JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir tenning på friluftsliv

Totalt 342 unge fra flerkulturelle miljøer var i fjor med på langtur med hagle og fiskestang, arrangert av Wild X. Suksessen fortsetter i år.

2010101309585320131214151509

Det er mandag kveld i slutten av august. Ned trappa til utestedet Revolver i Oslo siger en jevn strøm ungdommer i alderen sytten til noenogtjue år.

De representerer et lite tverrsnitt av det flerkulturelle Norge. Kompisene Bauma Justin Balingene (20) og Abdi Said (20) fra Kongo går i samme klasse på Høgskolen i Oslo og skal bli ingeniører.

Amar Ashraf (19) har pakistansk bakgrunn og er lærling i reiselivsfag. Andre har bakgrunn fra Balkan eller fra Øst-Asia. Noen har etnisk norsk bakgrunn. En ting har de 20 ungdommene til felles: De har bestemt seg for å ta jegerprøven.

Verdens største flått

– Dette kurset gjør ingen til jeger, men åpner døra til å dra på jakt, sier kursleder og prosjektleder for Wild X, Tor Bach.

Det hele begynte i 2005–2006, da han jobbet med tiltak for unge asylsøkere og andre med innvandrerbakgrunn ved Antirasistisk Senter i Oslo. Sammen med en gjeng ungdommer var han på Tromøya.

– Vi hadde advart dem mot flått. Så en kveld kom tre av de tøffeste gutta inn til meg. De fortalte opphisset at de hadde sett en kjempeflått i skogen, og viste med hendene hvor stor den var. De fortalte at den hadde grå pels og striper i trynet. Da skjønte jeg hvor liten peiling de hadde på norsk natur, forteller han.

På to og fire

I kjelleren til Revolver flyr snart navn på jaktbare dyr gjennom lufta. Elg, hjort, rein, rådyr, grevling og rødrev er blant de firbeinte forsamlingen skal bli kjent med.

De skal også lære om ærfugl, stokkand, fjellrype, lirype, tiur og røy, orrhøne og orrhane og andre fjærkre.

Wild X er et tilbud fra Norges Jeger- og Fiskerforbund. Jegerprøvekurset går over sju kvelder og arrangeres i samarbeid med Grodruddalen Jeger- og Fiskerforening.

Pang, pang

En uke og mange kurskvelder senere møter vi de samme ungdommene på Løvenskiold skytebane i Bærum.

– Velkommen til skytebanen. Gjør vi noe feil her, kan noen dø eller bli skadet, sier Tor Bach.

Snart fyres det løs mot leirduene som flyr over banen. Om ikke lenge kan ungdommene bli med på sin første jakttur. Wild X har jaktterreng i Nordmarka. De kan overnatte i hytta Konterud eller i Oslomarkas største lavvo.

Gjeddefiske i Engerdal, topp- og grotteturer i Lom, og jaktturer på Finse og i Gausdal er andre turer som flere hundre ungdommer har deltatt på.

Vilt i gryta

Jegerprøvekurset nærmer seg slutten, og kveldens oppgave er å partere vilt. På et bord i bakgården til Revolver ligger en tiur og ei røy. Bauma Justin Balingene, Abdi Said, Amar Ashraf og resten av gjengen har nettopp fått teoriopplæring i partering av vilt. Nå må de selv gå løs på storfuglen, som snart ligger der uten fjær og innvoller, klare for gryta.

Etter eksamen får de nye jegerne prioritert plass på rype- og harejakttur til Gausdal i oktober. Utover høsten får de anledning til å være med på flere turer, og jakt- og skyteaktiviteter.

Flerkulturelt friluftstiltak i regi av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Startet i 2006.

Målgruppe: Ungdom som lever i et flerkulturelt miljø, og som i utgangspunktet har liten eller ingen kontakt med organisert friluftsliv.

Finansiering: Direktoratet for naturforvaltning, Miljøverndepartementet og enkelte mindre bidragsytere.

2009: 40 større og mindre turer med opptil 35 deltakere, totalt 342 turdeltakere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy