JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer til kommunene

Kommunenes frie inntekter øker med 2,75 milliarder i statsbudjsettet for 2011. - Dette betyr at kvalitetsarbeidet i kommunene videreføres, sier Fagforbundsleder Jan Davidsen. Arbeidsgiversiden er mer pessismistisk: - Nå settes bremsene i kommunene på, sier KS-direktør Sigrun Vågeng.

2010100511592320131216141449

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Et budsjett for arbeid og velferd, er merkelappen finansminister Sigbjørn Johnsen setter på statsbudsjettet som han legger fram i dag.

Dette innebærer blant annet økte bevilgninger til Kommune-Norge.

- Vi legger til rette for at kommunene kan bygge ut velferdstjenster i takt med befolkningsutviklinga. Slik sikrer vi at kommunene kan bygge ut skoler, barnehager og pleie- og omsorgstilbud til de som trenger det, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete i sin kommentar til budsjettet.

Kvalitetskommunene videreføres

- For våre medlemmer betyr årets statsbudsjett at kommuneøkonomien opprettholdes på samme nivå som tidligere, sier Jan Davidsen.

Han er svært glad for at trepartssamarbeidet gjennom Kvalitetskommuneprosjektet videreføres i neste års budsjett.

- Her har regjeringen lyttet til våre innspill slik at trepartssamarbeidet fortsetter.

Fattigdom

Både Fagforbunet og LO sentralt har markert at økte sosialhjelpssatser bør være en viktig del av de rødgrønnes satsing for å bekjempe fattigdomsproblemene. På dette området har de ikke fått gjennomslag.

- Her er det politisk uenighet om hva som er de beste virkemidlene, konstaterer LO-leder Roar Flåthen. Han uttrykker likevel tilfredshet med fattigdomssatsingen i budsjettet:

- Høy sysseslsetting er det viktigste tiltaket mot fattigdom, og jeg er sikker på at regjeringen tar sikte på å holde ledigheten lav også neste år. I tillegg har budsjettet for øvrig også en sterk fattigdomsprofil med for eksempel økt bostøtte, tiltak mot frafall i skolen og styrking av barnevern og rusfeltet.

Uønsket deltid skal vekk

Gjennom et eget prosjekt er det satt av 25 millioner for å redusere bruken av uønsket deltid.

- Dette er en riktig innretning. Nå må vi først jobbe for å få fram årsakene til at det er så mange som jobber ufrivillig deltid. I neste runde må vi sørge for å styrke kommuneøkonomien slik at vi får flere over på heltid, sier Jan Davidsen.

Bremsene på

Økningen i frie inntekter på 2,75 milliarder kroner betyr på ingen måte at det nå går mot bedre tider i Kommune-Norge, påpeker KS-direktør Sigrun Vågeng.

- Budsjettet er et tydelig signal om å sette bremsene på. Økningne utgjør én prosent, og dekker akkurat kostnadene til flere ansatte og økte pensjonskostnader.

- Det beste vi kan håpe på, er at vi opprettholder status quo. Det blir nok mange tøffe diskusjoner og vanskelige prioriteringener i kommunene framover, sier Vågeng.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy