per.flakstad@fagforbundet.no
Grunnen til interessen er den nye tariffavtalen som ga frisørene 15 kroner i økt minstelønn fra 1. juni og ytterligere en økning på fire kroner ved mellomoppgjøret neste år.
I tillegg innebærer resultatet at frisører på provisjon ikke skal tape lønn under sykdom eller tilrettelagt arbeid.
Milepæl
– Vi skulle gjerne hatt en enda høyere økning i minstelønnssatsene, men samtidig dette oppgjøret en slags milepæl i forhold til å rydde opp i en bransje som til nå har vært veldig lite regulert, sier nestleder i Frisørenes Fagforening, Janne Fraas, til Fagbladet.
– Vi har endelig fått på plass noen prinsipper som de fleste andre bransjer i norsk arbeidsliv har tatt for gitt i mange år, sier kasserer i foreningen, Monica Syvertsen.
Interessen begynte å ta seg opp 10. mai, da frisørene var i mekling, og hadde begynt å legge ut informasjon om bruddet i forhandlingene på foreningens egen nettside og på Facebook. Siden har telefonen nesten ikke stått stille. Fra 10. mai og til 10. juni, er det registrert 98 nye medlemmer, og Frisørenes Fagforening har nå totalt 2136 medlemmer.
Opptatt av ryddige forhold
– Vi er svært glad for den store interessen rundt dette oppgjøret. Den viser at frisørene er opptatt av sine lønns- og arbeidsforhold, og mange ønsker nå å organisere seg for å få på plass ryddige og forutsigbare ansettelsesvilkår. Sånn sett har dette oppgjøret vært et slags gjennombrudd for foreningen, sier Janne Fraas.
Colourbox
SPENTE PÅ DOMMEN: Camilla Røysland, Gunn-Evelyn Kristensen og Anna Ghazaryan ble oppsagt og gikk til sak for å få beholde jobbene sine. Det siste Fagforbundet-medlemmet som er med på søksmålet var ikke til stede da bildet ble tatt.
Bjørn Kristian Rudaa, Fagforbundet
GLEMMER IKKE: Ambulansefagarbeiderne Jean-René Ylönen (t.v.) og Espen Munthe-Kaas (t.h.) hadde nattevakt på Ullevål sykehus i Oslo da Gjerdrum-alarmen gikk. Her med sjefen Roar Blyverket (foran), som var operativ leder for helsepersonellet på stedet.
Anita Arntzen
ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)
Per Flakstad
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.
Per Flakstad