per.flakstad@fagforbundet.no
Etter en offisiell åpningsseanse med store ord fornøyde talere og høye toner fra den norske grand prix-vinneren, Didrik Solli-Tangen, fikk helseministeren også en omvisning på den nye avdelingen og en kort prat med noen av de ansatte.
– Dette er veldig spennende. Vi gleder oss til å komme i gang, og ser fram til at dette blir et effektivt tilbud som gjør at pasientene kan få riktig behandling til rett tid. Den første pasienten kom inn i dag, så vi er allerede i gang. Vi regner med at det blir litt slitsomt i starten, før vi får innarbeidet rutinene. Dette blir jo litt som å være prøvekaniner – i positiv forstand, sa Marianne Gjerde, Hege Larsen og Kine Marie Bye.
Rask hjelp
Også lederen av brukerutvalget, Rita Nilsen, som har vært en av ildsjelene bak etableringen av rusakuttmottaket, hadde en god dag.
– Dette betyr veldig mye for de rusavhengige. Før kunne det ta lang tid å få hjelp fordi de skulle gjennom flere ulike ledd før de fikk behandling. Med et slikt akuttmottak vil alt skje mye raskere, og de kan få den hjelpen de trenger når de trenger den, sier hun.
– En annen svært viktig side ved dette er at de opplever at det faktisk er hjelp å få, at det nytter, legger Rita Nilsen til.
Helhet i ruspolitikken
Det nye rusakuttmottaket består av tolv sengeplasser og skal fungere som et akuttmedisinsk mottak. Rusavhengige med omfattende og sammensatte behov skal tilbys akutt hjelp og behandling uavhengig av hva slags rusmidler de er avhengige av.
Mottaket har et felles inntaks- og vurderingsteam og fagteam. Tilbudet skal sikre de rusavhengige akuttbehandling på høyt nivå, og også sørge for videre behandling etter oppholdet.
– Vi må se helheten i ruspolitikken, ikke bare enkelttiltak. Forebygging, behandling og oppfølging må ses i en sammenhengende kjede, og et akuttmottak er et viktig ledd i denne kjeden, sa helseministeren. Hun håpet på et godt samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og kommunen som en forløper til den vedtatte samhandlingsreformen som er under utvikling.
Ikke opptrapping
Knut Sandli, som er tillitsvalgt for Fagforbundet i Senter for rus og avhengighetsbehandling, og nestleder i Fagforbundet Aker, Ann Karin Osode, er begge glade for det nye tilbudet om rusakuttmottak. Men de hadde helst sett at det kom i tillegg til de tilbudene som allerede eksisterte, ikke i stedet for dem.
– 23. august la Oslo universitetssykehus ned rusenheten Montebello, og disse 15 plassene er ikke erstattet. Resultatet er at rusakutten ved Aker ikke representerer noen reell opptrapping, og at noen av våre aller dårligste pasienter står uten et tilbud. Jeg synes det er alvorlig, sier Sandli.
– Det er disse pasientene som mest av alle trenger vår behandling, derfor er det grunn til å være bekymret, sier Osode.
Skal bli på Aker
Da helseministeren kom til Aker, ble hun møtt av mellom 20 og 30 aksjonister som taktfast ropte «La Aker leve». Før Strøm-Erichsen gikk videre til selve åpningen av rusakuttmottaket, fikk hun også overrakt et brev fra Are Saastad som er leder i Fagforbundet Aker. Der takker han for statsrådens engasjement når det gjelder sykehustilbudet i Oslo-regionen, og ber om et møte for å drøfte mulige løsninger som sikrer tilbudene på Aker.
Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk direkte spørsmål fra pressen om det ikke er dyrt å etablere et rusakuttmottak på Aker, for så å flytte det til et annet sted etter kort tid.
– Jeg åpner ikke et rusakuttmottak for at det skal flyttes, men for at det skal bli, sa helseministeren.
Are Saastad oppfatter statsrådens svar slik at rusakutten får bli permanent på Aker.
– Det fordrer at det må være et akuttmedisinsk tilbud på Aker, og da må en rekke tidligere vedtak gjøres om. Slik sett kan dagens åpning sies å være en ny bekreftelse på at vi er i ferd med å vinne kampen for Aker som et lokalsykehus for Oslo, sier han.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold