karin.svendsen@fagforbundet.no
Halvparten av danske pleiere i hjemmebaserte tjenester og sykehjem har kontakt med brukere som drikker mer enn Sundhedstyrelsens anbefalte grense på 14 alkoholenheter i uka for kvinner og 21 for menn. I enkelte tilfeller er alkoholinntaket langt høyere, og fire av ti pleiere har opplevd situasjoner de opplever som ubehagelige. Det kan være brukere som ikke vil ha på seg rent tøy selv om det er avføring og urin i det. Mange har også opplevd seksuelle tilnærmelser fra alkoholiserte brukere.
Samme erfaringer i Norge?
Det er Fagforbundets søsterorganisasjon FOA står bak undersøkelsen hvor over 800 hjemmehjelpere er intervjuet.Eksperter og fagforbund i Danmark oppfordrer dem som opplever ubehag ved hjemmebesøk til å bryte tabugrenser og si fra.
Raymond Turøy, nestleder i Fagforbundet Seksjon helse og sosial (SHS), syns dokumentasjonen fra Danmark er en tankevekker. Han kjenner ikke til en tilsvarende undersøkelse her til lands. Han vet heller ikke om konkrete eksempler fra Norge.
– Men Danmark og Norge er ikke veldig forskjellige, så jeg vil tro at helsearbeidere også her har erfaringer med brukere som på grunn av rusmidler utfordrer helsepersonell på en uakseptabel måte, sier han.
– Problemet øker ved privatisering
Turøy tror denne type problemer lettest dukker opp når kommunale tjenester blir privatisert. Han regner hjemmehjelperne som mest utsatt.
– Vi har fått tilbakemelding fra våre medlemmer i hjemmetjenesten om at de ikke får god nok informasjon til å gi forsvarlig helsehjelp. Private arbeidsgivere har holdt tilbake nødvendig informasjon med den begrunnelsen at hjemmehjelperne bare skal gjøre rent.
Nestlederen i SHS mener at så lenge tjenestene er kommunale, er hjemmehjelperne godt integrert i de kommunale tjenestene, og dermed også informert om hva brukerne sliter med. Da vet de også når det er uforsvarlig å bevege seg alene inn i et hjem.
– Må vurdere mer personell
Hvis en hjemmehjelper eller andre blir utsatt for seksuell trakassering eller annen form for sjikane, mener Turøy det eneste rette er å trekke seg ut av situasjonen og melde fra til arbeidsgiver.
– Arbeidsgiver må da vurdere om det er nødvendig med mer personell for å gi forsvarlig helsehjelp samtidig som den ansattes sikkerhet blir ivaretatt, sier han.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold