JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verdifulle seniorer

Anne Grete Jonassen (61) vil slett ikke slutte å jobbe. Hvis alle tenker som henne og jobber et år utover 62 år, sparer Norge over 20 milliarder kroner. Det tilsvarer nesten hele Norges barnehagebudsjett på 27 milliarder.

2010081212521920131216135102

titti.brun@fagforbundet.no

– Se et skrukketroll, sier Erik. Det er ikke Anne Grete han peker på. Under trestammen yrer de små grå til stor begeistring for ungene i Austrått barnehage i Sandnes kommune. En kommune som aktivt jobber for å beholde sine grånende medarbeidere.

– De er verdifulle, vi klarer oss ikke uten dem, sier personalrådgiver May-Tone Rasmussen. Kommunen har siden 2002 hatt en egen seniorpolitikk med tilskudd og bonus­ordninger. Det er ikke Sandnes alene om i kommune-Norge. Viktigere er det at Sandnes aktivt jobber for å skape en kultur der seniorene verdsettes som arbeidskraft. En arbeidskraft som er ønsket og viktig å beholde.

– Sandnes trenger kompetansen, fastslår Rasmussen.

Jobb gir trivsel

– Slutte å jobbe? Nei, jeg har ikke tenkt tanken engang. Jobben holder meg oppdatert, jeg trives altfor godt til å slutte. Jeg er jo så heldig at jeg er frisk, sier Anne Grete. Hun vil ikke over på avtalefestet pensjon (AFP), men overveier å benytte seg av ordningen som gir seniorer over 62 år full lønn med 90 prosent arbeidstid.

– Kanskje har jeg lyst på litt mer tid for å være sammen med barnebarnet mitt. Jeg har ikke begynt å se på detaljene, men i medarbeidersamtalen får jeg jo vite mer om mulighetene. Faren min jobbet til han var 70 år, så jeg har noe å strekke meg mot.

Brannalarmen går

Det er en spennende dag i barnehagen. Det ene rommet skal få varmekabler, og håndverkeren har et begeistret publikum. Borring og saging er skummel fryd for øyne og ører.

Så går brannalarmen.

Anne Grete haster for å hente opprops­lista. Dette kan hun etter 25 år i barnehage. Rolig samler hun og teller sine små. Så toger alle ut av porten.

Anne Grete har jobbet siden hun var 14 år, og ble 50 før hun tok fagbrev som barne- og ungdomsarbeider.

– Jeg kunne jo mye. Men det var lærerikt å få teorien og derved flere knagger å henge erfaringene på. Dessuten gir jo beviset på kompetanse både lønnsløft og en sikrere ansettelse.

Sparer 200.000 per senior

I kommunen jobber administrasjonen med å tallfeste seniorpolitikken. Det er et samfunns­regnskap med mange variabler.

For hver senior som ikke tar ut AFP, sparer kommunen over 200.000 hvert år fra de er 62 til 65. Da er det enkel hode­regning at det lønner seg å investere 50.000 årlig for å få seniorene til å bli værende i jobb.

Sandnes er en av kommunene som har tatt konsekvensene av dette regnskapet og satt av et tilsvarende beløp i tilskudd og bonusordninger til medarbeidere som står i full stilling etter 62 år. Tilskuddene går til alt fra kompe­tanseheving, trening, utstyr på arbeidsplassen – til fridager eller husvask.

Seniorpolitikken er ikke noe som begynner når de ansatte kan gå av. I Sandnes begynner ­ledernes samtaler med seniorene når de er 55 år. Målet er å lytte til ønsker og behov enten det gjelder videreopplæring eller hjelpemidler som gjør arbeids­dagen lettere.

Hjernetapping

– Det er kostbart å lære opp nyansatte. Det tar fort et halvår før de kan erstatte erfarne medarbeidere, påpeker personalrådgiver Rasmussen.

Og nevner ingeniøren på teknisk som for tiden hjernetappes for kompetansen som er inne i hodet hans. Han er over 70 år og sitter på unik kunn­skap om den tekniske utviklingen i Sandnes. Nå jobber han deltid for å legge informasjonen på data og bringe den videre til nye medarbeidere i kommunen.

Bruker lederskolen

Seniorpolitikk er også et viktig tema i Sandnes’ lederskole. Men det gjenstår fortsatt markedsføring slik at holdningen når ut til alle.

Også Fagforbundets forening har vært en pådriver for en bedre seniorpolitikk.

– Før fikk folk brev når de nærmet seg pensjonsalderen med beskjed om å si opp til rett tid, forteller Marion Haave, leder for Fagforbundet i Sandnes.

– Holdningen blant kolleger var en forventning om at folk skulle slutte fortest mulig. Den holdningen er på god vei til å bli snudd, sier Haave.

Samfunnsregnskap

Tilbake i Austrått barnehage går arbeids­dagen mot slutt. Anne Grete gjør seg klar til sykkelturen hjem. Sju kilometer hver dag i 25 år holder henne i fysisk form.

– Jobben er roten til alt godt. Den holder meg årvåken.

Sier damen som debuterte som verneombud da hun var 57, og som før sommeren ble kastet inn i tillitsvalgtarbeid i for­bind­else med tarifforhandlingene.

Så tråkker hun av sted til barnebarnet Leon på nesten to år. Og snur opp-ned på tanken om at de unge betaler pensjonen for de gamle. Anne Grete er en av dem som får samfunnsregnskapet til å gå opp; hvert år hun står i jobb etter fylte 62 år, er hun med på å finansiere lille Leons barnehageplass.

Kommunen ønsket å øke andelen over 62 år i arbeid. Målet i 2002 var: 80 prosent yrkesaktive 62–65 år. ­ Oppnådd. 20 prosent yrkesaktive 65–67 år. ­ Oppnådd.

Seniorsamtaler med alle 55-åringer om ønsker og behov for å forbli i jobben. Nye samtaler med alle som fyller 62 om ønsker og behov.

Annet hvert år feires alle over 55 år, uansett stillingsstørrelse.

De som jobber mer enn 50 prosent stilling, får informasjon om seniortilskudd og bonusordninger.

Tilskuddsordninger

Ordningene gjelder alle som til sammen har minst 50 prosent stilling og ikke benytter seg av AFP.

Ansatte som har 80 prosent aktiv ­stilling kombinert med AFP, omfattes av tiltakene.

Tilskuddene avtales med nærmeste leder, og kan brukes til:

- Kompetanseheving - Utstyr på arbeidsplassen - Fellestiltak i enheten - Studietur el. ferietur - Fridager - Fritak for kvelds- og helgearbeid - Trening i arbeidstiden og medlemskap i ­treningssenter - Sykkel, massasje - Fritak for nedvask (renhold) - Maling av hus (må skattes) - Vaskehjelp (må skattes)

Ansatte som ikke benytter seg av bonus eller tilskudd, kan redusere stillings­størrelsen med full lønn, men det kan ikke kombineres med AFP:

- 62 år: 100 prosent lønn med 90 prosent ­arbeidstid. - 63 år: 100 prosent lønn med 85 prosent­ arbeidstid. - 64 t.o.m. 66 år: 100 prosent lønn med 80 ­prosent ­arbeidstid.

Bonus

gjelder for alle som fortsetter å jobbe etter 62 år i mer enn 50 prosent stilling.

Ansatte over 63 år i 100 prosent stilling får en årlig bonus på 18.000 kroner. Bonus beregnes etter stillingsstørrelse.

For ansatte som ikke benytter seg av ­seniortilskudd eller redusert arbeidstid, kan bonusen økes til 25.000 kroner årlig.

Ansatte som ikke benytter seg av bonus­ordningen kan øke tilskuddet til 53.000 kroner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy