JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever at alle tar fagprøven

I går ble det kjent at sykepleiere kan få autorisasjon som ambulansearbeidere uten å ha bestått fagprøven. Tillitsvalgte for ambulansearbeiderne mener alle må ta fagprøven før de kan arbeide i de prehospitale tjenenstene.

2010092309354620131216140905

karin.svendsen@fagforbundet.no

Hans Martin Aase, leder i Fagforbundets faggruppe for prehospitale tjenester, reagerer kraftig på at Autorisasjonskontoret for helsepersonell utsteder autorisasjon som ambulansearbeider til personer som ikke har tatt fagbrevet.

– Autorisasjonskontoret må etter vår mening følge prøvenemndenes anbefalinger og bare gi autorisasjon til dem som har bestått fagprøven, sier Aase.

Et praktisk fag

Ambulansearbeidere får fagbrev etter fem års utdanning og en tre dagers praktisk prøve. Det er prøvenemnden for ambulansefag i hvert fylke som avgjør hvem som består prøven. De vurderer om den enkelte kandidat oppfyller kravene i læreplanen for ambulansefaget.

– Dette er et praktisk fag, og bare praksis kan vise om du egner deg for en jobb som ambulansearbeider, sier Hans Martin Aase.

Han syns ikke det er betryggende at autorisasjonskontoret deler ut autorisasjon til personer som ikke har gjennomført fagprøven.

– Enda verre er det når de slipper gjennom folk som har strøket til prøven, mener Aase.

Han sier uttalelsene fra Jørgen Holmbo på Fagbladets nettsider i går tydelig viser at autorisasjonskontoret utelukkende forholder seg til skriftlig dokumentasjon.

– Autorisasjonskontoret vurderer ikke den praktiske utøvelsen av yrket. Det er bekymringsfullt, sier Aase.

Uklar rolle

Nemndene, som er utnevnt av fylkesmannen i hvert fylke, er myndighetenes organ for godkjenning av fagprøver. Leder for ambulansearbeiderne i Fagforbundet er kritisk til at autorisasjonskontoret i enkelte tilfeller overprøver nemndenes avgjørelser.

– Nå er rollefordelingen forvirrende. Vi forventer at Helsedirektoratet skjærer gjennom og gjør det klart at bare nemdene kan avgjøre hvem som egner seg for de prehospitale tjenester, sier Hans Martin Aase.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy