter at meklingen brøt sammen litt før klokka 13 torsdag. - Arbeidsgiverne skjønte ikke alvoret i de forventningene som er skapt, sier Jan Davidsen.

2010052713014920131216132332

per.flakstad@fagforbundet.no

Selv etter mekling 12 timer på overtid, sto partene i kommuneoppgjøret så langt fra hverandre at riksmekler Dag Nafstad aldri fant grunnlag for å legge fram noen skisse til løsning. Dermed er LO Kommune i konflikt.

– Jeg kan fortelle at vi nå kl. 12.30, må konstatere at det er umulig å komme fram til en løsning innenfor rammen av statsoppgjøret på 3,3 prosent, og at det nå er konflikt i kommunesektoren, sier meklingsmann Dag Nafstad.

forhandlingslederen i LO Kommune, Jan Davidsen sier avstanden var for stor på viktige elementer. Han forklarer at det ikke bare er til å kopierer avtalen fra oppgjøret i staten.

- Vi har en annen sammensetning av ansatte. Vi har flere kvinner og flere lavtlønnede, sier han.

- Vi krever ikke mer, men det samme som de andre arbeidstakergruppene. Men på grunn av sammensetningen av yrkesgruppene og den store og andelen kvinner og lavtlønte i kommunesektoren, må vi ha høyere økonomisk ramme for å oppnå samme lønnsnivå, fortsetter han.

- Dette skulle være det store kvinne- og likelønnsoppgjøret. i stedet får de ansatte i den mest kvinnedominerte sektoren det dårligste tilbudet i de siste ti årene, sier Jan Davidsen.

OVERSIKT: Her er kommuneansatte i streik (KS-området)

17.000 i streik

Fagforbundet tar nå ut ca. 9500 medlemmer i streik i kommuner, kommunale foretak og interkommunale selskaper fra fredag morgen. I tillegg vil de andre organisasjonene i LO Kommune ta ut ca. 500 medlemmer fra samme tidspunkt.

I tillegg tar Unio ut 6000 medlemmer, YS Kommune ca 830 og Akademikerne rundt 300.

Dermed vil ca. 17.000 være i streik fra i morgen tidlig.

Leder i LO kommune, Klemet Rønning Aaby sier det så mørkt ut allerede da man gikk til forhandlinger.

- Det var for store sprik. Det ble et vanskelig forhandlingsgrunnlag når KS var så steile på at en så stor andel skulle gå til lokaleforhandlinger, sier Rønning Aaby.

Etter at forhandlingene ble brutt 30. april, har det vært meklet siden 12. mai. Etter det Fagbladet forstår har kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS stått ganske steilt på det tilbudet som ble avvist da forhandlingene ble brutt, og selv på overtid har det vært liten bevegelse i meklingen.

- Vi har strukket oss så langt vi kunne, men vi hadde ikke mer å gi. Jeg registrerer at tilbudet vårt om en likelønnsmilliard ikke var nok. Rammen vi tilbød, som var den samme som staten tilbød, var ikke nok. Jeg beklager konsekvensene dette får for folk, sier leder i KS, Sigrun Vågeng.

Fortsatt mekling i Oslo

Oppgjøret for Oslo kommune er ennå ikke klart. De har en egen mekler og sitter fremdeles i forhandlinger.

- Det er god stemning, og vi fortsetter møtene utover dagen, sier meklingsmann for Oslo Geir Engebretsen til VG Nett.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy