ola.tommeras@fagforbundet.no
Styrket tillegg for kveld og helg, er en av hovedsakene for frisørene ved årets tarifforhandlinger. Kravet presser seg fram som en følge av at de fleste frisørsalonger i dag har like lange åpningstider som butikkene.
Uforståelig forskjell
- Stadig flere frisører jobber i storsentre, der forskjellen mellom butikkansatte og frisører blir påtakelig. Våre medlemmer finner det uforståelig at de skal ha vesentlig lavere ubekvemstillegg enn butikkansatte i samme lokale med de samme åpningstidene, sier leder av Fagforbundet Frisørenes Fagforening, Ingunn Reistad Jacobsen.
I tillegg til høyere ubekvemstillegg vil frisørene jobbe for at tidspunktet for utbetaling av tillegg skal slå inn tidligere. I dag får ikke frisører ekstrabetalt før etter klokka 19:00 på hverdager og etter klokka 16:00 på lørdag. Tilleggene er i dag fra 22,5 til 27,5 kroner.
Høyere minstelønn
Frisørene krever videre et generelt lønnstillegg som sikrer kjøpekraften til medlemmene og øking av minstelønnsatsene. Disse ligger på 137 til 145 kroner etter forrige tariffoppgjør. Uenighet om minstelønnssatsene medførte nesten streik like foran 17. mai for to år siden, og en arbeidsrettssak om tolkningen.
- Vi kommer til å fortsette å jobbe for økte minstelønnssatser, bekrefter Reistad Jacobsen, og forklarer:
- De fleste av våre medlemmer jobber på provisjon. Minstelønna utgjør en garantilønn og dermed sikkerhet for inntekten. Når garantilønnen er så lav som dette som gir det større grad av usikkerhet ved svinginger i markedet, sier hun.
Ubekvemstillegg for all lørdagsjobbing
Økte minstelønnssatser
Et generelt lønnstillegg
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold