JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet markerte FNs vanndag

Da Ann-Helen Porsmyr i Fredrikstad var på solidaritetsreise til Tanzania, kunne hun med egne øyne se konsekvensene av mangel på rent vann. I dag var hun med å markere FNs vanndag.

2012032213280320131216184343

per.flakstad@fagforbundet.no

Fagforbundet Fredrikstad stilte seg opp utenfor høgskolen i Østfold og innenfor resepsjonen i Fagskolen i Østfold. Der delte forbundets lokaltillitsvalgte ut vannflasker og informasjon om FNs vanndag.

Et av verdens viktige problemer

— Det er lett å glemme for oss som bor i Norge og er vant til å tappe drikkevann rett fra springen, men mangel på rent vann er et av de virkelig store problemene i verden, sier Ann-Helen Porsmyr som er leder for Fagforbundets Seksjon samferdsel og teknisk i Østfold.

Hun forteller at solidaritetsreisen til Tanzania ga henne et nytt perspektiv på flere problemstillinger, blant annet tilgangen til rent vann.

Sammen med hovedtillitsvalgt Hege Dubec og Thor Hauge og plasstillitsvalgt Tom Segerblad synes hun det er viktig å spre informasjon om hva rent vann betyr i spesielt fattige strøk på kloden, og at Fagforbundet mener Norge bør spille en aktiv rolle som pådriver til at FNs tusenårsmål om halvere antall mennesker som ikke har tilgang på rent drikkevann innen 2015.

— Hvis vi samtidig klarer å verve noen av studentene som medlemmer, vil jo det også være et stort pluss, smiler Porsmyr.

500 flasker på et kvarter

Utenfor høgskolen brukte Thor Hauge og Tom Segerblad bare et kvarter på å dele ut 500 drikkeflasker og informasjonsbrosjyrer.

Etter hvert rant det også på med studenter inne i resepsjonen på fagskolen. Mange av studentene tok seg tid til å titte i informasjonsbrosjyren mens de sto ved Fagforbundets stand, og flere av dem ristet på hodet og mumlet at det nesten ikke er til å tro, og at det er utrolig viktig å gjøre noe med dette, over opplysningene om at det hver dag dør 5000 barn av sykdommer som skyldes urent vann.

Noen opplysninger fra Fagforbundets informasjonsbrosjyre:

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Mangel på rent vann har det siste tiåret tatt flere liv enn i alle kriger og konflikter i verden siden annen verdenskrig.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt I 2010 vedtok FN at tilgang på rent drikkevann og et minimum av sanitære forhold er en menneskerett.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Det er det offentliges ansvar å sikre denne menneskeretten for alle, men fortsatt mangler ca. én milliard mennesker tilgang på rent drikkevann.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt For å nå FN-målene må myndighetene i fattige land prioritere rent vann og bedre sanitærforhold sterkere. Vann er et fellesgode som må fordeles. Det er nok vann til alle, men det som mangler er politisk vilje til å gripe utfordringene.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Eksempler som i Tanzania, Ghana, Sør-Afrika, Argentina og Bolivia viser at prisene på rent vann stiger når flernasjonale selskaper tar over driften og forvanltningen av vann- og avløp.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Privatiseringen har i liten grad bidratt til å utvide van- og avløpsnettet for flere mennesker.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Fagforbundet kjemper for at fellesskapet fortsatt skal eie og forvalte vannressursene, og jobber for at kommunale virksomheter innenfor vann- og avløp i Norge skal samarbeide med offentlige virksomheter i fattige land om å forbedre vannforsyningen og avløpshåndteringen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy