JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Bruk medlemsdemokratiet

Et drøyt år før neste LO-kongress har ledelsen lagt fram et forslag til handlingsprogram. Nestleder i Fagforbundet, Mette Nord, håper fylker og foreninger bruker tiden til å komme med sine innspill.

2012032714220720131216184603

tips@fagforbundet.no

– Med sine 860.000 medlemmer er LO en stor organisasjon, og den har et godt utviklet medlemsdemokrati, sier Mette Nord til Fagbladet.

Ledelsens forslag til handlingsprogram for neste periode fra 2013 til 2017 er allerede sendt ut, og nå har fylker og foreninger tiden fram til 1. august til å diskutere forslagene og komme med forslag til forbedringer eller tillegg.

Selve LO-kongressen starter 3. mai neste år.

Klar politikk

Ifølge Klassekampen har LO-ledelsens forslag en klar politisk profil. Den ønsker en politikk som demper markedsøkonomiens svingninger, og vil ha en strengere regulering av arbeidslivet. Forslaget har blant annet flere nye lovforslag spesielt rettet mot inn- og utleie av arbeidskraft.

Forslaget avviser all konkurranseutsetting og privatisering av offentlige tjenester, og ønsker at viktige velferdstjenester som allerede er konkurranseutsatt igjen skal komme under offentlig kontroll.

Mette Nord synes forslaget til handlingsprogram har mye godt i seg, og en klar politisk retning.

Konkurranse gir forskjeller

LO-leder Roar Flåthen sier til Klassekampen at noen vil hevde LO er imot konkurranse på offentlige tjenester fordi det tjener offentlige ansatte, men at dette handler om mye mer.

– Alle samfunn som har gått den andre linja, privatisert og hatt private helsetjenester, får økte forskjeller. Det blir lettere å kjøpe seg fram for de som har råd. Kompetansen og ressursene blir dratt over til de som vil betale mer for tjenestene. Da får man fort et klasseskille, og vi vil ikke ha et slikt samfunn i Norge, sier Flåthen.

Håper på bred debatt

Ifølge Klassekampen inneholder forslaget til handlingsprogram kontroversielle temaer som støtte til EØS-avtalen og støtte til hovedtrekkene i pensjonsreformen. Flere forbund ønsker seg også en grønnere politikk enn hva forslaget legger opp til.

Det kan derfor bli en tøff debatt debatt ute i fylker og foreninger i løpet av våren og sommeren, og under selve kongressen i mai neste år.

– Medlemsdemokratiet er viktig for LO, og jeg håper vi får en bred debatt ute i organisasjonen, sier Mette Nord.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy