JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen advarer mot høyresida

— Vi har mye å vinne ved valget til høsten. Men vi har mest å tape hvis høyresida vinner, sa LO-leder Gerd Kristiansen på Kommunal 13 i dag.

2013061113072720131216230322

per.flakstad@fagforbundet.no

Den nyvalgte LO-lederen var opptatt av at velgerne fra fagbevegelsen ikke må la seg lure til å tro at Høyre har endret politikk når de sier at de respekterer den norske modellen, fagbevegelsen og trepartsamarbeidet.

Ser hva de gjør

— Vi hører hva de sier. Men vi ser også hva de gjør, sa Gerd Kristiansen.

Blant annet har LO gått gjennom alle sakene om arbeidsliv i Stortinget de siste åtte årene. Høyrepartiene har stort sett stemt i tråd med arbeidsgiversidens interesser i når sagt alle sakene.

— Dette gir oss en god pekepinn på hva slags arbeidsliv vi ville hatt uten den rødgrønne regjeringene, og hva slags arbeidsliv vi kan forvente oss hvis høyrepartiene vinner valget 9. September, sa Kristiansen.

Store forskjeller

— Kvinner ville ikke hatt rett til en times ammefri, de ville ikke hatt rett til å komme tilbake til samme stilling etter fødselspermisjon. Det ville ha vært lov for arbeidsgivere å be oss jobbe inntil 400 timer overtid i året, mot halvparten i dag. Og det ville ha vært lov å ha en arbeidsdag på inntil 13 timer uten overtidsbetaling. I tillegg ville det ha vært langt flere midlertid ansatte, med den utryggheten det innebærer. Fagbevegelsen ville heller ikke hatt de samme verktøyene til å avdekke og gjøre noe med de grelle eksemplene vi har sett av sosial dumping, fortsatte hun.

Kristiansen refererte også ti den siste arbeidslivssaken i Stortinget, der høyrepartiene stemte mot at fagforbund skal kunne gå til kollektivt søksmål hvis de oppdager sosial dumping og at deltidsansatte skal ha rett til en høyere stillingsprosent hvis de har jobbet mer enn deltidsstillingen de har det siste året.

Hun gikk rett i strupen på dem som har forsøkt å vri deltidsdebatten over til morsrollen og friheten til å velge egne barn framfor jobb.

— Deltidsdebatten handler ikke om morsrollen; den handler om at kvinner skal ha mulighet og rett til å ha en jobb de kan forsørge seg på, som de kan ha som grunnlag for å få lån, kortsagt at kvinnr skal ha de samme rettigheter som menn alltid har hatt. Det er hva deltidsdebatten handler om, sa Gerd Kristiansen og høstet applaus fra den fullsatte salen.

Advarte

Hun advarte dem som tror at en høyreseier i høsten valg bare vil gi små justeringer av politikken.

— I sum snakker vi om dramatiske endringer og et samfunn som går i en helt annet retning. Resultatene vi ser av den blå politikken i Sverige og det vi ser av debattene og voteringene i Stortinget fra de blå partiene viser at det var riktig av LO å støtte det rødgrønn regjeringsalternativet, og at det er riktig å støtte det også i dette valget. Derfor er det viktig at fagbevegelsen nok en gang mobiliserer. Selv om de blå partiene ser ut som om de allerede har begynt å fordele regjeringstaburettene mellom seg, gjør de klokt i å ikke undervurdere fagbevegelsens innflytelse.

— Dette valget skal vi vinne, sa hun.

Mer fra Kommunal 13:

Ikke gå i den samme fella som oss

Mange myter om valgfrihet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy