vegard.velle@fagforbundet.no
ola.tommeras@fagforbundet.no
– Dommen innebærer at Bodø kommune må øke sin grunnbemanning i stedet for å bruke så mange midlertidig ansatte, mener forbundsadvokat Kjetil Edvardsen, som førte saken for Fagforbundet. Det må også andre kommuner, som denne dommen høyst sannsynlig får konsekvenser for.
Styrket rettigheter
Hovedtillitsvalgt i Bodø, Stig Andreassen, har fulgt barnehagearbeidernes sak gjennom flere år.
- Dette er en gledens dag. Vi har hele tida hatt troen på at vi skulle seire, men er lettet over at det endelig er virkelighet, sier han.
Andreassen legger vekt på den prinsipielle betydningen av dommen.
- Den begrenser adgangen til å bruke vikarer over lengre tid, og styrker dermed retten til fast ansettelse, påpeker han.
Vikariat på vikariat
I løpet av tre år og ni måneder hadde den barnehageansatte 20 ulike ansettelsesforhold for Bodø kommune. Likevel fikk hun avslag på søknaden om fast stilling. Fagforbundet tok saken til tingretten, hvor de tapte, men anket den til Hålogaland lagmannsrett, hvor de vant.
Lagmannsretten slår fast at arbeidsmiljølovens hovedregel er fast ansettelse, slik det står i paragraf 14-9. Midlertidige ansettelser er akseptabelt bare når det er strengt nødvendig og i tråd med unntakene i loven. Lagmannsretten mener at alle de midlertidige kontraktene hun har gått på, viser at kommunen har behov for henne som fast ansatt.
– Retten finner at behovet for arbeidskraft skal vurderes opp mot behovet for fagarbeidere og assistenter i hele barnehagesektoren i Bodø kommune, står det i dommen.
Større ansvar for arbeidsgiveren
Bodø kommune påpekte at den barnehagesatte hadde jobbet i ulike barnehager i kommunen, og mente det var feil å slå sammen tilknytningene til ulike enheter.
Lagmannsretten var uenig. Dommen slår fast at ulike enheter i kommunen sorterer under samme arbeidsgiver, og konkluderer med at kommunen må se midlertidige ansatte som jobber for ulike barnehager under ett. Bodø kommune kan ikke løpe fra regelen om ansettelse ved å henvise til at personen står på tilkallingslister i ulike barnehager.
Full seier
Bodø kommune hevdet i rettssaken at kommunen pålegges å opprette en vikarpoolordning, og at det innbærer et pålegg om overbemanning.
Her var retten uenig, men så uansett ikke dette som noe problem og henviste til Bergen kommune, hvor vikarpoolordningen gir en samlet oversikt over det løpende behovet for arbeidskraft.
– Bodø kommune blir nødt til å se på det samlede tilknytningsforholdet til de midlertidig ansatte, påpeker Kjetil Edvardsen. Han regner med at Fagforbundets tillitsvalgte vil bruke denne dommen også i andre kommuner.
Lettet over dommen
Den barnehageansatte selv ønsker ikke å stå fram, men er ifølge tillitsvalgt svært lettet over dommen i lagmannsretten.
- Saken har pågått i flere år, og har vært en kjempebelastning for henne. Hun er lettet over dommen, men ønsker ikke noe mer fokus på seg selv. Hun konstaterer at de har vært uenige om sak, og at hun nå har fått rett, men lar det ligge der, sier Andreassen.
Retten slo fast at hun hadde krav på fast jobb, og i tillegg får hun 121.414 kroner i erstatning. Bodø kommune er dømt til å betale saksomkostningene i tingretten og lagmannsretten.
Fast jobb er normalen
Dommen fra Bodø støtter opp under en annen viktig dom som endte i Høyesterett i 2006, Ambulansedommen. Her la Høyesterett til grunn at en vikar skulle ha fast ansettelse fordi bedriften hadde behov for vikarer hver dag, året rundt. Det er normalt for noe større bedrifter med noenlunde jevnt behov for vikarer å dekke opp med økt grunnbemanning av fast ansatte i stedet for vikariater, heter det i ambulansedommen.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold