JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trues med sparken

Fem renovatører i det interkommunale selskapet Avfallsservice i Nord-Troms trues med sparken fordi arbeidsgiver mener de har tatt for lange kaffepauser.

2010081710410920131214145857

ola.tommeras@fagforbundet.no

I fjor ble det montert GPS-utstyr i renovasjons­bilene, og nå mener ledelsen i selskapet å kunne dokumentere at renovatørene har tatt for lange pauser og urettmessig fått utbetalt overtid.

Både Datatilsynet og LO har den siste tiden fått inn flere saker som gjelder ansatte som mener de er ulovlig elektronisk overvåket.

– Jeg har aldri opplevd maken i min tid i arbeidslivet, sier Fagforbundets tillitsvalgt i Avfallsservice, Trond Are Henriksen, til Dagbladet. I mai ble en av renovatørene innkalt til bedriftsledelsen, og han oppfattet budskapet i møtet slik at han enten kunne skrive under på å ha misbrukt overtidsordningen og betale overtidspenger tilbake, eller han ville få sparken.

I juli fikk fire andre renovatører brev med det de oppfatter som det samme budskapet.

Lovbrudd

Fagforbundet har gitt alle fem et klart råd om ikke å skrive under på noe. Forbundet mener det er begått klare lovbrudd når det gjelder elektronisk overvåkning, og i tillegg brudd på varslingsplikten, ifølge Henriksen.

Dersom arbeidsgiver står på sitt, kommer saken sannsynligvis til å havne i retten.

Daglig leder i Avfallsservice, Sigleif Pedersen, innrømmer overfor Dagbladet at konflikten ikke har skapt noen god stemning i selskapet. Samtidig mener han selskapsledelsen har sitt på det tørre.

– Vi har fått gode råd fra både KS og vårt advokatfirma, og mener vi har fulgt arbeidslivets lover og regler, sier han.

Saksbehandler Henok Tesfazgi i Datatilsynet mener derimot at Avfallsservice kan ha brutt personopplysningsloven.

– Det skal foreligge en saklig grunn for å overvåke ansatte. Vi har tidligere uttalt at det er ulovlig å koble GPS generelt mot timelister for å se hvor folk har kjørt, sier han til avisen Vårt Land.

Bryter tillitsforhold

LO-sekretær Trine Lise Sundnes reagerer kraftig på at en arbeidsgiver bruker elektroniske verktøy på denne måten: – De bryter tillitsforholdet mellom ledelse og øvrige ansatte, og det går ut over arbeidsmiljøet i virksomheten, sier hun til Fri Fag­bevegelse.

LO har engasjert forskningsstiftelsen Fafo for å lage en rapport om elektronisk overvåkning. Den skal være ferdig i høst.

– Men allerede nå ser vi at det er behov for klargjøring av retningslinjene og en bevisstgjøring både hos arbeidsgivere og arbeidstakere, sier Sundnes.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy