JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streikefest i Bergen

Kampviljen blant fagorganiserte er stor i Bergen. Det var tydelig for bergensere som tok turen til Bergen fredag 4. juni. Over 1000 streikende fra Fagforbundet, Fellesforbundet, Skolenes Landsforbund, Norsk Transportarbeiderforbund og Musikernes fellesforbund markerte misnøye med KS på Festplassen i Bergen.

2010060419064020131216132838

Værgudene smilte til LO i Bergen og Omland, og det var rene feststemningen blant de mange streikende LO-organiserte som hadde møtt opp til fanemarkering og appell på Bergens storstue – med fritt skue til rådhuset og kommuneadministrasjonen. De 1000 fremmøtte på Festplassen i Bergen ble møtt av 21 fagforeningsfaner fra sympatiserende foreninger. Også mange andre sympatisører hadde funnet veien til markeringen.

Stor streikevilje

Til tross for den folkelige atmosfæren var mange av de fremmøtte i harnisk over et oppslag i Bergensavisen som de var blitt møtt med samme dag. I avisa ble et byggfirma som ikke hadde råd til å betale lønninger, omtalt. Betaling for arbeid utført for Bergen kommune var blitt stanset som følge av streiken, og selskapet måtte derfor ut og låne penger.

For konserntillitsvalgt for Fagforbundet, Torill Haukås-Eide, handler dette om at kommuneledelsen prøver å svartmale situasjonen og sette de streikende i et dårlig ry.

– Men stemningen er helt fantastisk blant de streikende. Senest i dag sa et av medlemmene i Fagbundet at hun håper at streiken ville vare lenge, bemerker Haukås-Eide.

At streikeviljen er stor, ble med all tydelighet demonstrert under markeringen med kamprop, dikt, sanger og jubel. Stemningen ble løftet fra start av da skuespiller Yngve Sæterås begynte med å uttale sin støtte til palestinernes kamp. Deretter ga han åndelig føde til de streikende ved å lese Bertolt Brechts dikt En lesende arbeiders spørsmål, etterfulgt av Stig Holmås’ Hilsen til Bergen.

– Deres kamp er vår kamp

Fagforbundets leder Jan Davidsen hadde tatt turen til Bergen for å vise forbundsledelsens støtte de streikende. Hans appell var en hyllest til de kommunalt ansatte og innsatsen de gjør for å kjempe for likestilling. Først tok han seg imidlertid tid til å gi sin støtte til de streikende transportarbeiderne.

– Deres kamp er vår kamp, pekte Davidsen på under stor applaus.

Han lovpriste ellers kommunal sektor for å ha gjennomført en uke i streik på en fantastisk måte. Og han var imponert over innsatsen til de streikende og måten å stå på. Det vil minne arbeidsgivere og innbyggere på den betydning som kommunalt ansatte utfører.

– All ære til dere som har stått på, sa Davidsen under appellen i Bergen.

Han understreket at streiken handler om at kommunal sektor skal ha samme lønnsutvikling som andre grupper. Kommunalt ansatte kan ikke sakke akterut. Dette dreier seg om å kunne betale for husleie, brød og strøm.

– KS er langt utpå viddene. Våre krav er rettferdige. Det skal vi minne dem om til siste slutt.

Ledere må ta ansvar

Davidsen pekte på at kommunale ledere som krever måtehold blant ansatte, gir seg selv lønnstillegg med en helt annen rund hånd.

– Skal ansatte ta ansvar, må ledere ta samme ansvar, sa han.

– De få gå foran med et godt eksempel. Hvis de ikke vil gjøre det frivillig, vil ansatte gjøre det med tvang.

Han viste videre til at Fagforbundet har tatt høyde for den endrede økonomiske situasjonen siden planlegging av oppgjøret startet for et år siden. Men kravet er fortsatt at oppgjøret skal omfatte alle. Tillegg skal ikke skje lokalt til dem som ledelsen liker best.

I tillegg til Jan Davidsen, holdt også Stein Grøtting, leder i Skolenes Landsforbund, Kjetil Ostling, 2. nestleder i FO og Hans Ole Rian, nestleder i MFO, appell. Det hele ble avsluttet med et dikt av Oddny Miljeteig, bystyremedlem og SV-politiker.

– Jeg synes kampviljen er stor. Folk er engasjert og villige til å fortsette så lenge det er nødvendig, sier Kristin Akselberg til Fagbladet. Hun sekretær ved Garnes barneskole og en av dem frammøtte på Festplassen i Bergen under fanemarkeringen. Hun har bare fått positive tilbakemeldinger på streiken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy