JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Snart hundre år og topp moderne igjen

Den er topp moderne, funksjonell og innbydende. Den er snart hundre år gammel. Rehabilitering av Sagene brannstasjon er fullført.

2010091314033820131214150602

Sagene brannstasjon er landets nest eldste brannstasjon i full drift. Den åpnet i 1914, i en tid da utrykningene skjedde med hestekjerrer, mannskapet bodde på sovesal og brannformann og stallkar hadde leiligheter under høyloftet.

Deretter levde stasjonen i nesten hundre år med dårlig vedlikehold, tilfeldige ombygninger og klattmessig oppussing.

På vei nedenom

For tre år siden måtte noe gjøres. Sta­sjonen var brannfarlig. Deler av det elektriske anlegget var antikvarisk. Branninspeksjonen kritisk. Ventilasjons­anlegg manglet. Lufta var elendig.

Boforholdene dårlige og upraktiske. Toalettene iskalde.

– Det eneste som fungerte var selve vognhallene, ler stasjonssjef Dag Skaseth. De som bygde stasjonen i 1914 var nemlig så forutseende at de bygde hallen stor nok til biler – selv om det tok sju år før de fikk den første.

– Opp gjennom tidene ble vedlikeholdet utført av brannmannskapene selv mens de hadde frivakt. Det var ymse med håndverks­kunnskaper, og lavt vedlikeholdsbudsjett. Etter nesten hundre år bar bygningen preg av det. Den var i elendig forfatning, forteller Skaseth.

Valgte rehabilitering

For tre år siden fantes to alternativer: Å flytte mannskap, utstyr og biler ut av det gamle bygget og selge stedet, eller full rehabilitering fra grunnmur til pipe.

– Jeg er glad det ble rehabilitering. Bygget er vernet, har en lang historie og lever best videre som brannstasjon, mener Skaseth.

I vinter rykket håndverkerne inn og brann­mannskaper ut. Så fulgte seks måneder med ekstremoppussing i regi av Riksanti­kvaren. I mai måned kunne mannskapene ta stasjonen i bruk igjen.

Topp moderne

Det var en fornøyd gjeng som kom «hjem».

– Alt er omgjort innvendig. Nå er stasjonen like funksjonell, praktisk, komfortabel og topp moderne som en splitter ny brannstasjon, sier Skaseth. Han viser oss rundt til badstua, soverom, nye toalett og bad, og det som både han og brannmennene hevder at må være landets beste treningsrom.

– Det er en helt annen verden å jobbe på denne stasjonen i dag, istemmer mannskapene.

Som i 1914

Men utvendig røper de gamle murveggene lite om de nye tidene innvendig. Alt er tilbakeført til 1914, med pinlig nøyaktighet. Riksantikvaren har sørget for tidsriktig murpuss med korrekt farge, ventiler er skjult og blikkpiper er fjernet. Bygget framstår sommeren 2010 nøyaktig som i 1914.

Innvendig er et moderne ventilasjons­anlegg bygd inn på høyloftet, men uten et eneste synlig rør.

Og ikke minst; nå er brannstasjonen brannsikret. Sprinkelanlegg og brannsikre dører er installert i alle etasjer. Mannskapet behøver ikke lenger å frykte melding om brann på sin egen stasjon mens de er på utrykning. Det skjedde faktisk for noen få år siden.

Opprinnelig Sagene brandstation.

Den første brannslukningstjenesten på Sagene holdt til i Maridalsveien 87. Mannskapet bodde i én leilighet, håndkjerrene var i vognskjulet i bakgården.

I 1872 flyttet stasjonen til Sagveien 23. Der ble det leid lokaler av Hjula Veverier i 42 år.

I 1912 bevilget Oslo bystyre 120.000 kroner til å bygge dagens Sagene brannstasjon i Sandaker­veien 58A.

Stasjonen har vært i kontinuerlig drift siden den ble innviet i 1914.

Kun Halden brannstasjon (1911) er eldre enn Sagene brannstasjon og i fortsatt drift.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy