JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker klarere avtale om kompetansepenger

Kommunene har motstrebende godtatt at videreutdanning og økt kompetanse skal lønne seg. Men tillegget skal gis gjennom lokale forhandlinger, og dette har ført til forskjellsbehandling av ansatte. Nå ønsker Fagforbundet klarere avtale.

2012041609421920131216185338

per.flakstad@fagforbundet.no

For høgskoleutdannede kommuneansatte er tariffbestemmelsene klare, og ligger i den sentrale avtalen. For ansatte med fagbrev kan det imidlertid være vanskeligere å nå fram med krav om lønnsmessig uttelling for videreutdanning og økt kompetanse.

I riksmeklerens møtebok etter det sentrale oppgjøret i 2010 står det at relevant videreutdanning skal gi om lag 20.000 kroner, og at kortere utdanning skal gi et forholdsmessig tillegg.

Erfaringene fra de lokale forhandlingene som fulgte viser imidlertid at dette ikke har vært så enkelt å gjennomføre.

Lokale forskjeller

Noen steder har ansatte fått gjennomslag for sine krav. I Orkdal fikk Susan Asphaug og Heidi Dalen Mosbakk et solid lønnshopp etter at de først tok fagbrev, og deretter fikk et solid tillegg i tariffoppgjøret for to år siden.

I Nord-Odal fikk derimot vaktmester Bjørn Tore Skogli ingenting for sin tekniske fagskole. Utdanningen var for gammel, mente kommunen.

Uenighet om penger for økt kompetanse har også ført til uvanlig mange brudd i de lokale forhandlingene som fulgte etter siste hovedoppgjør i 2010. Hele 72 bruddprotokoller kom inn til forbundet sentralt, og det var 50 flere enn etter oppgjøret i 2008. nesten alle bruddene gjaldt kompetansetillegg.

Derfor er fortsatt uttelling for kompetanse et viktig tema i årets tariffoppgjør som startet rett før påske. Neste forhandlingsmøte mellom partene er tirsdag 17. april. Fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning er mandag 30. april.

Kompetanse skal gi uttelling

– Vi mener det er et viktig prinsipp at også andre grupper enn høgskoleutdannede får et tillegg for videreutdanning og økt kompetanse. Men vi har møtt motvilje fra arbeidsgiversiden når det gjelder fagarbeidere, sier Jan Helge Gulbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse.

Han er ikke fornøyd med de mange lokale bruddene og slett ikke med at tvistelønnsnemnda som behandlet dem etterpå stadfestet kommunenes tilbud i over halvparten av sakene.

– Dette viser at formuleringene i riksmeklerens møtebok enten ikke er gode og presise nok, eller at vi må få inn et kompetansenivå for alle lønnsgrupper i den sentrale avtalen, på samme måte som vi har for høgskoleutdannede, sier Gulbrandsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy