JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Jens & Co, likelønn no»

«Jens & Co, likelønn no, Jens & Co, likelønn no!» lød det taktfast da Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Skolenes Landsforbund og Musikernes Fellesorganisasjon samlet tre tusen til streikemøte på Torget i Trondheim onsdag ettermiddag.

2010060309283920131216132713

Hovedtaler Kjellfrid T. Blakstad fra arbeidsutvalget i Fagforbundet ga grei beskjed til KS:

– De påstår at vi har sagt nei til en milliard kroner i likelønnspott. Det stemmer ikke! Det vi er tilbudt, er en tredel av de over 8000 kronene de statsansatte har fått. Det nytter ikke å vise til prosenter. Medlemmene våre lever ikke av prosenter, men av kroner.

I KS-området er 80 prosent kvinner, og vi har fått det dårligste tilbudet av alle! Til overmål tviholder KS på lokal fordeling. De har hatt lokale forhandlinger siden 1991, og det har ikke gitt oss mer likelønn. Lokalt er det arbeidsgiverne som tar grepet. Nå skal vi ha minst 320.000, og vi gir oss ikke, slo Blakstad fast. Reaksjonen blant de frammøtte var ikke til å ta feil av.

Tre tusen på Torget

Svein Olav Aarlott ønsket velkommen, og hadde ingen problemer med å få med seg de tre tusen streikende på kampropet «Jens & Co, likelønn no!». Aarlott er streikegeneral for de 2300 medlemmene som er i streik i Fagforbundet i Trondheim, og ønsket spesielt velkommen til de 1300 nye som hadde sluttet seg til samme dag.

– Sammen med de samarbeidende foreningene er jeg sikker på at vi er over tre tusen her på Torget nå. Det er en fornøyelse å være streikeleder for en sånn forsamling, konstaterte han til stor jubel.

– Beæret

Leder Kristin Sæther i Fagforbundet Trondheim oppsummerer stemningen i byen på opptrappingsdagen som særdeles god:

– Streikeviljen er kjempemessig, vi er godt organisert, medlemmene er så aktive at sentralbordet truer med å knele, vi har egen kulturgruppe, vi har hatt lange køer i dag til tross for at vi flyttet streikekontoret ut på gata, vi har hatt én eneste utmelding, men svært mange som vil inn, selv om vi ikke kan slippe dem inn før konflikten er over. I det hele tatt: Jeg føler meg beæret over å være med på noe sånt!

– Lar oss ikke true

Hanne Haugen fra streikekomiteen til FO holdt også appell. Ellers representerte Sonia Kvam ungdommen i Fagforbundet, Hans Ole Rian Musikernes Fellesorganisasjon og Terje Moen Skolenes Landsforbund. Moen fulgte opp kritikken fra Kjellfrid Blakstad:

– I oppgjør etter oppgjør har vi blitt påtvunget en lokal lønnsdannelse som vi ikke har ønsket, men det som tar kaka, er at KS i årets oppgjør krever at likelønnspotten skal håndteres ute i kommunene og fylkeskommunene. Jeg er utdannet kokk, og konstaterer at den kaka er totalt uspiselig!

Prinsippet om likeverdighet mellom partene er grunnleggende i et tariffoppgjør, men i lokale oppgjør har vi ikke streikevåpenet. Når dette tas bort, forskyves styrkeforholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, og da vet vi hvordan arbeidsgiveren fordeler ut fra sitt ståsted.

Sigrunn Vågeng skal være klar over at streikeviljen blant medlemmene er stor, og at vi ikke lar oss true tilbake denne gangen!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy