Autorisasjon uten kompetanse
Sykepleiere får autorisasjon som ambulansearbeider uten å ta fagprøven. I Møre og Romsdal er det også eksempler på at de har fått autorisasjon selv om de har strøket i fagprøven.
karin.svendsen@fagforbundet.no
Sykepleiere får autorisasjon som ambulansearbeidere uten å ha bestått fagprøven. Ifølge Per Johan Tøsse, leder for Prøvenemnda (PN) i ambulansefaget i Møre og Romsdal, kan de få autorisasjon selv om de stryker i den praktiske fagprøven.
– Vi opplevde nylig at en kandidat trakk seg fra den praktiske prøven samme dag som en annen person i nærmiljøet fikk ikke-bestått, forteller Tøsse.
Grunnen var at kandidaten allerede hadde fått autorisasjon. Det er en unntaksbestemmelse i helsepersonelloven som gjør det mulig for sykepleiere med tilleggsutdanning i Prehospital traumebehandling (PHTLS) og Avansert medisinsk kurs (AMLS) å få autorisasjon fagprøven.
Uforsvarlig
– Vi har ei nemnd som vurderer kompetansen til de kandidatene som går opp til fagprøven. Det er denne praktiske prøven som viser om de behersker faget. Når noen får autorisasjon uten å gjennomgå eller bestå en slik praktisk prøve, svekkes kontrollen, mener PN-lederen i Møre og Romsdal.
Per Johan Tøsse understreker at ambulansefaget er et praktisk fag, og at bare praksis kan vise om en kandidat har den kompetansen som skal til for å utføre faget. Han mener derfor det er uforsvarlig av autorisasjonskontoret å gi autorisasjon til sykepleiere uten krav om at de skal bestå fagprøven.
Mer omfattende utdanningen
Fungerende direktør i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH), Jørgen Holmbo, opplyser at de gir autorisasjon i henhold til helsepersonelloven. Her kreves at kandidater uten fagbrev kan dokumentere at han eller hun har den nødvendige kyndighet.
– I slike tilfeller legger vi vekt på annen helsefaglig utdanning, som sykepleiereksamen, og yrkeserfaring i ambulansetjenesten. Vi godkjenner ikke AMK-sentral eller akuttmottak som eneste praktiske tjeneste.
– Hvordan blir det kontrollert at sykepleierne oppfyller kravene?
– Sykepleiere som søker autorisasjon som ambulansearbeider, legger fram eksamensbevis samt dokumentasjon på relevante kurs og tjeneste.
– Er det forsvarlig at en sykepleier utøver ambulansefaget uten å ha bestått fagprøven for ambulansefag?
– Autorisasjonskontoret kan bare vurdere de formelle kravene som er satt, eventuelt utøve skjønn når det gjelder å vurdere omfang av tilleggsutdanning og den praktiske tjenesten. Vi etterspør også tjenesteuttalelser.
– Er det forsvarlig at sykepleiere som stryker til fagprøven, får autorisasjon som ambulansearbeider?
– I den ene saken var vår vurdering at sykepleiereksamen er mer omfattende i medisinsk sammenheng enn fagprøven for ambulansearbeider.
Holmbo legger til at Statens helsepersonellnemnd flere ganger har overprøvd autorisasjonskontorets avslag med den begrunnelse at de har stilt for strenge krav til kandidatenes praksis.
Krav om fagprøve
Per Johan Tøsse opplyser at de fleste arbeidsgivere krever at sykepleiere med den nødvendige tilleggsutdanningen består fagprøven i ambulansefag før fast ansettelse.
– Men enkelte arbeidsgivere krever dessverre ikke annet enn en autorisasjon utstedt av autorisasjonskontoret. Et minstekrav må være at alle som ansettes på dette grunnlaget, må avlegge fagprøven i løpet av en fastsatt periode, for eksempel to år, sier PN-lederen.
I 2009 strøk 19 prosent av sykepleierne til fagprøven i Møre og Romsdal. Tøsse frykter at de vil få autorisasjon og jobb, og bli satt til å utføre ambulansefaglig arbeid uten den nødvendige kompetansen.