per.flakstad@fagforbundet.no
I utgangspunktet hadde redaksjonskomiteen i Vestfold Ap innstilt på at lokallaget skulle støtte regjeringen og partiet sentralt som vil innføre det omstridte EU-direktivet. Men Eddie Whyte ville det annerledes, og den engasjerte nestlederen i Fagforbundet Vestfold og aktive Ap-politikeren i Sandefjord fikk flertallet med seg.
– Dette er et eksempel på hvor viktig det er at faglige tillitsvalgte engasjerer seg i politisk arbeid, sier Eddie som er en sterk tilhenger av det fagligpolitiske samarbeidet mellom fagbevegelsen og Arbeiderpartiet.
– Vi må heller ikke glemme de andre partiene som sympatiserer med mange av saken som fagbevegelsen er opptatt av. Det viktige er ikke nødvendigvis hvilket parti du engasjerer deg i, men at du engasjerer deg, sier Eddie Whyte.
5 av 19
I Akershus og Vest-Agder lå det også årsmøteforslag om å be regjeringen bruke reservasjonsretten. Men de ble avvist med begrunnelsen om at den saken allerede er avgjort sentralt gjennom at Arbeiderpartiets stortingsgruppe har gått inn for å støtte innføring av vikarbyrådirektivet.
Alle fylkeslag, med unntak av Nordland som har årsmøte hvert annet år, er nå ferdige med sine årsmøter. I Nordland har representantskapet kommet med en uttalelse om arbeidstakeres rettigheter.
Fagbladet har samlet vedtak og uttalelser fra alle fylkesårsmøtene, og det viser seg at fem fylkesårsmøter har vedtatt uttalelser som ber regjeringen bruke reservasjonsretten mot EU-direktivet. De fem er Vestfold, Finnmark, Møre og Romsdal, Østfold og Nord-Trøndelag.
Flere av fylkene som ikke direkte går mot direktivet, har uttalelser som understreker at lovverket om fast ansettelse som hovedregel ikke må svekkes, og at den tiltakspakken som fagbevegelsen har krevd i forbindelse med vikardirektivet må innføres så raskt som mulig. Det ligger innpakket i uttalelsene en forutsetning om at arbeidsmiljølovens vern mot midlertidig ansettelser ikke må svekkes som en følge av EU-direktivet.
Regjeringsskifte største trussel
Flere fylkespolitikere som Fagbladet har snakket med, og mange av uttalelsene som er vedtatt på årsmøtene trekker fram et eventuelt regjeringsskifte etter stortingsvalget i 2013 som den største trusselen mot arbeidstakeres rettigheter og arbeidsmiljølovens bestemmelser om fast ansettelse som hovedregel og vikarbruk som unntak.
– Folk må huske hva den siste borgerlige regjeringen forsøkte å gjøre med arbeidsmiljøloven, og som den rødgrønne regjeringen stoppet etter valgseieren i 2005, er omkvedet blant fylkespolitikerne.
– Hvis de borgerlige partiene, med et sterkt Fremskrittsparti, vinner valget om halvannet år, er det stor fare for at de svekker ansattes rettigheter i arbeidsmiljøloven – uavhengig av om Norge innfører vikarbyrådirektivet eller ikke, fortsetter de.
Dette finner vi også igjen i mange av fylkesårsmøtenes uttalelser.
Må engasjere seg
– Jeg gir min helhjertede støtte til at et regjeringsskifte neste år er en stor trussel mot de ansattes rettigheter. Derfor er det viktig å arbeide for å sikre et rødgrønt flertall også etter stortingsvalget, sier Eddie Whyte.
– Samtidig er det viktig at fagbevegelsen og de tillitsvalgte passer på politikerne slik at de ikke fjerner seg fra det grunnlaget og de verdiene som de politiske partiene som springer ut fra arbeiderbevegelsen er tuftet på, fortsetter han.
– Vi så hvor galt det gikk ved valgnederlaget i 2001, og hvor bra det gikk da de politiske partiene på venstresiden og fagbevegelsen spilte på lag foran valget i 2005.
– Derfor kan jeg ikke få understreket nok hvor viktig det er at også faglige tillitsvalgte engasjerer seg politisk, sier Eddie Whyte.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Colourbox.com
Marte Bjerke
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad