JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

275.000 i erstatning etter knusende seier i retten

Marit Larsen ble ansatt i en prosjektstilling som ble forlenget. Da den ble lyst ut som fast, fikk hun den ikke. Dermed gikk hun til sak, og vant en knusende seier.

2012041313164020131216185200

per.flakstad@fagforbundet.no

– Askøy kommune har liten grunn til å være stolt av å ha brukt 900.000 kroner av skattebetalernes penger på ikke å ansette en godt fungerende dame i en ledig stillingshjemmel, kommenterer forbundsadvokat Kjetil Edvardsen i Fagforbundet som prosederte Marit Larsens sak i lagmannsretten.

Var sikker

Selv var hun også sikker:

– Jeg var aldri i tvil om at jeg kom til å vinne. Jeg var helt sikker på at det ikke går an å oppføre seg slik mot ansatte, sier Marit Larsen til Askøyværingen.

Hun fikk 225.000 kroner i erstatning for den tiden hun ikke har hatt stillingen som ble utlyst. Og i tillegg ble hun tilkjent 50.000 kroner i oppreisning. Lagmannsretten hevet beløpet fra dommen i tingretten, fordi kommunen under rettsforhandlingene i lagmannsretten kom med påstander om at hun var personlig uegnet og konfliktskapende i jobben.

« Etter bevisførselen fremstår innsigelsene som grunnløse», skriver lagmannsretten, og mener påstandene har økt belastningen for Marit Larsen, slik at hun også bør tilkjennes en høyere oppreisning.

– Det var ganske tøft å få høre i lagmannsretten at jeg ikke var personlig egnet. Det føltes som om de satt og slarvet på bakrommet, sier Marit Larsen til Askøyværingen.

Når lagmannsretten hevet oppreisningssummen, innebærer det en klar og krass kritikk mot kommunens håndtering av denne saken, sier advokat Kjetil Edvardsen.

Faste ansatte uansett

– Det er ganske sjelden at kommuner eller andre offentlige arbeidsgivere misbruker arbeidsmiljlovens bestemmelser om prosjektstillinger, sier Kjetil Edvardsen. Nettopp derfor mener han dommen mot Askøy kommune er viktig fordi den setter skapet på plass der det skal stå:

– Det er mange måter å organisere arbeidet på, men det skal gjøres med fast ansatte – ikke med folk i prosjektstillinger som stadig forlenges, sier Edvardsen.

Fikk ikke jobben

I 2008 ble Marit Larsen ansatt i en 25 prosents stilling som miljøarbeider. Sammen med tre andre delte hun en stilling. Alle fire fikk kontrakter som løp tre måneder om gangen. Våren 2010 ble stillingene utlyst. Tre av de fire søkte, to av dem ble kalt inn til intervju, men ingen av dem fikk jobb.

Da gikk Marit Larsen til sak. I februar vant hun i tingretten, og dommen ble stadfestet i lagmannsretten.

Begynner i ny stilling

Om ikke så lenge begynner hun i sin nye stilling i Askøy kommune, som hun skal ha ved siden av ingeniørjobben sin. Meningen er at stillingen skal likne på den hun hadde.

– Det blir fint, det, sier Larsen til Askøyværingen. – Jeg skal ikke jobbe sammen med dem jeg møtte i retten. Men det gjør meg ingenting å møte dem heller. Det var jo jeg som hadde rett, sier hun.

Rådmann Odd Magne Utkilen sier til Askøyværingen atde skal ha en intern drøfting av dommen, og at han ikke ønsker å kommentere den før de har hatt den gjennomgangen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy