JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Filmet bruker

Ansatte i Fredrikstad kommune har ifølge lokalavisa Demokraten filmet en bruker. Materialet ble lagt ut på nett, men ble fjernet da brukerens foreldrene etter to år fikk kjennskap til det.

2010092716391420131216141045

karin.svendsen@fagforbundet.no

Siri Kristin Konstad, kjent for mange gjennom sitt mangeårig engasjement for yrkesetikk, vil ikke uttale seg om en konkret sak ut ifra avisomtale, men sier generelt at alle må være veldig varsom med å legge ut bilder på nett.

– Og enda mer når det gjelder brukere som er avhengige av oss. De må kunne stole på at vi ikke misbruker deres tillit, sier hun.

Kontinuerlig bevisstgjøring

Konstad syns det er vanskelig å forstå at ansatte fotograferer eller filmer brukere uten samtykke.

– Jeg må ta et forbehold siden jeg ikke kjenner denne konkrete saken. Men vi vet at det skjer ting som ikke bør skje, og vi som arbeider med brukere som er avhengige av oss, trenger stadige påminnelser om etikken og jusen.

– Etikk er ikke noe vi lærte på skolen én gang for alle. Vi må hele tida stoppe opp og reflektere over holdningene og handlingene våre, sier Konstad.

Arbeidsgivers ansvar

Siri Kristin Konstad, som selv er hovedtillitsvalgt og leder i Fagforbundet i Røros, understreker også at kommunen som arbeidsgiver har et opplæringsansvar.

– Vi skriver alle under på at vi respekterer taushetsplikten. Men jeg tror det av og til går litt kjapt, og at ikke alle forstår hva det innebærer, sier hun.

Tillitsvalgtes rolle

På spørsmål om i hvilken grad fagforeningen skal forsvare medlemmer som bryter med lover og etiske retningslinjer, svarer Konstad at hun som hovedtillitsvalgt ikke kan forsvare alt medlemmene gjør.

– Men vi må sørge for at alle medlemmer får en rettferdig behandling. Vi kan alle gjøre feil. Da er det viktig at arbeidsgiver gir en tilbakemelding, slik at den ansatte får mulighet til å endre praksis.

– Hvis den ansatte ikke endrer praksis og viser seg uegnet, må arbeidsgiver kunne omplassere folk, mener Konstad.

Tillitsvalgte for en av de ansatte i Fredrikstad som nå har fått en skriftlig advarsel, ønsker ikke å uttale seg om saken fordi den ikke er avsluttet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy