JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bak fASaden

Når bestemor blir lagt ut på anbud, blir også de som steller for bestemor konkurranseutsatt. Det har de ansatte ved Ammerudlunden sykehjem fått merke.

2010060409225520131216132746

vegard.velle@fagforbundet.no

– Holder du kjeft, har du det all right. Ellers får du et problem med å dekke opp vaktene, forteller ansatte til Fagbladet. De tør ikke stå fram med navn.

Diplom i ramme og glass

Ammerudlunden sykehjem er utstillingsvinduet til Oslos byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug (Frp). Det har blitt en nesten årlig tradisjon at Listhaug tropper opp med diplom i ramme og glass på sykehjemmet, fotfulgt av mediene.

Bakgrunnen er de årlige spørreundersøkelsene, hvor brukerne og de pårørende setter karakterer på driften av byens sykehjem. Ammerudlunden sykehjem er flere ganger rangert blant de tre beste.

Ifølge Listhaug har Oslo kommune spart flere millioner kroner på anbudsrundene og samtidig oppnådd bedre kvalitet.

Ansatte er redde

Hvordan pengene har blitt spart inn, er hun mindre tydelig på: at de ansatte jevnt over er lønnet langt lavere enn i kommunen, at de ifølge Sykehjemsetatens fagforening ikke mottar overtidsbetaling, at pensjonsavtalen er elendig, at ansatte går i ulovlige dobbelvakter, at det ikke gjennomføres lokale lønnsforhandlinger med fagforeningene og at arbeidsplanen ikke utarbeides i samarbeid med de tillitsvalgte eller fagforeningen, slik arbeidsmiljøloven klart og tydelig sier.

Men også et annet forhold preger arbeidsplassen – redsel. Av den grunn er det anonyme kilder i denne saken, ikke fordi det ikke er flere som er kritiske til Adecco Helses måte å drive på, men fordi de ikke tør å stå fram med navn og ansikt.

Skremte vekk folk

Ammerudlunden sykehjem er det eneste av de rundt 50 offentlige, private og ideelle sykehjemmene i Oslo hvor Fagforbundet har under 20 organiserte, ingen tillitsvalgte og ingen informasjon om de ansattes lønns- og arbeidsforhold. Også Norsk Sykepleierforbund har bare en håndfull organiserte og ingen tillitsvalgte på sykehjemmet, stikk i strid med normen.

Nestleder i Sykehjemsetatens fagforening i Fagforbundet i Oslo, Per Egil Johansen, mener sykehjemsledelsen motarbeider fagbevegelsen.

– Fagforbundet har i en årrekke prøvd å komme inn på Ammerudlunden sykehjem. I fjor ringte vi og varslet at vi ønsket å ha en stand der. Etter flere og lange telefonsamtaler, fikk vi tommelen opp. Men da vi kom dit, fant vi daglig leder sittende i resepsjonen, rett overfor standen. Flere ganger kom personer fra ledelsen i Adecco Helse innom. I løpet av dagen turte bare fire av de ansatte å nærme seg oss, og disse ble i tur og orden ropt opp av daglig leder og bedt om å stille på møte med henne. Naturlig nok trakk de interesserte seg skyndsomt vekk fra standen, sier Johansen.

Tør ikke vise lønna

Adecco Helse forteller sine ansatte at melder de seg inn i Fagforbundet og krever tariffavtale, mister de alle godene sine. Spesielt er det da snakk om ordningen med fleksible turnuser, et system mange av de ansatte er fornøyd med, siden det innebærer at de kan ta seg fri når de selv ønsker. Adecco Helse har nok av vikarer som kan fylle hullene.

Også Sykepleierforbundet har erfart motstanden mot faglig organisering ved Ammerudlunden sykehjem.

– Medlemmene våre tør rett og slett ikke vise oss ansettelseskontraktene sine. De er redde for at det vil volde dem problemer, forteller Annlaug Waage, rådgiver i Norsk Sykepleierforbund.

Men da Sykepleierforbundet gikk til streik i januar, måtte sykepleierne ved et annet av Adecco Helses sykehjem, Midtåsen, vise fram ansettelsesbetingelsene sine for å motta streikebidrag. Da viste det seg da at lønningene lå lavt. En sykepleier med 13 års ansiennitet mottok for eksempel 36.700 kroner mindre enn den kommunale minstelønna i Oslo.

Ulovlige dobbelvakter

– Man kan jo lure på hvordan Adecco klarer å drive billigere enn andre og samtidig gå med overskudd. Etter streiken i vinter fikk vi svar på det, kommenterer Annlaug Waage.

Flere kilder forteller Fagbladet at svenske omsorgsarbeidere kommer til Ammerudlunden sykehjem i helgene og tar dobbelvakter på kvelden og natta, fra torsdag til og med søndag, fra klokka 15.30 på ettermiddagen til klokka åtte på morgenen, totalt 16,5 timer om gangen.

Ifølge Per Egil Johansen er planlagt overtid ulovlig.

– Ren utnyttelse av arbeidskraften, kaller jeg dette. Åtte timers arbeidsdag var ikke et tall man i sin tid satte for moro skyld. Har man jobbet dobbelvakt, blir man fryktelig sliten. To dobbelvakter etter hverandre innebærer at personen kanskje rekker å sove i seks timer. Når dette skjer over flere dager, går kvaliteten på arbeidet rett og slett ned.

Ulovlig hemmelighold av turnuser

Også ledelsens holdning til utlevering av turnuser er, ifølge Johansen, i strid med norsk arbeidsrett.

– Ifølge arbeidsmiljøloven skal arbeidsplanen utarbeides i samarbeid med de ansattes tillitsvalgte. At Fagforbundet flere ganger har bedt om innsyn i turnusene, har sykehjemsledelsen glatt oversett, forteller Johansen.

Konkurranseutsetting fører utelukkende til å svekke de ansattes lønns- og arbeidsforhold, mener Per Egil Johansen.

– Dobbelvakter inngår ikke i turnusen og selvsagt får de ansatte betalt for overtidsjobbing i de tilfellene hvor jeg pålegger det, sier Karina Michelsen, som inntil januar var daglig leder ved Ammerudlunden sykehjem, nå institusjonssjef ved Midtåsen sykehjem.

Virkeligheten hun presenterer skiller seg markant fra den beskrevet av Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund og flere av de ansatte ved Ammerudlunden sykehjem.

– Det er ikke noen politikk hos oss at folk ikke skal organisere seg. Og når Sykehjemsetatens fagforening har vært her og holdt stand, har de fått holde på som de vil. Men de har brukt særdeles ufine metoder og forsøkt å sette de ansatte opp mot oss. Da ber de om bråk, sier Michelsen.

Åpnet i 2003. Har 73 beboere og 130 ansatte.

Ble fra starten drevet av Adecco Helse AS, som også drifter Midtåsen sykehjem i Oslo, Greverud sykehjem i Oppegård og Klæbu sykehjem i Klæbu kommune.

Adecco Helse har førsterett på å tilby helsevikarer til samtlige av landets sykehus.

Adecco Helse hadde i 2008 et resultat før skatt på drøye 22 millioner kroner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy