JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunalt barnevern jobber «på kanten»

Arbeidstilsynet har inspisert barnevernet i flere oslobydeler. Gjennomgående finner de at arbeidsbelastningen er høy, og at det skal lite til før tua velter lasset.

2012022915034220131216183107

vegard.velle@fagforbundet.no

Etter besøk i bydel Søndre Nordstrand, som har en av Norges største barneverntjenester, skriver Arbeidstilsynet i tilsynsrapporten at ”de ansatte beskriver at arbeidshverdagen fortsatt er å jobbe på kanten, i forståelsen av at det ikke skal mye til før arbeidspresset er uforsvarlig.”

Tilsynsrapporten beskriver en kraftig økning av antall saker siden 2003, og det kommer fram at flere arbeidstakere har valgt å si opp stillingen sin i bydelen fordi arbeidspresset vedvarende har vært for høyt.

Sykdom skaper ond sirkel

– Det skal ikke mer til enn at én eller to personer blir sykmeldt en periode, før presset øker på de andre. Hvis vi i tillegg får noen tunge saker, blir det tøft. Vi kan komme i en ond sirkel, hvor flere blir sykmeldt, forteller Trine-Lise Thomassen, verneombud i barneverntjenesten i Søndre Nordstrand.

Hun forteller at barnevernet preges av korte frister, mange og alvorlige saker og at det kan være tøft å jobbe i førstelinjetjenesten. Til sammen skaper dette et sterkt psykisk press som fører til at en del slutter i barnevernet.

Uforsvarlig arbeidsmengde

Arbeidstilsynet er spesielt bekymret for at den arbeidsbelastningen saksbehandlere og ledelse rapporterer om er uforsvarlig høy. Det er ikke samsvar mellom ressursene og arbeidsoppgavene det er forventet at barneverntjenesten skal utføre, forteller tilsynsrapporten.

Situasjonen ble likevel merkbart bedre etter at barneverntjenesten fikk tildelt fem nye stillinger av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet i fjor, påpeker Thomassen.

Ubalansert drift

Også i bydel Nordre Aker er arbeidsbelastningen på medarbeiderne høy, ifølge Arbeidstilsynet.

– Selv om situasjonen er noe bedret ved styrking av personalressursene, kan det synes som om arbeidsmiljøet fortsatt er preget av ubalanse mellom oppgaver og ressurser i virksomheten, sier Arbeidstilsynet, som varsler at de vil følge opp arbeidsmiljøet ved barneverntjenesten i Nordre Aker i 2012.

Oppleves som urettferdig

I bydel Nordstrand oppleves det som belastende at de ”hele tiden føler at man må snu på hver krone”.

– Vi opplever lite slingringsmonn for eksempel ved innkjøp av kake ved runde år, og det innføres sparetiltak som å slokke lyset på toalettene. Dette oppleves som urettferdig når det er tiltakene som koster og ikke selve driften av enheten. Jobben er så belastende, og summen oppleves urettferdig når det ovenfra er så knipent, kommer det fram i Arbeidstilsynets rapport.

På den positive siden gjengir tilsynet en høy grad av kontroll over arbeidet, stor selvbestemmelse i hverdagen og høy grad av tillit til medarbeiderne.

Arbeidstilsynet er bekymret og varsler at de vil følge opp enheten.

Sårbart barnevern

– Funnene fra tilsynene viser at barnevernstjenestene er sårbare. Det er fremdeles langt igjen før manglende kapasitet ikke lenger er en trussel mot kvaliteten, mener Kristin Skogli, rådgiver for Seksjon helse og sosial i Fagforbundet.

Hun frykter at ressursmangelen kan gå utover muligheten til å drive veiledning og refleksjon ved hver enkelt sak. Og tror barneverntjenestene ender opp med å prioritere mellom barn med store behov, noe hun finner etisk problematisk.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy