– Det nytter å engasjere seg

Eddie Whyte fikk flertallet med seg, og dermed ber årsmøtet i Vestfold Arbeiderparti om at regjeringen bruker reservasjonsretten på vikarbyrådirektivet.

2012032810032820131216184631

per.flakstad@fagforbundet.no

I utgangspunktet hadde redaksjonskomiteen i Vestfold Ap innstilt på at lokallaget skulle støtte regjeringen og partiet sentralt som vil innføre det omstridte EU-direktivet. Men Eddie Whyte ville det annerledes, og den engasjerte nestlederen i Fagforbundet Vestfold og aktive Ap-politikeren i Sandefjord fikk flertallet med seg.

– Dette er et eksempel på hvor viktig det er at faglige tillitsvalgte engasjerer seg i politisk arbeid, sier Eddie som er en sterk tilhenger av det fagligpolitiske samarbeidet mellom fagbevegelsen og Arbeiderpartiet.

– Vi må heller ikke glemme de andre partiene som sympatiserer med mange av saken som fagbevegelsen er opptatt av. Det viktige er ikke nødvendigvis hvilket parti du engasjerer deg i, men at du engasjerer deg, sier Eddie Whyte.

5 av 19

I Akershus og Vest-Agder lå det også årsmøteforslag om å be regjeringen bruke reservasjonsretten. Men de ble avvist med begrunnelsen om at den saken allerede er avgjort sentralt gjennom at Arbeiderpartiets stortingsgruppe har gått inn for å støtte innføring av vikarbyrådirektivet.

Alle fylkeslag, med unntak av Nordland som har årsmøte hvert annet år, er nå ferdige med sine årsmøter. I Nordland har representantskapet kommet med en uttalelse om arbeidstakeres rettigheter.

Fagbladet har samlet vedtak og uttalelser fra alle fylkesårsmøtene, og det viser seg at fem fylkesårsmøter har vedtatt uttalelser som ber regjeringen bruke reservasjonsretten mot EU-direktivet. De fem er Vestfold, Finnmark, Møre og Romsdal, Østfold og Nord-Trøndelag.

Flere av fylkene som ikke direkte går mot direktivet, har uttalelser som understreker at lovverket om fast ansettelse som hovedregel ikke må svekkes, og at den tiltakspakken som fagbevegelsen har krevd i forbindelse med vikardirektivet må innføres så raskt som mulig. Det ligger innpakket i uttalelsene en forutsetning om at arbeidsmiljølovens vern mot midlertidig ansettelser ikke må svekkes som en følge av EU-direktivet.

Regjeringsskifte største trussel

Flere fylkespolitikere som Fagbladet har snakket med, og mange av uttalelsene som er vedtatt på årsmøtene trekker fram et eventuelt regjeringsskifte etter stortingsvalget i 2013 som den største trusselen mot arbeidstakeres rettigheter og arbeidsmiljølovens bestemmelser om fast ansettelse som hovedregel og vikarbruk som unntak.

– Folk må huske hva den siste borgerlige regjeringen forsøkte å gjøre med arbeidsmiljøloven, og som den rødgrønne regjeringen stoppet etter valgseieren i 2005, er omkvedet blant fylkespolitikerne.

– Hvis de borgerlige partiene, med et sterkt Fremskrittsparti, vinner valget om halvannet år, er det stor fare for at de svekker ansattes rettigheter i arbeidsmiljøloven – uavhengig av om Norge innfører vikarbyrådirektivet eller ikke, fortsetter de.

Dette finner vi også igjen i mange av fylkesårsmøtenes uttalelser.

Må engasjere seg

– Jeg gir min helhjertede støtte til at et regjeringsskifte neste år er en stor trussel mot de ansattes rettigheter. Derfor er det viktig å arbeide for å sikre et rødgrønt flertall også etter stortingsvalget, sier Eddie Whyte.

– Samtidig er det viktig at fagbevegelsen og de tillitsvalgte passer på politikerne slik at de ikke fjerner seg fra det grunnlaget og de verdiene som de politiske partiene som springer ut fra arbeiderbevegelsen er tuftet på, fortsetter han.

– Vi så hvor galt det gikk ved valgnederlaget i 2001, og hvor bra det gikk da de politiske partiene på venstresiden og fagbevegelsen spilte på lag foran valget i 2005.

– Derfor kan jeg ikke få understreket nok hvor viktig det er at også faglige tillitsvalgte engasjerer seg politisk, sier Eddie Whyte.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy