Øver helsefag i utlandet

Lærlinger i helsearbeiderfaget lærer om kulturfor­skjeller og internasjonalisering før de sendes ut i arbeidslivet.

2010081311025320131214145829

Det er opplæringskontoret for offentlig sektor i Sogn og Fjordane som står bak initiativet. Siden 2005 har kontoret sendt lærlinger som arbeider i kommunal sektor ut av landet for å oppleve hvordan omsorg løses utenfor Norge.

– Målet er fremmedkulturell trening, der helsearbeiderne blir bevisst kulturelle forskjeller og hvordan de kan håndtere dem, sier daglig leder Hans-Børge Lillehaug.

Praha-vår

Prosjektet støttes av Europakommisjonens Leonardo Da Vinci-program, og opp­læringskontoret i Sogn og Fjordane har invitert andre opplæringskontor til å sende lærlinger, fortrinnsvis til institusjoner i Øst-Europa. Tidligere er elever sendt til Tallinn i Estland og Vilnius i Litauen.

Våren 2010 har 18 lærlinger fra Sogn og Fjordane, Telemark og Finnmark vært utplassert i Praha, blant annet ved det store universitetssykehuset Kralovske Vinohrady. Opplærlingskontoret samarbeider med en lokal sykepleierskole i byen, og sammen med de lokale studentene er de blitt kjent med en annen behandlingskultur enn hva de har lært under utdanningen her hjemme.

– Hygienen er dårligere her enn i Norge. Det blir ikke brukt hansker eller desinfeksjonsmidler. Pasienter som er nyoperert, legges nakne tilbake i sin gamle seng, forteller Marte Samuelsen (20) fra Skien.

Mangler respekt

Det er store forskjeller også når det gjelder bluferdighet og respekt for pasienten. Pasientene blir gjerne liggende nakne i senga mens de vaskes, i alles påsyn. De får liten eller ingen informasjon. Sprøyter settes uten et ord. Det gis lite omsorg, syns lærlingene.

– Alt vi har lært om fysisk, pykisk, sosial, åndelig og kulturelt helthetsbilde i pasient­omsorgen, mangler her. Ingen ville blitt helsefagsarbeidere i Norge om dette hadde vært malen, sier Samuelsen.

Lill Beate Jakobsen (19) fra Hasvik i Finnmark opplevde også tilfeldig medisinering.

– Studenter, uten læreren til stede, måtte spørre pasienten hvilke medisiner hun brukte. Pasienten fikk til slutt feil dose, sier Jakobsen.

Verdighet

Men lærlingene fikk også se andre sider av det tsjekkiske helsevesenet. Blant annet var militærsykehuset de fikk jobbe ved noe av det mest moderne de noen gang har sett. Sykehuset gir krigsveteraner fra andre verdenskrig pleie og hjelp.

De ville ikke vært opplevelsen i Praha foruten.

– Etter dette oppholdet har vi skjønt hvor viktig det er med verdighet og renslighet.

Erfaringen blir viktig når vi skal ta fagprøven, sier Jessika Takle fra Leirvik i Sogn.

Daglig leder Hans-Børge Lillehaug på Opplæringskontoret i Sogn og Fjordane håper prosjektet også øker interessen for helsearbeiderfaget.

– Å avslutte lærlingtiden i utlandet kan få flere ungdommer til å velge helsearbeider­faget, mener Lillehaug.

Til Norge

Utplasseringen av lærlingene går begge veier. Som en del av samarbeidet reiser et titalls studenter fra Praha til en kommunal institusjon i Lærdal i september, for å lære hvordan Norge løser sin pasientomsorg. Det er veileder Blanka Kadlecova begeistret for.

– Norske helsearbeidere har andre måter å tilnærme seg faget på enn vi er vant med, og rutinene er anderledes. Slik kan vi utveksle erfaringer.

Også nestleder ved sykepleierskolen i Praha, Marie Nejedla, tror de tjekkiske elevene vil lære mer individuell tilnærming til pasientene mens de er i Norge.

– Dessuten har vi sett at de norske lærlingene tar vare på seg selv når de for eksempel løfter pasienter. Det er noe vi kan lære av, sier Nejedla.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy