JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt liv i slakteriet

Til Samsen kulturhus i Kristiansand kommer ungdom som vet hva de vil.

2010081708344020131214145853

I klatrehuset nærmer Aleksander, Maja og Marthe seg taket. Dansesalene fylles av hip-hopere og salsadansere. På den rytmiske scenen Bingen har Hans Petter Grimstad Gyldenskog eksamenskonsert i trommer.

Myldrer av ungdom

Samsen kulturhus ligger i de gamle lokalitetene til Agro Sam slakteri. Skiltene i det 6000 kvadratmeter store huset over fem nivåer viser vei til opplæring og opp­levelser. Slaktehallen er et navn som er beholdt etter at siste slakting fant sted i 1986.

Overalt er det trapper, ungdommer på vei til eller fra Bingen, filmverkstedet, Rockeriet, keramikkverkstedet, Gateakademiet, Skateboxen, Kulturskolen eller Garasjen. Kafé Natmanden gir rom for pustepauser.

– På folkemunne het bygget Samsen, og vi har valgt å beholde navnet som folk har et forhold til, forteller Nina Malmgren, leder for kulturhuset.

Hit kommer ungdom mellom 15 og 25 år for å drive med sport, spille i band, danse og lage film. Klatrehuset har løyper i ulike vanskelighetsgrader.

– Dans har fått et voldsomt oppsving etter alle danseprogrammene på tv. Det dannes nye dansegrupper hele tiden. Vi har vel 15-16 ulike grupper nå. Vi leier også ut noen av lokalene til ulike formål, og mange grupper driver sine egne aktiviteter i huset. Da har vi ikke det direkte ansvaret for kvaliteten. Men det er viktig å kommuni­sere våre forventninger til de ulike brukergruppene. Hva de har lov til og ikke, sier Malmgren.

Siste skrik

Kulturhuset skal være tilrettelegger for kulturaktiviteter som de unge skaper selv. Derfor får ungdommene på Samsen muligheter for å bygge seg en kompetanse innenfor radio, medier og kunst som kan brukes i eventuelle skolevalg eller jobb senere i livet.

– Vi skal ha datakoblinger, Mac og programvare. Og dette har kommunen pri­oritert. Kulturhuset satser mer på teknisk infrastruktur enn på fancy lokaler. Derfor får ungdommene prøve seg på det absolutt siste i ikt-utstyr, sier Malmgren.

Kamera- og redigeringsutstyr er kostbart og tipp topp moderne. Utlån og bruk er basert på gjensidig tillit. Huset er sone­basert, med alarmer og vektertjeneste. Likevel er det eneste de ansatte har opp­levd så langt at noen må minnes på røykeforbudet.

Samsen driver også Bingen scene, med ungdommene som medarrangører. Her har Turboneger og Big Bang hatt konserter, men det er flest lokale aktører som bruker scenen.

– Vi har en proff scene med proft utstyr fordi vi mener det er viktig, forteller Malmgren.

Samsen-imaget

– Ungdomsmiljøet er flerkulturelt; det er helt naturlig at det er slik. Huset er åpent for alle, men vi har potensial til å nå flere og bredere grupper, sier Malmgren.

Noen opplever stedet som lukket. Malmgren mener dette kanskje skyldes at Samsen ikke er et drop-in-sted. De fleste kommer hit med klare mål og interesser.

Samsen har egen facebookside, de er på twitter og bruker bevisst de sosiale mediene. De henger også opp plakater om de ulike tilbudene rundt om i byen.

En telling fra 2007 viste rundt 75.000 brukere. Malmgren sier det er vanskelig å telle, siden huset har mange inngangsdører og brukere med egne nøkler.

– Samsen lever og er dynamisk. Nye aktiviteter kommer til; andre forsvinner. Vi er vel størst i landet og har mange kulturelle ytringer. Det er alltid noe som skjer her.

Gateakademiet er et alternativt opplæringstilbud i praktisk-estetiske fag med tilbud for ungdom som mangler et ønsket tilbud om utdanning eller arbeid.

– Vi jobber som et filmcrew og lærer masse, sier Magne Strand.

Han er dypt konsentrert, og sjekker fjell og sminkede mennesker i egenproduserte kostymer som flimrer over skjermen.

Magne Strand går går på Foto+Filmverks­tedet, og er i sluttfasen med en backstage- og musikkvideo for Faanefjell, en folkemetallgruppe. Strand gikk på Gateakademiet for to år siden og har begynt på igjen i år.

– Jeg trives veldig godt. Et kjempefint tiltak som jeg vil anbefale alle som ikke vet hva de skal gjøre. Balansen mellom krav, forventninger, samarbeid i små grupper og tett oppfølging passer meg bra.

Avklaring

Etter et år på Gateakademiet, med undervisning i kreative, praktisk-estetiske fag, finner over 80 prosent av ungdommene tilbake til videregående opplæring igjen.

– Vi pleier å si at året hos oss er en avklaringsarena. Elevene får tid og mulighet til å ta bevisste valg om hva de vil gjøre i framtida, sier Per Arthur Hanssen, leder av Gateakademiet.

– Vi hadde en elev som var fast bestemt på å bli fotograf. Etter et år var det iallfall sikkert at det skulle hun ikke bli. Hun ble kulturarbeider.

Ingen drop-out

– Skal man forhindre at ungdom dropper ut av videregående skole, må vi fange opp dem som sliter allerede på barne- og ungdomsskolen, påpeker Per-Arthur Hanssen.

– Ingen kaller meg en drop-out hvis jeg slutter i jobben min i kommunen. Derfor bruker vi heller ikke det uttrykket om elevene som går her. Videregående skole er fremdeles frivillig.

Hvis ungdom sier de ikke vil mer på videregående skole, skal de tas på alvor, mener Hanssen.

Positiv handling

Gateakademiet bruker konsekvenspedagogikken til den danske pedagogen Jens Bay, som fokuserer på at sosial læring er viktigere enn det faglige. Alt i livet får en konsekvens, også det man ikke gjør.

– Hverdagen er ikke mye lotusstilling og røkelse, mer konflikt og konfrontasjon. Det kan kalles dialog hvis man vil det, sier Hanssen.

– Konflikter kan ha positivt fortegn, sier Hanssen, og med det mener han at konflikter kan sette i gang prosesser hos eleven, og ofte føre ofte til forandring i væremåte og handling.

– Det fører i alle fall ofte til en refleksjon hos den enkelte.

Det er seks til åtte elever på hvert verksted. Elevene tar på seg oppdrag, og de som tar bilde- og videoredigering har blant annet gjort ferdig et bestillingsverk fra sosialetaten om barn som pårørende.

Alternativt skoletilbud for unge mellom 16 og 25 år

25 elever, og drives av Kristiansand kommune

Gir alternativ opplæring med verkstedene Foto+Film, Ide+Trykk, Form+Design og Musikk+Musikkproduksjon

Elevene rekrutteres via oppfølgingstjenesten i fylkeskommunen og Nav.

Etter ett år gir Gateakademiet kompetansebevis, men elevene kan ta ytterligere ett år i kombinasjon med skole eller arbeid.

Opplæringen er etter den enkeltes behov og nivå.

Er en del av det totale tilbudet i Samsen kulturhus.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy