ola.tommeras@fagforbundet.no
Det er i overkant av 300 dyreklinikker i Norge. Arbeidstilsynets dyreklinikk-kampanje begynte 1. mars i år, og målet er å sjekke arbeidsforholdene ved samtlige klinikker innen høsten 2011.
Skal hindre skader
Anslagsvis 1100 personer er sysselsatt på klinikkene; smådyrveterinærer, dyrepleiere og dyreassistenter.
– Vi ønsker å bidra til å forhindre at ansatte utvikler kjemikalieskader, allergier, hudlidelser eller luftveislidelser, sier seniorinspektør Vigdis Tingelstad ved Arbeidstilsynet Østfold og Akershus.
– De ansatte på dyreklinikkene driver med mye ulikt som kan utgjøre en fare, påpeker hun.
Flere farer
Dyreklinikkansatte eksponeres for stråling fra røntgen, narkosegasser, diverse kjemikalier ved rengjøring og desinfisering samt medisiner og cellegift. I noen tilfeller kan det også oppstå smittefare fra dyr til mennesker.
Risikovurdering med handlingsplaner, opplæring av ansatte, rutiner og bruk av personlig verneutstyr, ventilasjon og stoffkartotek er forhold som Arbeidstilsynet undersøker i kampanjen.
Positiv prosess
– Vi har hatt dialog med partene i forkant av kampanjen, og håper at det i seg selv gir kvalitetsøkning. De vet at vi kommer, og det kan sette i gang en positiv prosess, sier Tingelstad
Kampanjen koordineres med Statens strålevern og Mattilsynet.
I tillegg er det et samarbeid med Fagforbundet, Landbrukets Arbeidsgiverforening, Fellesforbundet, Den norske veterinærforening, Norsk dyrepleier- og assistentforening og Norges veterinærhøgskole.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Illustrasjonsbilde
Leif Martin Kirknes
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte