ola.tommeras@fagforbundet.no
I fjor ble det montert GPS-utstyr i renovasjonsbilene, og nå mener ledelsen i selskapet å kunne dokumentere at renovatørene har tatt for lange pauser og urettmessig fått utbetalt overtid.
Både Datatilsynet og LO har den siste tiden fått inn flere saker som gjelder ansatte som mener de er ulovlig elektronisk overvåket.
– Jeg har aldri opplevd maken i min tid i arbeidslivet, sier Fagforbundets tillitsvalgt i Avfallsservice, Trond Are Henriksen, til Dagbladet. I mai ble en av renovatørene innkalt til bedriftsledelsen, og han oppfattet budskapet i møtet slik at han enten kunne skrive under på å ha misbrukt overtidsordningen og betale overtidspenger tilbake, eller han ville få sparken.
I juli fikk fire andre renovatører brev med det de oppfatter som det samme budskapet.
Lovbrudd
Fagforbundet har gitt alle fem et klart råd om ikke å skrive under på noe. Forbundet mener det er begått klare lovbrudd når det gjelder elektronisk overvåkning, og i tillegg brudd på varslingsplikten, ifølge Henriksen.
Dersom arbeidsgiver står på sitt, kommer saken sannsynligvis til å havne i retten.
Daglig leder i Avfallsservice, Sigleif Pedersen, innrømmer overfor Dagbladet at konflikten ikke har skapt noen god stemning i selskapet. Samtidig mener han selskapsledelsen har sitt på det tørre.
– Vi har fått gode råd fra både KS og vårt advokatfirma, og mener vi har fulgt arbeidslivets lover og regler, sier han.
Saksbehandler Henok Tesfazgi i Datatilsynet mener derimot at Avfallsservice kan ha brutt personopplysningsloven.
– Det skal foreligge en saklig grunn for å overvåke ansatte. Vi har tidligere uttalt at det er ulovlig å koble GPS generelt mot timelister for å se hvor folk har kjørt, sier han til avisen Vårt Land.
Bryter tillitsforhold
LO-sekretær Trine Lise Sundnes reagerer kraftig på at en arbeidsgiver bruker elektroniske verktøy på denne måten: – De bryter tillitsforholdet mellom ledelse og øvrige ansatte, og det går ut over arbeidsmiljøet i virksomheten, sier hun til Fri Fagbevegelse.
LO har engasjert forskningsstiftelsen Fafo for å lage en rapport om elektronisk overvåkning. Den skal være ferdig i høst.
– Men allerede nå ser vi at det er behov for klargjøring av retningslinjene og en bevisstgjøring både hos arbeidsgivere og arbeidstakere, sier Sundnes.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik