ola.tommeras@fagforbundet.no
Brann- og redningstjenesten står foran store utfordringer i nær framtid. Det legges fram forslag til ny brannutdanning, nye forskrifter for dimensjonering av tjenesten og rapport om trygghet i hjemmet skal følges opp.
Fredag 9. mars tropper Fagforbundet opp hos justisminister Grete Faremo. Med seg hadde de sine betraktninger om hva som trengs i brann og redningstjenesten.
Formidable forventinger
- Forventingene til tjenesten er formidabel, uten at dette alltid gjenspeiler seg i ressursene, prioriteringene og kompetansen man får til rådighet, forteller delegasjonen til justisministeren i dag.
Innspill til justisministeren i dag er:
– Medisinsk behandling: Brann og redningstjenesten har ansvar som First Responder (pre-hospital behandling). Dette krever ressurser og kompetanse, men helseforetakene tar ikke på seg kostnadene knyttet til det. Det medfører sterkere press på brann- og redningstjenestens økonomi eller dårligere tjeneste for innbyggerne.
– Uavklart ansvar: Brann- og redningstjenesten har strenge krav til responstid, mer enn noen annen nødetat. Ofte har etaten også ledelsesansvaret ved ulykker inntil politiet kommer. Oppgaver og ansvar ved ulykker må klargjøres og forankres i lovverket.
– Overordnet kontroll: Faggruppa legger også fram behov for økt grad av overordnet kontroll på utviklingen innen den generelle beredskapen. I dag initieres mye uten at det er satt i sammenheng med andre nødetater. I det siste har det vært flere eksempler på at LRS (Lokal redningssentral) ikke er etablert selv ved store hendelser.
– Regional beredskap: Det overbringes et ønske om økt fokus på regional beredskapsplanlegging.
– Nødnettet TERRA: De lokale kostnadene ved utbygging av det nye nødnettet er svært store, og presser allerede en trang økonomi.
Etat i endring
Brann- og redningsetaten er i sterk endring, og Fagforbundet har vært engasjert i utarbeidelsen av nye forslag. Punktene som brannfolket finner viktige er:
– Regionale opplæringssentre er viktig for både den totale beredskapen og evnen til samhandling ved større hendelser.
– Deltidsreformen må gjennomføres, uavhengig av framtidig utdanningsmodell.
– Beredskapskunnskap hos ledelsen er avgjørende for god innsats og samordning med andre nødetater.
– Hovedtyngden av beredskapen må forankres i det offentlige.
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard