Selvtillit gjennom arbeid

Gjennom tolv år var Kate Fosse fra Stavanger svært syk, med diagnosen posttraumatiske lidelser. – Tilliten jeg fikk her i Imente kulturkafé hjalp meg tilbake til livet, forteller hun.

2010102014095320131214151709

Det er sommer, og sola skinner. Kate Fosse står ved grillen utenfor lokalene til kulturkafeen Imente på Gausel i Stavanger. Det nærmer seg middagstid, og med vante hender legger hun marinerte koteletter på grillen.

Fosse er kokk på kafeen, som er et lavterskeltilbud for psykisk syke. Gjestene kommer fra fjern og nær, opptil 30 personer i løpet av en dag.

– Kafeen er et populært tilbud, slår hun smilende fast, mens hun kjapt snur kotelettene med en grillspade. Latteren sitter løst, og humøret hennes smitter over på både medhjelpere og kunder.

Tilbake til livet

– Jeg trodde aldri mer jeg skulle bli frisk.

I tolv år klarte jeg ikke å arbeide, forteller Fosse.

Humøret hennes var som en berg og dalbane, med både oppturer og nedturer.

For to år siden var hun med på å starte Imente kulturkafé som en del av Kulturaktiviteten, et fritidstilbud for psykisk syke i bydelen Hinna i Stavanger. Hovedtanken er å skape sosiale nettverk utenfor bofellesskapene.

– Jeg kan takke jobben i kafeen for at jeg i dag er frisk og kan få meg lønnet arbeid. Den tilliten jeg er blitt vist av de ansatte her, har gjort meg trygg og har gitt meg selvtilliten tilbake, slår hun fast.

Stort behov

Fram til september 2008 hadde Kulturaktiviteten matservering bare i helgene, men de ansatte så et klart behov for en kafé også i ukedagene.

– Vi vet at mange psykisk syke har et generelt dårlig kosthold, sier avdelingsleder Kjartan Mølstrevold i avdeling for psykisk helse i Hinna hjemmebaserte tjenester. Når menyene settes opp, legges det derfor vekt på sunne retter. De dagene det ikke er middagsservering, selges billige lunsjretter og salater.

Arbeidstrening

Imente har kanskje blitt spesielt viktig for brukerne som arbeider i kafeen.

– Arbeidstrening er veldig viktig for mange mennesker med psykiske lidelser. Mange må presse seg selv for å klare å komme på jobb, men det er viktig å stille opp, selv på en dårlig dag, sier Kjartan Mølstrevold.

Kafeen har rundt 15 ansatte, og på hvert skift er det én kommunalt ansatt og to til fire brukere på jobb.

– Alle har arbeidskontrakter og jobber turnus, fortsetter han. Det å ha et arbeid å gå til, det å føle seg nyttig og det å ha sosial omgang med andre, er viktige faktorer for å komme seg ut av, eller lære seg å leve med sykdommen, mener han.

For Kate Fosse har det vært viktig å ha noe fast å forholde seg til.

– Jeg har hatt mine nedturer på jobb, og jeg vet at jeg ikke alltid har vært enkel å ha med å gjøre. Jeg har vært sur, jeg har grått – og jeg har gått… Men her er du alltid like velkommen tilbake. Takhøyden er stor, skryter hun.

Stor takhøyde

Selv måtte Kate Fosse i mange år ta antidepressiva og beroligende midler for å komme seg gjennom hverdagen. Etter et halvt år som kokk i kulturkafeen, kuttet hun ut tablettene.

– Samhandlingen med de andre på kjøkkenet har hatt en god terapeutisk effekt for meg. Vi har en regel om ikke å snakke sykdom på jobben. Vi prøver å få en positiv stemning i kafeen, så hvis noen kjenner at de er dårlige, så må de finne en ansatt å snakke med, forteller hun.

Brukernes behov

Mange ulike typer mennesker havner inn under psykiatrien, og ifølge Kjartan Mølstrevold handler det om å møte det enkelte mennesket ut fra dets bakgrunn og behov.

– Vi presser ingen til å gjøre noe som helst, men vi forsøker gjerne å finne ut hva den enkelte kan og interesserer seg for, og bygger videre på dette, forteller han.

– En jobb her kan gi brukeren både erfaring, selvtillit, jobbattest og referanser som kan være viktig for å komme seg ut i ordinært arbeid igjen.

– Vi har mange solskinnshistorier fra aktivitetene våre, om folk som har blitt friske. Dette er utrolig inspirerende for oss som jobber her, sier avdelingslederen.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy