Streikefest i Bergen

Kampviljen blant fagorganiserte er stor i Bergen. Det var tydelig for bergensere som tok turen til Bergen fredag 4. juni. Over 1000 streikende fra Fagforbundet, Fellesforbundet, Skolenes Landsforbund, Norsk Transportarbeiderforbund og Musikernes fellesforbund markerte misnøye med KS på Festplassen i Bergen.

2010060419064020131216132838

Værgudene smilte til LO i Bergen og Omland, og det var rene feststemningen blant de mange streikende LO-organiserte som hadde møtt opp til fanemarkering og appell på Bergens storstue – med fritt skue til rådhuset og kommuneadministrasjonen. De 1000 fremmøtte på Festplassen i Bergen ble møtt av 21 fagforeningsfaner fra sympatiserende foreninger. Også mange andre sympatisører hadde funnet veien til markeringen.

Stor streikevilje

Til tross for den folkelige atmosfæren var mange av de fremmøtte i harnisk over et oppslag i Bergensavisen som de var blitt møtt med samme dag. I avisa ble et byggfirma som ikke hadde råd til å betale lønninger, omtalt. Betaling for arbeid utført for Bergen kommune var blitt stanset som følge av streiken, og selskapet måtte derfor ut og låne penger.

For konserntillitsvalgt for Fagforbundet, Torill Haukås-Eide, handler dette om at kommuneledelsen prøver å svartmale situasjonen og sette de streikende i et dårlig ry.

– Men stemningen er helt fantastisk blant de streikende. Senest i dag sa et av medlemmene i Fagbundet at hun håper at streiken ville vare lenge, bemerker Haukås-Eide.

At streikeviljen er stor, ble med all tydelighet demonstrert under markeringen med kamprop, dikt, sanger og jubel. Stemningen ble løftet fra start av da skuespiller Yngve Sæterås begynte med å uttale sin støtte til palestinernes kamp. Deretter ga han åndelig føde til de streikende ved å lese Bertolt Brechts dikt En lesende arbeiders spørsmål, etterfulgt av Stig Holmås’ Hilsen til Bergen.

– Deres kamp er vår kamp

Fagforbundets leder Jan Davidsen hadde tatt turen til Bergen for å vise forbundsledelsens støtte de streikende. Hans appell var en hyllest til de kommunalt ansatte og innsatsen de gjør for å kjempe for likestilling. Først tok han seg imidlertid tid til å gi sin støtte til de streikende transportarbeiderne.

– Deres kamp er vår kamp, pekte Davidsen på under stor applaus.

Han lovpriste ellers kommunal sektor for å ha gjennomført en uke i streik på en fantastisk måte. Og han var imponert over innsatsen til de streikende og måten å stå på. Det vil minne arbeidsgivere og innbyggere på den betydning som kommunalt ansatte utfører.

– All ære til dere som har stått på, sa Davidsen under appellen i Bergen.

Han understreket at streiken handler om at kommunal sektor skal ha samme lønnsutvikling som andre grupper. Kommunalt ansatte kan ikke sakke akterut. Dette dreier seg om å kunne betale for husleie, brød og strøm.

– KS er langt utpå viddene. Våre krav er rettferdige. Det skal vi minne dem om til siste slutt.

Ledere må ta ansvar

Davidsen pekte på at kommunale ledere som krever måtehold blant ansatte, gir seg selv lønnstillegg med en helt annen rund hånd.

– Skal ansatte ta ansvar, må ledere ta samme ansvar, sa han.

– De få gå foran med et godt eksempel. Hvis de ikke vil gjøre det frivillig, vil ansatte gjøre det med tvang.

Han viste videre til at Fagforbundet har tatt høyde for den endrede økonomiske situasjonen siden planlegging av oppgjøret startet for et år siden. Men kravet er fortsatt at oppgjøret skal omfatte alle. Tillegg skal ikke skje lokalt til dem som ledelsen liker best.

I tillegg til Jan Davidsen, holdt også Stein Grøtting, leder i Skolenes Landsforbund, Kjetil Ostling, 2. nestleder i FO og Hans Ole Rian, nestleder i MFO, appell. Det hele ble avsluttet med et dikt av Oddny Miljeteig, bystyremedlem og SV-politiker.

– Jeg synes kampviljen er stor. Folk er engasjert og villige til å fortsette så lenge det er nødvendig, sier Kristin Akselberg til Fagbladet. Hun sekretær ved Garnes barneskole og en av dem frammøtte på Festplassen i Bergen under fanemarkeringen. Hun har bare fått positive tilbakemeldinger på streiken.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy