ola.tommeras@fagforbundet.no
Det er i overkant av 300 dyreklinikker i Norge. Arbeidstilsynets dyreklinikk-kampanje begynte 1. mars i år, og målet er å sjekke arbeidsforholdene ved samtlige klinikker innen høsten 2011.
Skal hindre skader
Anslagsvis 1100 personer er sysselsatt på klinikkene; smådyrveterinærer, dyrepleiere og dyreassistenter.
– Vi ønsker å bidra til å forhindre at ansatte utvikler kjemikalieskader, allergier, hudlidelser eller luftveislidelser, sier seniorinspektør Vigdis Tingelstad ved Arbeidstilsynet Østfold og Akershus.
– De ansatte på dyreklinikkene driver med mye ulikt som kan utgjøre en fare, påpeker hun.
Flere farer
Dyreklinikkansatte eksponeres for stråling fra røntgen, narkosegasser, diverse kjemikalier ved rengjøring og desinfisering samt medisiner og cellegift. I noen tilfeller kan det også oppstå smittefare fra dyr til mennesker.
Risikovurdering med handlingsplaner, opplæring av ansatte, rutiner og bruk av personlig verneutstyr, ventilasjon og stoffkartotek er forhold som Arbeidstilsynet undersøker i kampanjen.
Positiv prosess
– Vi har hatt dialog med partene i forkant av kampanjen, og håper at det i seg selv gir kvalitetsøkning. De vet at vi kommer, og det kan sette i gang en positiv prosess, sier Tingelstad
Kampanjen koordineres med Statens strålevern og Mattilsynet.
I tillegg er det et samarbeid med Fagforbundet, Landbrukets Arbeidsgiverforening, Fellesforbundet, Den norske veterinærforening, Norsk dyrepleier- og assistentforening og Norges veterinærhøgskole.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen