per.flakstad@fagforbundet.no
Grunnen til interessen er den nye tariffavtalen som ga frisørene 15 kroner i økt minstelønn fra 1. juni og ytterligere en økning på fire kroner ved mellomoppgjøret neste år.
I tillegg innebærer resultatet at frisører på provisjon ikke skal tape lønn under sykdom eller tilrettelagt arbeid.
Milepæl
– Vi skulle gjerne hatt en enda høyere økning i minstelønnssatsene, men samtidig dette oppgjøret en slags milepæl i forhold til å rydde opp i en bransje som til nå har vært veldig lite regulert, sier nestleder i Frisørenes Fagforening, Janne Fraas, til Fagbladet.
– Vi har endelig fått på plass noen prinsipper som de fleste andre bransjer i norsk arbeidsliv har tatt for gitt i mange år, sier kasserer i foreningen, Monica Syvertsen.
Interessen begynte å ta seg opp 10. mai, da frisørene var i mekling, og hadde begynt å legge ut informasjon om bruddet i forhandlingene på foreningens egen nettside og på Facebook. Siden har telefonen nesten ikke stått stille. Fra 10. mai og til 10. juni, er det registrert 98 nye medlemmer, og Frisørenes Fagforening har nå totalt 2136 medlemmer.
Opptatt av ryddige forhold
– Vi er svært glad for den store interessen rundt dette oppgjøret. Den viser at frisørene er opptatt av sine lønns- og arbeidsforhold, og mange ønsker nå å organisere seg for å få på plass ryddige og forutsigbare ansettelsesvilkår. Sånn sett har dette oppgjøret vært et slags gjennombrudd for foreningen, sier Janne Fraas.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold