JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det nytter å engasjere seg

Eddie Whyte fikk flertallet med seg, og dermed ber årsmøtet i Vestfold Arbeiderparti om at regjeringen bruker reservasjonsretten på vikarbyrådirektivet.

2012032810032820131216184631

per.flakstad@fagforbundet.no

I utgangspunktet hadde redaksjonskomiteen i Vestfold Ap innstilt på at lokallaget skulle støtte regjeringen og partiet sentralt som vil innføre det omstridte EU-direktivet. Men Eddie Whyte ville det annerledes, og den engasjerte nestlederen i Fagforbundet Vestfold og aktive Ap-politikeren i Sandefjord fikk flertallet med seg.

– Dette er et eksempel på hvor viktig det er at faglige tillitsvalgte engasjerer seg i politisk arbeid, sier Eddie som er en sterk tilhenger av det fagligpolitiske samarbeidet mellom fagbevegelsen og Arbeiderpartiet.

– Vi må heller ikke glemme de andre partiene som sympatiserer med mange av saken som fagbevegelsen er opptatt av. Det viktige er ikke nødvendigvis hvilket parti du engasjerer deg i, men at du engasjerer deg, sier Eddie Whyte.

5 av 19

I Akershus og Vest-Agder lå det også årsmøteforslag om å be regjeringen bruke reservasjonsretten. Men de ble avvist med begrunnelsen om at den saken allerede er avgjort sentralt gjennom at Arbeiderpartiets stortingsgruppe har gått inn for å støtte innføring av vikarbyrådirektivet.

Alle fylkeslag, med unntak av Nordland som har årsmøte hvert annet år, er nå ferdige med sine årsmøter. I Nordland har representantskapet kommet med en uttalelse om arbeidstakeres rettigheter.

Fagbladet har samlet vedtak og uttalelser fra alle fylkesårsmøtene, og det viser seg at fem fylkesårsmøter har vedtatt uttalelser som ber regjeringen bruke reservasjonsretten mot EU-direktivet. De fem er Vestfold, Finnmark, Møre og Romsdal, Østfold og Nord-Trøndelag.

Flere av fylkene som ikke direkte går mot direktivet, har uttalelser som understreker at lovverket om fast ansettelse som hovedregel ikke må svekkes, og at den tiltakspakken som fagbevegelsen har krevd i forbindelse med vikardirektivet må innføres så raskt som mulig. Det ligger innpakket i uttalelsene en forutsetning om at arbeidsmiljølovens vern mot midlertidig ansettelser ikke må svekkes som en følge av EU-direktivet.

Regjeringsskifte største trussel

Flere fylkespolitikere som Fagbladet har snakket med, og mange av uttalelsene som er vedtatt på årsmøtene trekker fram et eventuelt regjeringsskifte etter stortingsvalget i 2013 som den største trusselen mot arbeidstakeres rettigheter og arbeidsmiljølovens bestemmelser om fast ansettelse som hovedregel og vikarbruk som unntak.

– Folk må huske hva den siste borgerlige regjeringen forsøkte å gjøre med arbeidsmiljøloven, og som den rødgrønne regjeringen stoppet etter valgseieren i 2005, er omkvedet blant fylkespolitikerne.

– Hvis de borgerlige partiene, med et sterkt Fremskrittsparti, vinner valget om halvannet år, er det stor fare for at de svekker ansattes rettigheter i arbeidsmiljøloven – uavhengig av om Norge innfører vikarbyrådirektivet eller ikke, fortsetter de.

Dette finner vi også igjen i mange av fylkesårsmøtenes uttalelser.

Må engasjere seg

– Jeg gir min helhjertede støtte til at et regjeringsskifte neste år er en stor trussel mot de ansattes rettigheter. Derfor er det viktig å arbeide for å sikre et rødgrønt flertall også etter stortingsvalget, sier Eddie Whyte.

– Samtidig er det viktig at fagbevegelsen og de tillitsvalgte passer på politikerne slik at de ikke fjerner seg fra det grunnlaget og de verdiene som de politiske partiene som springer ut fra arbeiderbevegelsen er tuftet på, fortsetter han.

– Vi så hvor galt det gikk ved valgnederlaget i 2001, og hvor bra det gikk da de politiske partiene på venstresiden og fagbevegelsen spilte på lag foran valget i 2005.

– Derfor kan jeg ikke få understreket nok hvor viktig det er at også faglige tillitsvalgte engasjerer seg politisk, sier Eddie Whyte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy