- Tidenes mest samstemte streikefront

Likelønn nå! Slagordet runger mellom Stavanger Domkirkes murer når streiketoget ankommer Byparken – i samlet styrke fra alle streikende forbund.

2010060709571220131216132917

ola.tommeras@fagforbundet.no

I Byparken møter Fagforbundets medlemmer streikekolleger fra Skolenes landsforbund, Musikernes Fellesorganisasjon, Norsk transportarbeiderforening, Fellesorganisasjonen og støttende organisasjoner torsdag formiddag.

Samme dag slår Fafo-forsker Torgeir Aarvaag Stokke fast i Stavanger Aftenblad: - Denne streiken er historisk. Aldri før har Norge hatt en så samlet streikefront.

I Byparken i Stavanger er forskerens analyse en tydelig virkelighet.

- Står sterkere

- Dette viser hvor viktig det er å stå samlet under LO-paraplyen, da ser vi hvor sterke og gode vi blir, sier leder av Fagforbundet Stavanger, Synnøve Haugland, mens medlemmer fra alle forbund samles i Byparken. Etter at Fagforbundet tok initiativ til markeringen har LO Stavanger stått på for å få samlet alle til en felles markering.

I Stavanger er 3800 kommuneansatte i streik, om lag halvparten fra Fagforbundet. I Byparken får leder av LO i Stavanger, Rolf Bersås, opp temperaturen i første av en rekke appeller. Han er mildt sagt forarget over byens Frp-politiker Trond Birkeland, som kaller de streikende for grådige.

- Er det mulig? Hvor har den mannen fått sin opplæring? Spør Bersås, og slår fast: - Folk flest er villige til å betale for velferd.

Lik behandling

AU-medlem i Fagforbundet, Jan Helge Gulbrandsen, fortsetter:

- Fagforbundet er ikke kjent for å bruke streikevåpenet ofte, men når vi trår til så gjør vi det ordentlig. Vi krever ikke mer enn andre, bare lik behandling, sa han og sendte følgende melding til KS: - Fy skam dere!

- Det må være noe galt med regneferdighetene i KS, når de sammenlikner med oppgjøret i Staten, poengterte Inger Grethe Solstad fra Skolenes Landsforbund i Stavanger.

Kari Østerhus fra FO Stavanger hadde følgende melding til politikernes taler om likelønn: - Vi er trøtte og leie av alt snakket. Nå krever vi at løftene vises i dette oppgjøret.

Godt forberedt

Like utenfor Stavanger, i Sandnes, heiser medlemmene et nytt og stort Fagforbundsflagg på taket av Folkets Hus torsdag morgen. Inne i kafeteriaen er et titalls medlemmer i full sving med å klargjøre for dagens oppgaver, mat lages til streikevakter, materiell og t-skjorter deles ut. Lister etter siste uttaksjustering gjøres klare.

- Vi ble trukket ut til mulig streik også i fjor, og skjerpa rutinene allerede da, forteller hovedtillitsvalgt og leder i Fagforbundet Sandnes, Marion Haave.

Og om medlemmene er godt motivert?

- Vi var motivert for streik allerede i fjor. Jeg er stolt av hvordan alle er med på å dra lasset, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy