JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Min Gaza-båt er fylt med stortingsrepresentanter

– Endelig kan vi gjøre noe konkret og ikke bare preike, sier folk til meg. Den tidligere kommuneoverlegen i Hamar, Georg Morland, er nå blitt leder for Ship to Gaza Norway.

2010101810481720131216142215

vegard.velle@fagforbundet.no

Den nystiftede organisasjonen jobber for å oppheve den israelske blokaden av Gaza gjennom ikke-voldelig motstand. Sammenslutningen planlegger å kjøpe en båt til ca. 2,5 millioner kroner og å delta i en større internasjonal konvoi som seiler til Gaza en gang til neste år. Tidspunktet er hemmelig på grunn av redsel for sabotasje.

Ikke ufarlig

I mai i år så vi at en slik humanitær støtte til palestinerne ikke er ufarlig. Ni personer om bord på båten Mavi Marmara ble drept av israelske spesialsoldater. Flåten brakte med seg humanitær hjelp, men ble likevel ansett som en stor trussel av den israelske staten.

De norske arrangørene er likevel fast bestemte på å gjennomføre turen til Gaza. Med seg på turen vil de ha en rekke prominente personer. Fem stortingsrepresentanter har signalisert at de kan tenke seg å reise: Hadia Tajik (Ap), Anette Trettebergstuen (Ap), Stine Renate Håheim (Ap), Anne Marit Bjørnflaten (Ap) og Akhtar Chaudry (SV). I tillegg ønsker å komikeren Rune Andersen å delta.

Engasjerte kjendiser

– For meg handler det om et humanitært engasjement. Et vedvarende internasjonalt press kan gjøre noe med blokaden. Hvis noen går foran og bryr seg, tror jeg vi vil få en massiv støtte i det norske folket.

I tillegg til de 20–30 norske som vil reise, har en rekke kjendiser allerede gått ut og erklært sin støtte. Det gjelder teatersjef Ellen Horn, komiker Per Inge Thorkildsen, Høyre-politiker Kåre Willoch, historiker Ole Moen og Hamar-biskop Solveig Fiske.

Meningsfullt

– Jeg kan ikke se noe annet å finne på som er mer meningsfullt enn dette. Palestinerne har levd i et fengsel i 50 år og har ikke nytt godt av verken menneskerettighetene eller andre grunnleggende friheter. Hvis blokaden oppheves, kan de bygge opp igjen hus og infrastruktur, få eksportert varene sine og importert ting de har bruk for, sier Georg Morland.

Trolig reiser minst 20 båter som samler flere titalls nasjonaliteter med konvoien. Deriblant Mavi Marmara.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy