per.flakstad@fagforbundet.no
– Askøy kommune har liten grunn til å være stolt av å ha brukt 900.000 kroner av skattebetalernes penger på ikke å ansette en godt fungerende dame i en ledig stillingshjemmel, kommenterer forbundsadvokat Kjetil Edvardsen i Fagforbundet som prosederte Marit Larsens sak i lagmannsretten.
Var sikker
Selv var hun også sikker:
– Jeg var aldri i tvil om at jeg kom til å vinne. Jeg var helt sikker på at det ikke går an å oppføre seg slik mot ansatte, sier Marit Larsen til Askøyværingen.
Hun fikk 225.000 kroner i erstatning for den tiden hun ikke har hatt stillingen som ble utlyst. Og i tillegg ble hun tilkjent 50.000 kroner i oppreisning. Lagmannsretten hevet beløpet fra dommen i tingretten, fordi kommunen under rettsforhandlingene i lagmannsretten kom med påstander om at hun var personlig uegnet og konfliktskapende i jobben.
« Etter bevisførselen fremstår innsigelsene som grunnløse», skriver lagmannsretten, og mener påstandene har økt belastningen for Marit Larsen, slik at hun også bør tilkjennes en høyere oppreisning.
– Det var ganske tøft å få høre i lagmannsretten at jeg ikke var personlig egnet. Det føltes som om de satt og slarvet på bakrommet, sier Marit Larsen til Askøyværingen.
Når lagmannsretten hevet oppreisningssummen, innebærer det en klar og krass kritikk mot kommunens håndtering av denne saken, sier advokat Kjetil Edvardsen.
Faste ansatte uansett
– Det er ganske sjelden at kommuner eller andre offentlige arbeidsgivere misbruker arbeidsmiljlovens bestemmelser om prosjektstillinger, sier Kjetil Edvardsen. Nettopp derfor mener han dommen mot Askøy kommune er viktig fordi den setter skapet på plass der det skal stå:
– Det er mange måter å organisere arbeidet på, men det skal gjøres med fast ansatte – ikke med folk i prosjektstillinger som stadig forlenges, sier Edvardsen.
Fikk ikke jobben
I 2008 ble Marit Larsen ansatt i en 25 prosents stilling som miljøarbeider. Sammen med tre andre delte hun en stilling. Alle fire fikk kontrakter som løp tre måneder om gangen. Våren 2010 ble stillingene utlyst. Tre av de fire søkte, to av dem ble kalt inn til intervju, men ingen av dem fikk jobb.
Da gikk Marit Larsen til sak. I februar vant hun i tingretten, og dommen ble stadfestet i lagmannsretten.
Begynner i ny stilling
Om ikke så lenge begynner hun i sin nye stilling i Askøy kommune, som hun skal ha ved siden av ingeniørjobben sin. Meningen er at stillingen skal likne på den hun hadde.
– Det blir fint, det, sier Larsen til Askøyværingen. – Jeg skal ikke jobbe sammen med dem jeg møtte i retten. Men det gjør meg ingenting å møte dem heller. Det var jo jeg som hadde rett, sier hun.
Rådmann Odd Magne Utkilen sier til Askøyværingen atde skal ha en intern drøfting av dommen, og at han ikke ønsker å kommentere den før de har hatt den gjennomgangen.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte