karin.svendsen@fagforbundet.no
Halvparten av danske pleiere i hjemmebaserte tjenester og sykehjem har kontakt med brukere som drikker mer enn Sundhedstyrelsens anbefalte grense på 14 alkoholenheter i uka for kvinner og 21 for menn. I enkelte tilfeller er alkoholinntaket langt høyere, og fire av ti pleiere har opplevd situasjoner de opplever som ubehagelige. Det kan være brukere som ikke vil ha på seg rent tøy selv om det er avføring og urin i det. Mange har også opplevd seksuelle tilnærmelser fra alkoholiserte brukere.
Samme erfaringer i Norge?
Det er Fagforbundets søsterorganisasjon FOA står bak undersøkelsen hvor over 800 hjemmehjelpere er intervjuet.Eksperter og fagforbund i Danmark oppfordrer dem som opplever ubehag ved hjemmebesøk til å bryte tabugrenser og si fra.
Raymond Turøy, nestleder i Fagforbundet Seksjon helse og sosial (SHS), syns dokumentasjonen fra Danmark er en tankevekker. Han kjenner ikke til en tilsvarende undersøkelse her til lands. Han vet heller ikke om konkrete eksempler fra Norge.
– Men Danmark og Norge er ikke veldig forskjellige, så jeg vil tro at helsearbeidere også her har erfaringer med brukere som på grunn av rusmidler utfordrer helsepersonell på en uakseptabel måte, sier han.
– Problemet øker ved privatisering
Turøy tror denne type problemer lettest dukker opp når kommunale tjenester blir privatisert. Han regner hjemmehjelperne som mest utsatt.
– Vi har fått tilbakemelding fra våre medlemmer i hjemmetjenesten om at de ikke får god nok informasjon til å gi forsvarlig helsehjelp. Private arbeidsgivere har holdt tilbake nødvendig informasjon med den begrunnelsen at hjemmehjelperne bare skal gjøre rent.
Nestlederen i SHS mener at så lenge tjenestene er kommunale, er hjemmehjelperne godt integrert i de kommunale tjenestene, og dermed også informert om hva brukerne sliter med. Da vet de også når det er uforsvarlig å bevege seg alene inn i et hjem.
– Må vurdere mer personell
Hvis en hjemmehjelper eller andre blir utsatt for seksuell trakassering eller annen form for sjikane, mener Turøy det eneste rette er å trekke seg ut av situasjonen og melde fra til arbeidsgiver.
– Arbeidsgiver må da vurdere om det er nødvendig med mer personell for å gi forsvarlig helsehjelp samtidig som den ansattes sikkerhet blir ivaretatt, sier han.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
Nå må disse forhandlerne belage seg på mekling i kommuneoppgjøret. Fra v: Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune, Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Tor Arne Gangsø KS og Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet.
Per Flakstad
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
Vidar Eriksen