JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Spennende måte å lære på!

– Det har vært utrolig lærerikt og spennende å delta, sa Hege R. Skulevold og Hanna B. Sandsmark etter at de deltok i fylkes­mesterskapet i helse­arbeiderfaget i Rogaland i begynnelsen av mai.

2010062108584320131214145108

For første gang var det Universitetssykehuset i Stavanger (SUS) som stod for arrangementet, som dro fulle hus på tilskuerplass begge dagene konkurransen pågikk.

– Arrangementet har bare vært helt fantastisk. Aulaen her på sykehuset var et godt lokale for en slik konkurranse, vi har hatt et stort publikum, deltakerne har vært flinke, og alt har gått etter planen, sier opplæringsleder Ester Waldeland fra opplæringskontoret for lærlinger ved SUS. I alt deltok ni lag fra hele Rogaland i konkurransen.

Lærerikt

– Dette har vært en spennende måte å lære på, sier Hege R. Skulevold som til daglig er lærling ved lungemedisinsk avdeling 4G ved SUS. Spesielt ser hun positivt på all treningen hun nå har fått i forkant av fagprøven.

– Vi fikk vite for en stund tilbake hva slags diagnoser skuespillerne ville ha under mesterskapet, og siden da har sykehuset vært utrolig behjelpelige med å la oss øve, forteller Skulevold. Sammen med sin makker Hanna B. Sandsmark hospiterte hun både på slagposten og på diabetes­poliklinikken i tiden fram mot fylkes­mesterskapet.

– Det har virkelig gitt mersmak å jobbe på sykehuset. Det er bare så gøy, slår de to 19-åringene som representerte SUS i mesterskapet fast.

På de ni lagene, som hver bestod av to personer, deltok både elever, lærlinger og utdannede fagarbeidere. I løpet av to dager måtte lagene vise sine ferdigheter foran dommere og publikum i det som var lagt opp som en reell arbeidssituasjon.

Oppgaven var å gå inn i en pleiesituasjon hjemme hos en kvinne med redusert bevege­lighet etter slag. Pasientens hjemmeboende tenåringsdatter hadde diabetes. Sykepleiere fra ulike avdelinger ved SUS stilte som pasienter i konkurransen, og sørget for at deltakerne i mesterskapet fikk oppleve en mest mulig reell arbeids­situasjon.

Praktiske og teoretiske ferdigheter

Oppgavene som lagene skulle utføre, var stell, pleie, aktivisering og observering av pasientene.

– Jeg ble litt nervøs da jeg så hvor mange tilskuere det var i salen. Men etter hvert som vi kom i gang med konkurransen, fokuserte jeg fullt og helt på brukerne, og da glemte jeg alle som satt og så på, forteller Hege R. Skulevold.

Deltakerne måtte vise både praktiske og teoretiske ferdigheter, og ble vurdert etter samme kriterier som under fagprøven i helsefagarbeid. Aktuelle temaer var sykdommer, prosedyrer, kommunikasjon, samarbeid og ergonomi.

Unik forståelse for yrket

– Vi er med på dette arrangementet for å sikre rekrutteringen til yrket, forteller Torhild Sandanger. Hun er leder for Fagforbundets Seksjon helse og sosial i Rogaland. Hun mener at denne metoden, det å konkurrere i en reell arbeidssituasjon, vil gi deltakerne en unik forståelse for yrket.

– De unge lærer mye mer her enn på skolebenken, påpeker hun. Hun tror også det gir både deltakerne og tilskuerne et positivt bilde av helsefagarbeidet.

– Det er viktig for samfunnet at flest mulig ønsker seg til dette yrket, og vi må derfor gjøre det mest mulig attraktivt, sier Torhild Sandanger.

– Fælt å vente

Etter at alle lagene har vist sine ferdigheter i pasientpleie, har dommerne et kort møte for å avklare hvem som har fått flest poeng. Stemningen i salen er spent. Tirild Larsen fra laget til Stavanger kommune var i ilden første konkurransedag, og nå venter hun spent på resultatet.

– Det har vært to kjekke dager, og det var spennende å følge med på de lagene som deltok etter oss. Det aller verste med hele konkurransen har vært å vente på dommen, smiler hun.

Videre til Lillehammer

Så faller dommen, og det laget som går videre til norgesmesterskapet på Lillehammer i oktober, er Edle Sussane Hetland og Solbjørg Byberg fra Dalane videregående skole i Egersund. Jubelen står i taket, vinnerne måper og gliser om hverandre.

– Hva jeg føler nå? Nei, det har ikke gått opp for meg ennå, ler Edle Sussane Hetland.

Vinneren av norgesmesterskapet for helsefagarbeidere på Lillehammer går videre til den internasjonale konkurransen Worldskills i London i 2011.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy